Лечение с горчица на хипертония, мигрена и интеркостална невралгия

Тази терапия може да се използва при хипертония, мигрена, дори при атака на стенокардия (ангина пекторис)

хипертония
Компресите с горчица (или семена от синап) помагат при хипертония и заболявания на дихателните пътища

Горчицата помага и при радикулит и интеркостална невралгия.

Стига да знаете как и за какво, компресите и намазките с горчица могат да помогнат в борбата с много заболявания. Засилвайки кръвообращението на мястото, където са поставени, те действат почти директно върху кръвоносните съдове и в други области.

Това ви позволява да ги използвате, например, при хипертония, мигрена, дори при атака на стенокардия (ангина пекторис). Те помагат добре и при радикулит и интеркостална невралгия.

Лечебният ефект на компресите с горчица се дължи на ефекта върху кожата на етеричното масло, което се отделя от горчицата при температура 40-45 градуса. То има дразнещ ефект, причинявайки вазодилатация и приток на кръв към съответната област.

Друг важен компонент от терапевтичния ефект са фитонцидите (биологично активни вещества, които инхибират растежа и развитието на микроорганизми), които се секретират от ензима мирозин, който се намира в горчицата.

Къде се поставят компресите и намазките с горчица?

При възпалителни заболявания се поставят през нощта, а във всички останали случаи – по всяко време.

1. При главоболие и хипертония компрес с горчица се поставя върху тилната област на шията и прасците.

2. При възпалителни процеси на горните дихателни пътища се поставят върху гърдите и върху прасците.

3. При бронхит горчицата се нанася върху горната част на тялото, от едната или от двете страни на гърдите, на гърба и под раменете.

Добър начин е да сложите суха горчица в чорапи и така да затоплите краката си

Продават се и готови компреси от семена на синап или познати още като компрес с горчица

Ако прилагате затоплящи чорапи на дете, трябва да се внимава да не попадне влага в горчицата, тъй като напоената горчица може да изгори краката

4. В случай на невралгия и мигрена, подходящите места за терапия се уточняват само след консултация с невропатолог.

5. При ангина пекторис – върху областта на сърцето.

6. При цервикален радикулит – на гърба и на шията. При лумбален радикулит и бъбречна колика – в долната част на гърба.

7. Ако имате чревни колики – около пъпа.

8. Обвивка от горчица често се използва при деца.

За това са нужни 2 супени лъжици суха горчица, които се разтварят в 1 литър топла вода, филтрират се и с получения разтвор се навлажнява парче плат (за предпочитане фланела или стара пелена). Изстиска се, увива се около детето и отгоре се намята топла завивка. След 10 минути (възможно е и по-рано) обвивката от горчица се маха, детето се измива и се облича в предварително затоплени дрехи.

9. Може да прилагате и компреси с горчица, когато не сте си у дома. За целта трябва да ги приготвите предварително. Ето как се прави!

Смесете 1 супена лъжица суха горчица, 1 супена лъжица растително нерафинирано масло, 1 супена лъжица ръжено брашно и малко вода. Трябва да получите пастообразна маса с консистенция на заквасена сметана. Сложете сместа върху лист вестник, покрийте с втората половина на вестника. След това прикрепете получения компрес на правилното място. Задръжте възможно най-дълго. Такива компреси не парят, не причиняват изгаряния, а затоплят добре и дълбоко.

10. При възпаление на лимфните възли, мускулите и ушите компресите от горчица също помагат добре.

Но те могат да бъдат използвани само след преминаването на острите симптоми.

Приготвя се компрес по този начин.

В 1 литър вода с температура 37 градуса се разрежда 1 чаена лъжичка суха горчица. Накиснете марля в разтвора и я сложете внимателно върху възпаленото място. Покрийте с целофан. Поставете върху него дебел слой памучна вата и го закрепете с превръзка или марля. Оставете компреса за една нощ.

На сутринта отстранете и избършете кожата с влажна кърпа и след това със суха кърпа. Излизането след такова лечение не се препоръчва. Най-добре е да държите затоплената памучна вата върху възпаленото място за още един час.

Контраиндикации и предпазни мерки

При високи температури поставянето на компрес с горчица е недопустимо!

Те са противопоказани при хемоптиза при пациенти с туберкулоза и с ракови и кожни заболявания.

Слагайки намазката от горчица, пациентите често страдат от усещане за парене в продължение на половин час и час. От прегряване обаче няма полза и вредата е голяма. Дългото използване на такъв компрес, освен предписаните 15 минути, може да доведе до сериозно нараняване. Факт е, че след 15 минути терапия с горчица се получават изгаряния, които не са фатални, но трудно минават и причиняват неудобство.

Има случаи, когато при хипертония горчицата е била поставена не на прасците, а на гърба, в близост до главата. След такава процедура се развива нарушение в церебралната циркулация и често се получава инсулт. Недопустимо е поставянето на такива компреси върху пресни синини.

Източник: Massage.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *