Съвети за отоци на краката

Здравейте на всички от  редакцията на вестник „Доктор”. Пиша ви по повод мои здравословен проблем и се надявам на вашите съвети и помощ. От из­вестно време ми отичат краката. Моля ви да поясните на какво може да се дължи това и трябва ли да си направя някакви по-специфични изследвания?

Таня Попова , Добрич

Отокът на краката по­казва, че в тялото ви са се натрупали много излишни течности. Често отокът на крайниците се появява при бременни жени, хора, стра­дащи от сърдечносъдови заболявания, ако работата ви изисква да стоите повече време права, при натрупана умора. Подуването и тежест­та в краката са следствие от циркулаторни нарушения. Какви може да бъдат причини­те за появата на отоците? Първо, разширените вени, и второ, това може да е при­знак на тромбофлебит или сърдечна недостатъчност. За да намалите нивото на риска, трябва задължително да давате на краката си по­чивка, не трябва да седите, прехвърляйки единия крак вър­ху другия. Вечерта, ако е въз­можно, направете си масаж на краката и се опитайте да се наспите добре. Добре ще ви подействат контраст­ният душ, гимнастиката, може да повдигнете краката си нависоко, да полежите известно време по гръб. При наличието на по-тежки ус­ложнения трябва да носите специални ластични чорапи или чорапогащи.

За да предотвратите натрупването на излишни течности в организма, добре е да приемате диуретици, предписани от лекар, може да нанасяте и специални кремове на краката. Но настоятелно ви съветваме преди това да се консултирате с различни спе­циалисти и да си направите необходимите изследвания, за да се установи причина­та За появата на отоците. Едва след като ви се постави точна диагноза, може да се предприеме и необходимото ефикасно лечение. Може да започнете консултациите най-напред с флеболог, тера­певт и кардиолог.

Не може да проведете резултатно лечение, ако не се придържате към нужната диета. Налага се да си на­ложите някои ограничения в храненето. Не наблягайте на солта, тя задържа теч­ностите в организма. Пийте вода не повече от 1,5 литра на ден, не злоупотребявайте с хляба, колбасите, сирената и пушените меса. Яжте повече плодове, краставици, тиква, млечни продукти, цитрусови плодове. Грижете се за здравето си и всичко ще бъде наред, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *