Тя си мислеше, че е акне. Оказа се демодекоза – сезонна инфекция на кожата

Много кожни заболявания са сезонни. Едно от тях е демодекоза. Това е заболяване, което предизвиква инфекция на кожата, причинено от акари

демодекоза

Демодекоза – заболяване, което може да се диагностицира само от лекар. Ако го лекувате като акне, рискувате сериозно влошаване на състоянието.

Заболяването демодекоза е със сезонен характер. Появява се в края на лятото и началото на есента. Тогава кожата е с отслабени функции, заради прекомерното излагане на слънце, и свързаното с това UV-лъчение. Ултравиолетовата светлина намалява имунитета, кожата става по-мазна и това увеличава броя на акарите.

Кожни акари – колкото неприятни за гледане, толкова и трудни за лечение

Розови или червени петна, които се появяват на челото и бузите, са кожни проблеми влошаващи се с течение на времето. Те може да представляват възпаление на клепачите, разширени кръвоносни съдове – всичко много ясно говори за симптомите на демодекоза. Зашеметяващата прилика със симптомите на акнето често пречи на правилната диагноза.

Неправилното лечение само влошава ситуацията, която дава възможност на акарите да нападнат нови участъци от кожа. В резултат на това демодекозата остава в продължение на години. Тя може да се появи, да се разсее отново, и отново да се появи, този път оставяйки на кожата ужасно неприятни белези.

Акарите, които причиняват демодекоза, са много малки, и не може да се видят с невъоръжено око. Тяхната естествена среда са мастните жлези и космените фоликули. Колкото повече себум има върху кожата на главата, толкова по-вероятно е да има кожни акари. Един от отличителните симптоми на това заболяване е силният сърбеж.

Отпадъчните продукти от този паразит може да предизвикат тежки алергични реакции, които често водят до усложнения. Зачервяване, сърбеж, дразнене на кожата – това е списък на симптомите от инфекцията, причинена от кожните акари!

Само си представете – кожата при това заболяване е нападната от микроскопични кърлежи, които с всеки изминал ден влошават състоянието ѝ

Как става заразяването? Кожните акари обичайно се разнасят чрез директен контакт. Има и начини на заразяване чрез дрехи, спално бельо и тоалетни принадлежности. Обърнете особено внимание на стерилността на инструментите, с които обработват лицето ви в козметичните салони.

Почти всички възрастни са носители на кожни акари, но заболяването демодекоза започва само в моменти на силен стрес за организма. Това може да бъде бременност, значително намаляване или наддаване на тегло, отслабен имунитет и сезонна промяна.

Един опитен лекар може да диагностицира демодекозата дори и при наличието на минимални външни белези. Все пак, за да се гарантира лоялност към диагнозата, не забравяйте да направите всички необходими изследвания, включително остъргване на част от заразения участък, за да се види под микроскоп.

Лечението на това упорито заболяване може да отнеме от един до три месеца. Всичко зависи от индивидуалното състояние.

Лечението се провежда на няколко етапа. Засилване на имунната система, външно и вътрешно очистване с помощта на антибиотични препарати.

За да се предпазите от това заболяване е нужно да полагате редовни и не много сложни грижи за кожата.

Измиване и премахване на всякакъв вид себум, поддържане на кожата чиста и суха. Спете на възглавници със синтетичен пълнеж, почиствайте ви редовно, избягвайте пухените завивки и възглавници. Акарите обичат естествена среда, затова най-добре заложете на синтетиката, когато става въпрос за сън.

Много добре действа криотерапията. Студена кърпа на лицето, обтриване с лед, ползване на студен лосион от лайка – всичко това ще засили циркулацията на кръвта.

Гладете възглавниците и наблюдавайте състоянието на кожата и на своите близки. Всичко това ще ви спести неприятното лечение на пораженията, причинени от кожни акари.

Източник: www.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *