ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечебни ползи на росопас

Малко хора обръщат внимание на това невзрачно растение и ако го направят то е само, за да го изчистят от градината си като зловреден плевел.

Le4eben rosopasНо след подробното му проучване можем да видим, че този плевел е много полезен.

Другите му имена са димянка, горчива опашка, горчивка. Това е едногодишно сиво-зелено растение с пълзящо стъбло и дължина между 20 и 40 cм с малки цветя групирани в гъста четка.

Росопасът (Fumaria Officinalis) расте при надморска височина до 1000 м, предпочита буренясали места, крайпътни ливади и прави всичко възможно, за да навреди на градинарите като плевел. Цъфти от май до август. За лечение се използва цялата му надземна част.

Проучванията показват, че може да се използва като лекарство, в което се установява алкалоидът протопин, който има лечебни свойства.

Растението има кардио ефект, регулира отделителната дейност на стомаха и червата, черния дроб, увеличава апетита, подобрява общия тонус на организма, като по този начин допринася за по-бързото възстановяване на пациентите. Всички тези качества се проявяват и след прекарани тежки инфекциозни заболявания, висока загуба на кръв по време на последващите грижи след жълтеница. Той също има положителен ефект върху сърцето, свива кръвоносните съдове, тонизира гладката мускулатура на матката и има антиаритмично действие за сърцето.

Руските лечители са забелязали, че това растение има действие като диуретично, кръвно прочистване, потогонно и краткосрочни стимулиращи ефекти. Като диуретик  се използва за лечение на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. А ако добавите към черния бъз цветя от росопас и листа от червена боровинка, тази инфузия незабавно придобива ясно изразен противовъзпалителен ефект: смесете 3 части росопас, 2 части листа от червена боровинка, 1 част цветове от черен бъз. Залейте 2 супени лъжици от тази смес с вряща вода и оставете да кисне в продължение на 30 минути. Прецедете и вземайте 2 супени лъжици 3-4 пъти на ден преди хранене.

Рецепти за прилагане:

– Залейте с чаша мляко или вода 1 супена лъжица росопас и оставете да къкри на слаб огън за 5 минути. Нека престои 2 часа и прецедете. Вземете преди хранене 50 мл 3 пъти на ден.

– Залейте с три чаши вода 4 супени лъжици росопас да ври 5 минути и да престои 3 часа, след което прецедете. Ползвайте тази отвара за компреси, миене, къпане при кожни обриви, възпаление на кожата, изплакнете устата и гърлото при проблеми с венците и зачервено гърло.

 

Билки във ваната! Ето нашето предложение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *