ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МОВАЛИС / MOVALIS

Съдържа мелоксикам, натриев цитрат, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, повидон, силициев диоксид, кросповидон, магнезиев стеарат

Предназначение

movalisМОВАЛИС е нестероидно противовъзпалително средство, с чиято помощ се неутрализират ставни и мускулни болки. Използва се за лечение на остър остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев).

Как се приема

Таблетките МОВАЛИС се вземат в дозировка и с продължителност, определени от лекар в зависимост от характера на здравословния проблем и общото състояние на потребителя. Гълтат се цели – с вода, по време на хранене.

  • При остър остеоартрит обичайната доза е една таблетка от 7.5 мг дневно. Възможно е лекуващият да прецени, че е необходима по-висока доза и тогава приемът е 2х7.5 мг.
  • При ревматоиден артрит стандартно се препоръчва 1х15 или 2х7.5 мг веднъж дневно. Дозата може да се намали при овладяване на симптоматиката.
  • При анкилозиращ спондилит се вземат 2х15 мг веднъж дневно; дозата може да се коригира до 1х7.5 мг.

При предозиране могат да се появят стомашни болки, стомашно-чревно кървене, замайване и сънливост. Впоследствие е възможно да се получат и други усложнения, затова приемането на по-висока доза следва да се консултира с лекуващия или да се потърси квалифицирана помощ. Има данни за токсикози с негативни последици като бъбречни и чернодробни отклонения, хипертонични пристъпи, затруднено дишане и припадъци.

Възможни нежелани ефекти

МОВАЛИС може да предизвика алергични реакции с тежки обриви, поява на червени пъпки, мехури, разраняване на лигавиците и меки тъкани, задух, отоци по лицето и гърлото. Тези симптоми изискват спиране на медикамента и незабавен контакт с лекар.

В някои случаи могат да се получат бъбречни или чернодробни усложнения, пожълтяване на кожата, болки в корема и влошаване на апетита.

Съобщавано е за зрителни нарушения, стомашни болки и кръвоизливи, перфорация на язва.

Страничните ефекти от действието на медикамента са най-осезаеми върху стомашно-чревния тракт: болки и дискомфорт, гадене и повръщане, диария или запек, перфорации в чревния тракт, възпаления на стомашната лигавица или чревни сегменти до проява на болестта на Крон.

Има информация също за различни отклонения в кръвната картина, замайване и загуба на ориентация, задържане на течности.

Кога НЕ БИВА да се приема

МОВАЛИС не се препоръчва на пациенти с алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ за деца и юноши под 16-годишна възраст.

Не е подходящ при пациенти с тежки нарушения на бъбречни и чернодробни функции, язва на стомаха и дванадесетопръстника, склонни към вътрешни кръвоизливи, с тежка сърдечна недостатъчност.

Пациенти с хипертония, захарен диабет и висок холестерол предварително се консултират с лекар за безопасността на лечението си с този медикамент.

МОВАЛИС не може да се приема при кърмене, както и през последния триместър на бременността.

Не шофирайте, ако се лекувате с това лекарство: то може да причини зрителни нарушения, замайване и влошена концентрация.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е специално внимание при лечението с МОВАЛИС, ако е наложителен прием и на други медикаменти.

Медикаментът може да въздейства или да изпита въздействието на други нестероидни противовъзпалителни, антикоагуланти, продукти за лечение на бъбречни и сърдечни страдания, медикаменти за терапия на трансплантирани, кортикостероиди, бета блокери, литий, медикаменти за депресия, за лечение на тумори, за контрол върху холестерина, при жени с вътрематочна спирала.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 20 таблетки х 7.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *