Начало / Болести и лечение / ЦИПРАЛЕКС / CIPRALEX


ЦИПРАЛЕКС / CIPRALEX

Съдържа есциталопрам, микрокристална целулоза, силициев диоксид, талк, натриева кроскарамелоза и магнезиев стеарат

Предназначение

cipАнтидепресантът ЦИПРАЛЕКС съдейства за повишаване нивата на серотонин в главния мозък. Прилага се при лечението на депресии и тревожни разстройства.

Как се приема

Приемът на ЦИПРАЛЕКС се определя от лекар по индивидуална схема. Дневните дози и продължителността зависят от дозата и възрастта на пациента.

  • При депресии: обичайната доза е една таблетка от 10 мг веднъж дневно; в някои случаи дозата може да се завиши, но не повече от 20 мг дневно.
  • При паническо разстройство: дневна доза от 5 мг в продължение на една седмица, след което продължително време се приемат по 10 мг и в редки случаи по 20 мг.
  • При генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно или компулсивно-обсесивно разстройство дозата е 10 мг веднъж дневно, по преценка на лекаря до 20 мг веднъж дневно. Диагнозата социално тревожно разстройство допуска и терапия с 5 мг дневно.
  • Пациенти на възраст над 65 години приемат 5 мг дневно.

Този медикамент е предназначен за лечение, което обикновено продължава поне 6 месеца. Пациентът не бива да спира терапията самоволно или да променя дневните дози. Ако случайно поемете по-голяма доза ЦИПРАЛЕКС, потърсете незабавно лекарска помощ. Симптомите на предозиране са замаяност, тремор, сърцебиене, понижаване на кръвното налягане, гадене и повръщане, гърч, изпадане в кома.

Спирането на лечението с този медикамент трябва да стане по схема, препоръчана от лекуващия. Рязкото прекратяване на приема може да провокира синдром на отнемането – превъзбуда, нервност, тремор, промени в сърдечния ритъм, влошено качество на съня, гадене и повръщане, дезориентация, свръхемоционалност.

Възможни нежелани ефекти

Нежеланите ефекти от приема на този лекарствен продукт могат да се проявят само в началото на лечението и постепенно да отслабнат и изчезнат.

В някои случаи се получава кървене от стомашно-чревния тракт.

Съобщавано е за алергични реакции от типа на подуване и отоци на лицето, устните и езика, затруднения при говор и преглъщане.

Рядко проявяван е т.н. серотонинов синдром – висока температура, превъзбуда, тремор, обърканост, внезапни мускулни конвулсии.

Регистрирани са и оплаквания от затруднено уриниране, припадъци, пожълтяване на кожата – признак за смущения в чернодробните функции.

Обичайните оплаквания от приема на ЦИПРАЛЕКС са уртикария, упорито сълзене от носа, хрема; промени в апетита, диария или запек; влошено качество на съня, странни сънища; болки в ставите и мускулите; проблеми при сексуално общуване и отслабване на либидото; увеличаване или намаляване на теглото, кървене от носа, промени в сърдечния ритъм и отоци. В някои случаи се обострят симптомите на заболяването, като се увеличава тревожността и се появяват халюцинации.

Симптоми от рода на кървене, промени в сърдечния ритъм и артериалното налягане създават рискови ситуации и трябва винаги да се консултират с лекар. Потребителите в някои случаи извършват неконтролирани движения; може да се провокира анорексия.

Кога НЕ БИВА да се приема

ЦИПРАЛЕКС не бива да се прилага, ако е известна алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ в случаите, когато пациентът приема точно определени други медикаменти за лечение на депресия, Паркинсонова болест и антибиотици.

Не е предназначен за лечение на лица под 18-годишна възраст.

Специално внимание от страна на лекуващия е необходимо, ако пациентът страда от епилепсия, тежко чернодробно заболяване, диабет, коронарна болест на сърцето, ако е склонен към кръвоизливи, ако е с намалено ниво на натрий в кръвта.

Специално внимание е необходимо при пациенти на възраст под 25 години и склонни към суицидални мисли: лечението с медикамента може да провокира отново подобни мисли – в такива случаи следва веднага да се направи консултация с лекуващия. Рискът от подобни ефекти е по-голям, ако е допуснато лечение с ЦИПРАЛЕКС на лица под 18 години по индивидуална преценка.

Приемът на този медикамент може да влоши концентрацията или способността за точна преценка по време на шофиране и работа с тежки машини.

Не се препоръчва по време на кърмене. Приемът по време на бременност, особено през последните три месеца, създава повишен риск от дихателни проблеми при новороденото.

Взаимодействие с други медикаменти

ЦИПРАЛЕКС влиза в лекарствени взаимодействия с широк кръг от медикаменти; необходима е точна преценка за възможния им безопасен прием, както и за режим на прием, при който между отделните продукти се осигурява определена пауза. Важно е да се вземат предвид съчетания с други медикаменти за депресия, антибиотика линезолид, лекарства при Паркинсон, обезболяващи, медикаменти за лечение на язва, продукти с жълт кантарион, нестероидни противовъзпалителни, антипсихотици, лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Вариант на съвместяването е и корекцията на обичайните дози.

________________________________

Усреднена цена в аптеките – 19 лв за опаковка от 28 таблетки х 10 мг

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*