ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища са сериозни състояния. Ако подозирате, че сте развили такава инфекция, трябва да се консултирате с лекар.

urinary
Кисело мляко и червена боровинка лекуват уринарни инфекции

Инфекцията на пикочните пътища започва в края на пикочния канал. Уретрата е дълга едва пет сантиметра, пренася урината от пикочния мехур и я изхвърля от тялото. Неприятностите настъпват, когато стомашно-чревни бактерии, най-често от вида Escherichia coli, се закрепят по стените й и започнат да се размножават. Симптомите са парене при уриниране и чести позиви за уриниране.

Състоянието е придружено от напрежение в срамната кост или ректума. Ако инфекцията се придвижи нагоре и навлезе в пикочния мехур и в бъбреците, състоянието става по-сериозно и е съпроводено с болка от двете страни на кръста и гърба, а понякога с гадене и треска.

Най-добрият начин да се предпазите е да не допускате навлизането на бактерии в уретрата. Най-ефикасният метод за това е да уринирате непосредствено след полов акт. Същото действие имат и две обикновени напитки (прочетете по-нататък).

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Вода

Приемът на много вода разрежда урината и не позволява на бактериите да увеличат концентрацията си и да предизвикат възпаление. Това ви кара да уринирате по-често, а така стените на пикочните пътища се прочистват от прикрепените бактерии.

Минимален прием: Най-малко 8-10 чаши по 250 мл вода на ден. Ако тренирате усилено или живеете при влажен, горещ климат, трябва да увеличите приема.

Сок от червена и черна боровинка

В миналото лекарите смятаха, че полезното действие на червените боровинки за лечението на ИПП се дължи на тяхната киселинност, но други кисели плодови сокове нямат такъв ефект. (Освен това увеличаването на киселинността на урината чрез прием на голямо количество витамин С също не предизвикало голям ефект, въпреки че в последните години този метод се наложи като масова практика.) Последните изследвания навеждат учените на предположението, че антиоксидантно вещество, открито в червените и черните боровинки и известно под името„епикатехин“, вероятно атакува директно бактериите като Е. coli и унищожава власинките на повърхността им. Без тях бактериите не могат да се прикрепят към лигавицата на уретрата. Смята се също, че веществата в червената боровинка отслабват клетъчните стени на бактериите.

Изследване, проведено във Финландия с 150 участнички, предразположени към инфекции на пикочните пътища, открило, че тези, които са пили сок от червена боровинка в продължение на 12 месеца, са намалили инфекциите с 20%. Учени от Масачузетс установили, че по-наситените продукти от червена боровинка, като цели плодове и чист сок, имат много по-силен ефект при лекуване на бактериалната инфекция.

Ако страдате от оксалатни камъни в бъбреците, имайте предвид, че според едно изследване таблетките с екстракт от червена боровинка могат да допринесат за образуването им. Освен това приемът на повече от литър сок на ден в продължение на голям период крие риск от образуването на камъни в бъбреците или пикочния мехур. Консултирайте се с лекаря си, преди да предприемете лечение с червена боровинка.

Знаете ли, че тръпчивият сок от червена боровинка можете да разредите с равно количество газирана вода и да добавите лимонов сок. Друг начин да смекчите стипчивия му вкус е да го смесите с други плодови сокове.

Минимален прием: Три чаши от 250 мл чист неподсладен сок от червена или черна боровинка. Можете да ги намерите в магазините за здравословно хранене. Избягвайте соковете с добавена захар, защото тя е храна за бактериите. Неподсладеният сок е кисел и тръпчив, затова повечето хора предпочитат да взимат таблетките с екстракт от червена боровинка.

Полезен съвет: Сокът от червена боровинка разрушава емайла на зъбите, затова трябва да ги миете, след като сте го пили.

Кисело мляко с живи бактерии

Киселото мляко със съдържание на живи бактериални култури спомага за увеличаването на „добрите“ бактерии, които потискат размножаването на „лошите“ бактерии в храносмилателната система. Изследванията за ползата от киселото мляко при инфекции на пикочните пътища обаче са противоречиви. Вероятно това се дължи на голямото съдържание на захар в някои видове кисели млека, което намалява полезното действие на пробиотиците. Ежедневната консумация на кисело мляко със сигурност няма да ви навреди, особено ако трябва да приемате антибиотици за инфекция на пикочните пътища, които често предизвикват гъбична инфекция. Яжте кисело мляко най-малко две седмици след последната доза антибиотик, за да се предпазите от остатъчното действие на лекарството.

Минимален прием: Една чаша на ден. Избирайте обикновено кисело мляко с живи, активни бактерии и без добавена захар, която храни „лошите“ бактерии.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Екстракт от червена боровинка

Въпреки че повечето изследвания, които дават доказателства за полезното действие на червената боровинка върху инфекциите на пикочните пътища, са проведени със сок от този плод, скорошно проучване на финландски учени показва, че екстрактът от червена боровинка на таблетки има същия ефект.

Доза: Една таблетка от 400 мг два пъти на ден.

Пробиотици

Lactobacillus acidophilus и bifidobacteria са двата основни пробиотика („добри бактерии“), които поддържат силен имунитет при недостатъчен прием на кисело мляко. Много често те се комбинират в хранителните добавки.

Доза: Следвайте инструкциите за прием на етикета.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Сладки храни и напитки

Сладкишите, десертите, безалкохолните напитки и други храни и напитки, съдържащи рафинирана захар или фруктозен царевичен сироп, създават благопри- ятна среда за размножаването на бактерии, а това е предпоставка за възникването на инфекция. Постарайте се да си доставяте захар от естествени източници като плодовете.

Кафе, чай, кола и алкохол

Тези напитки могат да раздразнят пикочния мехур, да изострят симптомите на инфекцията и дори да станат причина за развитието й.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *