ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. д-р Каменов: Предпазването от диабет е възможно, но изисква отговорност

Проф. д-р Каменов очерта една доста черна картина на съвременния живот, в която картина присъствието на диабет е изключително сериозна заплаха

ООН и Световната здравна организация алармират, че броят на болните от диабет нараства ежедневно. Но всеки човек трябва сам да се грижи за своето здраве, за да не се стига до крайната и фатална фаза на захарен диабет.

Според официалната статистика, към 2014 г. 382 милиона души по света страдат от захарен диабет.

След 10 години броят ще нарасне до 500 милиона, твърдят експертите.

diabet-kamenov
Проф. д-р Каменов е водещ специалист в областта на захарен  диабет

Когато човек е добре информиран, той става и много по-отговорен за своето здраве, твърди проф. д-р Здравко Каменов, който беше поканен от д-р Щонова в предаването на Сашо и Деси по bTV.

Проф. д-р Каменов е началник на Клиниката по ендокринология при Александровска болница. Той е направил специализации във Великобритания, в Дания,  Австрия, Италия и в САЩ.

Особено ценен като професионалист в Япония, проф. д-р Каменов е  лектор в редица медицински университети в Страната на изгряващото слънце.

Проф. д-р Каменов обясни, че захарен диабет е датиран като заболяване в далечното минало. В папируси от Древен Египет има описани случаи на диабет.

Но захарният диабет се е превърнал е истински бич и болест на съвременната цивилизация. Затова е важно  отделните държави да работят съвместно, защото те не са в състояние  сами да се справят с този важен проблем.

Причини за масовата поява на диабет:

1. Съвременното човечество води нездравословен начин на живот:

1.1. Приемат се големи количества храни с високо съдържание на калории, на въглехидрати и мазнини;

1.2. Частично или тотално обездвижване – ставаме, сядаме в колата, отиваме на работа. Вечерта обратно в  колата към къщи. Следва  вечеря, гледане на телевизия и спане;

1.3. Епидемия от затлъстяване;

1.4.  Подложени сме на огромен стрес;

1.5. Генетична обремененост.  В Римската империя средната продължителност на живота е била 20 години,  защото действал естественият подбор – оцеляват само здравите, докато сега медицината поддържа живи хора с редица смъртоносни болести.

2. Симптоми, че се е появил захарен диабет

Повишаването на кръвната захар не е свързано  с физическа болка, затова хората не си дават сметка, че са развили захарен диабет.

В България техният брой надхвърля  400 хил. души.

При затлъстяване, например, инсулинът не е достатъчен да разгражда мазнините и захарта в организма.

Налага се панкреасът да произвежда много по-голямо количество инсулин и накрая тази жлеза се уврежда.

Най-често проявените  симптоми са:

2.1. Постоянно пиене на голямо количество вода, дори и в студеното време, когато човек няма нужда се да охлажда и не се поти.

2.2. Огромно количество  урина, произведена от тялото.

2.3. Човек изпитва постоянен и неистов глад, яде много храна.

2.4. Внезапно отслабване, дори и да ядат големи количества храна.

2.5. Устата е постоянно пресъхнала.

2.6. Бавно заздравяващи рани по тялото, които при нормални обстоятелства биха зараснали за броени дни.

Рискови пациенти, които са застрашени от диабет са:

1. Хората с наднормено тегло

2. Страдащите от хипертония

В Александровска болница съвсем скоро ще бъде осветен Диабетен център, в който водещи специалисти  правят изследвания с най-модерна техника за възможно най-ранна диагностика симптомите на диабет във възможно най-ранен стадий.

Проф. д-р Каменов и д-р Щонова съветват: 

Всеки един човек да отделя поне по 150 минути (2 часа и половина) за физическо натоварване в рамките на една седмица, за да  редуцира риска от диабет с 58%.

Тези 150 минути трябва да бъдат равномерно разпределени – поне 3 пъти по 50 минути,  защото тоталното, но еднократно физическо натоварване също е много вредно.

Физическото натоварване може да бъде под формата на редовно ходене пеш, малки преходи и изкачвания в планината и сред природата. Гимнастика у дома.

Плуване, ходете на фитнес, тенис, футбол и други.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *