ПЛАВИКС / PLAVIX

Съдържа клопидогрел, манитол, хидрогенирано рициново масло, микрокристална целулоза, макрогол 6000, хидроксипропилцелулоза, лактоза, хипромелоза, оцветители и карнауба восък в покритието

plavix-75Предназначение

ПЛАВИКС е антитромбоцитен лекарствен продукт. Приемът му предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на опасни тромби. Медикаментът се препоръчва при диагностицирани уплътнения на артериите за понижаване на риска от инсулт или инфаркт.

ПЛАВИКС може да е част от терапията при атеротромбоза, нестабилна стенокардия, инфаркт на миокарда или преживян инсулт. Приемът намалява риска от повторно събитие в описаната посока.

Как се приема

Медикаментът се приема в дози и с продължителност, определени от лекар в зависимост от диагнозата и общото състояние на пациента.

Ако няма други указания, ПЛАВИКС се приема веднъж дневно с вода – таблетка от 75 мг, по едно и също време. Приемът на таблетката няма връзка с храненето. При особени случаи – силна болка в гръдната област – лекуващият може да препоръча по-висока доза, но не повече от 300 мг дневно.

При случайно превишаване на обичайната доза потърсете лекарска консултация заради риск от кървене.

Приемът на този медикамент не може да бъде спиран самоволно, без препоръка от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПЛАВИКС може да провокира неочаквани кръвоизливи – подкожни, от носа и венците; вътрешни – видими по почерняване на изпражненията. Има данни също за кръвоизливи в очите, белия дроб, мускулите и ставите, мозъка.

Съобщавано е за стомашен дискомфорт, болки в корема, гадене и повръщане, диария, киселинно възпаление на устната кухина (стоматит).

В по-редки случаи се наблюдават реакции от рода на главоболие, понижаване на кръвното налягане, обърканост, халюцинации.

Описани са също алергични реакции – сърбеж и обриви по кожата, поява на мехури, затруднено дишане, кашлица, отоци по устата.

При последваща приема необичайна умора, треска или пожълтяване на кожата и склерите е необходима незабавна лекарска намеса: тези симптоми свидетелстват за сериозни негативни ефекти, които могат да провокират опасни за организма състояния.

Кога НЕ БИВА да се приема

ПЛАВИКС не бива да се приема при непоносимост към клопидогрел или друга съставка на продукта.

Медикаментът не се прилага при пациенти с отклонения в чернодробните функции или заболяване, провокиращо кървене – например стомашна язва.

Не лекувайте с ПЛАВИКС деца и подрастващи под 18-годишна възраст!

Продуктът не бива да се прилага след преживяна травма с кръвозагуба или тежка операция. Лекуващите трябва да бъдат предупредени, ако приемате този продукт и ви предстои операция или сериозно стоматологично лечение.

Кърмещи майки не бива да се лекуват с ПЛАВИКС. За предпочитане е бременни да не вземат този медикамент.

Взаимодействие с други медикаменти

ПЛАВИКС не бива да се комбинира с други противосъсирващи продукти, както и с нестероидни противовъзпалителни, хепарин или друг медикамент за намаляване способността за съсирване. Този тип комбинации излагат пациента на риск от кръвоизливи.

В някои случаи – инфаркт или нестабилна стенокардия – може да бъде препоръчано комбиниране с ацетилсалицилова киселина, но това лечение е зададено само като краткосрочно и при стриктно спазване на определените от лекуващия дозировки.

Усреднена цена в аптеките – 18.40 лв за опаковка от 28 таблетки х 75 мг

Оценете статията
Оценка 2.5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “ПЛАВИКС / PLAVIX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.