Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чаено дърво

Melaleuca sp. Myrtaceae (сем. Миртови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Летен сняг

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, клоните

Отглеждане

„Чаено дърво“ е погрешно название, понеже терминът се отнася за видовете от рода Leptospermum, докато тези от рода Melaleuca са всъщност дървета с хартиеноподобна кора. Това довело до разбирането, че чаят, донесен от Кук, се приготвя от Melaleuca, което не било вярно. Чаеното дърво (М. alternifolia) се отглежда в плантации в Австралия заради висококачественото му етерично масло. Дърветата стигат до 7 м на височина и се срещат в естествена среда по източното австралийско крайбрежие, често в заблатените райони. Имат бяла, хартиеноподобна кора на слоеве, заострени листа и бели цветове с аромат на мед, от които капе нектар. Чаеното дърво е полуустойчиво вечнозелено растение и лесно се отглежда в саксия.

Родствени с него са няколко други подобно изглеждащи и по-нежни видове, които са важни заради производството на етерични масла. Дълголистното чаено дърво (М. leucadendra), наричано още левкадендрон, е източник на маслото cajeput. От широколистното чаено дърво (М. viridiflora) и М. quinquenervia се извлича маслото ниаули, използвано в парфюмерията и като антисептично средство. Вторият вид се е превърнал в промишлена култура, отглеждана в топлите части на света.

Местоположение – Чаеното дърво се нуждае от слънце и от кисела, много влажна почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта при температури от 20- 25 °С или вземайте полузрели резници през лятото.

Грижи – Поливайте растенията редовно по време на вегетация. Защитавайте ги от слана през зимата.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте листата, които се подлагат на водна дестилация или на пара, след което се опушват за 6 седмици.

Употреба в медицината

Melaleuca alternifolia. Използвани части: етеричното масло от листата и клоните. Научни изследвания са потвърдили, че етеричното масло има мощни противомикробни свойства и помага срещу често срещани бактерии, вируси и гъбички. Понастоящем маслото от чаено дърво все още се употребява като локален антисептик. Прилага се за лечението на акне, инфекции на венците и гъбични инфекции на стъпалото. Няколко клинични опита са потвърдили ефикасността му, която е равна по сила на различни медикаменти.

Маслото не се прилага вътрешно и не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в дома

Маслото от чаено дърво е силен антисептик, с противомикробни и антибактериални свойства.

  • Забърсвайте повърхностите с разтвор за дезинфекция – смесете маслото с вода или с оцет.
  • Дезинфекцирайте душа и премахнете плесените, като смесите 60 г боракс, 2 чаени чаши гореща вода и четвърт чаена лъжичка масло от чаено дърво. Сложете сместа в пулверизатор и разклатете, за да се разтвори бораксът. Напръскайте повърхностите, оставете да престои една нощ и на сутринта изплакнете.
  • Дезинфекцирайте кошчетата за боклук – завършете ги с разтвор от половин чаена лъжичка масло от чаено дърво и малко перилен препарат, разтворени в гореща вода.

Любопитно:

През XVIII век австралийските аборигени показали на капитан Джеймс Кук и на екипажа му как да приготвят лапи от счуканите листа на чаеното дърво, за да лекуват порязвания и кожни инфекции. По-късно маслото с антимикробно действие станало популярно сред австралийските заселници.

В съвременните продукти за красота маслото от чаено дърво се използва доста често – в пастите за зъби, в балсама за устни, във водата за уста, в дезодорантите, в противопърхотните шампоани, в кремовете против акне, в тониците за лице и в лосионите за тяло.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *