Най-новото кафе – само полза, без неприятни последствия

Ако не може да си позволите кафе по медицински причини, тази алтернатива на черната ободряващата напитка може би ще ви спечели със своите предимства, без неприятните последствия от кофеина

Търсенето на заместители на натуралното кафе започва от времето, когато ароматната напитка започва да добива популярност и става по-ценна от злато. Почти 3 милиарда души на планетата не могат да посрещнат деня без ободряващата течност.

Най-новото „кафе" от шамфъстък
Най-новото „кафе“ от шамфъстък носи само ползи

Ерзац-кафе, заместител или както и да се нарича, алтернативата на кафето се търси не само защото природният продукт е твърде скъп, а и по медицински причини. Наред с доказаните ползи, кафето повишава кръвното налягане, предизвиква киселини и може да доведе нервната система до критично състояние. Подобни неприятности не предизвикат. заместителите на кафето. Най-известните и сполучливите се произвеждат от цикория, ечемик и жълъди, но те са далеч от истинския вкус на традиционната напитка.

В последно време обаче в конкуренцията се намесва „нов играч“ – един от сортовете шамфъстък, отглеждан в съседна Турция. Тези ядки нямат нужда от представяне, защото е известно, че са богати на полезни микроелементи и антиоксиданти, колкото кафето. Още преди години британски химици доказаха, че когато се изпекат, ядките придобиват същия химичен състав като безкофеиновото кафе, а ароматът може да излъже дори познавачи. Единственият проблем е високото съдържание на мазнини в шамфъстъка и когато се смели, резултатът е разочароващ.

Турски учени от университета в Газиантеп създадоха технология, която позволява да се отстрани почти цялото масло от шамфъстъците. Според експерти в бранша, във вкуса на „новото кафе“ има фини нотки на бор и цитруси.

За привържениците на натуралните продукти е много важно, че технологията е екосъобразна и безопасна и не се използват химични агенти, както при производството на доста по-скъпите безкофеинови продукти. Най-новото „кафе“ от шамфъстък носи само ползи, без неприятни последствия за сърцето и нервите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *