Начало / Здравето от А до Я / Болести на половата система / Стеснение на препуциума (фимоза) при деца


Стеснение на препуциума (фимоза) при деца

Оплаквания

При стеснение на препуциума той не може да се избута назад през главичката. При това между кожата и главичката може да се събере кашав секрет, понякога дори уринирането е затруд­нено.

Причини

Стеснението на препуциума може да е вродено, но може да се образува и след възпаление или по­ради лошо, „с ръбец“, зарастване на някакво мал­ко нараняване.

Риск от заболяване

Във възрастта на новороденото и кърмачето стеснението на препуциума като цяло е нормално, част от препуциума е „залепнал“ за главичка­та. През втората, най-късно третата година обикновено лесно се избутва назад.

Последици и усложнения

Стеснението на препуциума при възрастните може поради болки да затрудни ерекцията. Ос­вен това нараства рискът от развитие на рак на пениса, тъй като поради стеснението членът не може редовно да се почиства от секрети.

Профилактика

Никога в периода на новороденото и кърмачето кожата да не се забелва със сила. Опитът по то­зи начин постепенно да се „разтегне“ води до малки разкъсвания, които чрез своите ръбци по-късно могат да доведат до истинска фимоза. Трябва съвсем лекичко ама съвсем внимателно да се забелва и постепенно кожата ще се отпусне и главичката ще се покаже.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако кърмачето има проблеми с уринирането
  • при съмнение за възпаление (зачервяване, оток, болки преди всичко при уриниране)
  • ако след третата година кожата не се за­белва от главичката

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Ако стеснението на препуциума е възникнало в резултат на излекуване с ръбцуване на малки ранички, в някои случаи може да се коригира посредством операция. В останалите случаи се на­лага обрязване (циркумсцизия).

 

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб