Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕЛОРИКА / ELORYQA

Съдържа есциталопрам, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, бутилхидрокситолуен, бутилхидроксианизол, силициев диоксид, талк, магнезиев стеарат.

elorПредназначение

Антидепресант с широко приложение: подходящ при паническо и социално разстройство, обсесивно-компулсивно и генерализирано. Медикаментът постига увеличени нива на серотонина, което го прави успешен при депресии в различна фаза.

Как се приема

Таблетките ЕЛОРИКА могат да се приемат с или без храна, с малко течност. Не стривайте и не дъвчете таблетката!
Лекуващият определя индивидуална дозировка и схема на прием в зависимост от вида на здравословния проблем, възрастта и общото състояние на пациента. Не променяйте схемата самоволно! Необходимо е време – понякога 2-3 седмици, за да почувствате положителен ефект от лечението. Обичайната стартова доза при лечение с ЕЛОРИКА е 5 до 10 милиграма.

Пациенти над 65-годишна възраст не следва да вземат повече от 10 милиграма дневно. При продължителен прием лекарят може да препоръча по-висока дозировка, но не над 20 милиграма за денонощие.

Прекратяването на лечението с ЕЛОРИКА става по схема, определена от терапевта, заради възможни симптоми на отнемането. Самоволното рязко спиране на медикамента може да причини световъртеж, главоболие, зрителни проблеми, дезориентация или нарастващо чувство на тревожност, тремор и изпотяване, стомашни разстройства.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕЛОРИКА най-вероятно е причината за чести алергични реакции (отоци на лицето или езика, затруднено дишане и преглъщане). Съобщавано е за кървене, включително от стомашно-чревния тракт, както и за т.н. серотонинов синдром (мускулни контракции, тремор, обърканост и възбуда, фебрилни състояния). Ако имате подобни симптоми и свързвате появата им с приема на медикамента, незабавно потърсете лекарска помощ!

Лечението с ЕЛОРИКА в отделни случаи причинява гърчове и припадъци, проблеми с уринирането и негативни изменения в чернодробните функции. Има информация за промени в сърдечния ритъм до животозастрашаващи състояния.

Със странични ефекти от действието на медикамента се обясняват симптоми от рода на разстройства на съня, проблеми във функционирането на стомашно-чревния тракт, мускулни и ставни болки, увеличаване на теглото, загуба или прекомерно усилване на апетита, загуба на сексуално желание, повишена възбудимост, обърканост и паника, желание за самонараняване и самоубийство.

Описаните симптоми, както и възможни други – ако ги свързвате с приема на ЕЛОРИКА, изискват задължителна консултация с лекар.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не е подходящ за деца и подрастващи на възраст до 18 години, както и за бременни и кърмачки.

Пациенти на възраст над 65 години вземат медикамента по преценка на лекуващия, при осигурено наблюдение и в минимални дози.

ЕЛОРИКА не се препоръчва при проявени реакции на непоносимост към някой от компонентите, както и при някои заболявания на сърдечно-съдовата система с животоподдържаща терапия. Избягвайте приема паралелно с други антидепресанти или с някои групи антибиотици, за които терапевтът ви е информиран.

Не е желателно лекарството да се препоръчва на пациенти с епилепсия, заболявания на бъбреците или черния дроб в напреднал стадий, при склонност към кръвоизливи или намалени стойности на натрий в кръвта.

Първоначалният прием на медикамента може да усили депресивните симптоми, заради които е препоръчан. Лечението с ЕЛОРИКА не следва да се провежда самоволно, лекарското наблюдение е задължително.

За предпочитане е да не шофирате, както и да не работите с тежки машини при лечение с ЕЛОРИКА.

Взаимодействие с други медикаменти

Информирайте вашия терапевт, ако наскоро сте приемали или продължавате да приемате някакви медикаменти. ЕЛОРИКА влиза в лекарствени взаимодействия с повечето инхибитори, с някои видове антибиотици, литий, други антидепресанти, обезболяващи и препарати за диабетици.

Не комбинирайте ЕЛОРИКА с билкови продукти, съдържащи жълт кантарион!

Не се препоръчва употреба на алкохол по време на лечението с този медикамент.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 30 таблетки х 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *