Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гръбначен стълб и болки в гърба и кръста

Изправеният стоеж – това е функцията на гръб­начния стълб и на прикрепения към него сложен мускулен апарат.

В крайна сметка всички муску­ли на крайниците и на трупа по някакъв начин са свързани с гръбначния стълб. Разположените един върху друг прешлени са та­ка конструирани, че като костен пръстен обх­ващат един отвор (канал на гръбначния стълб), под защитата на който от мозъка надолу пре­минават гръбначният мозък и излизащите от него нерви. Малки стави свързват прешлените, така че да са подвижни един спрямо друг.

Трите части на гръбначния стълб

Когато говорим за „врата и шията“ имаме пред­вид шийната част на гръбначния стълб: най-ви- соко разположените седем прешлена с техните междупрешленни дискове са много подвижни. Те носят главата.

Когато споменаваме „гърба“, всъщност мислим за гръдната част на гръбначния стълб: тя се об­разува от 12 прешлена и е сравнително непод­вижна, защото е свързана с ребрата на гръдния кош. Тя образува костния кафез за чувствител­ното сърце и белия дроб.

Под „кръста“ разбираме поясната част на гръб­начния стълб: тя се състои от пет прешлена и е много гъвкава. Върху последния й прешлен и следващата кръстна кост ляга основното бре­ме от тежестта на тялото. Кръстната кост и придадената към нея опашна кост са неподвиж­но и здраво сраснали помежду си кости.

Междупрешленните дискове като буфер

Между прешлените са разположени хрущялни дискове като приспособления за намаляване на сътресенията. Те съставляват близо една чет­върт от височината на гръбначния стълб. Междупрешленните дискове имат плътна пери­ферна част и пихтиесто ядро. Те не са снабдени с кръвоносни съдове. Нормалните натоварва­ния през деня притискат мекото ядро, така че вечер може да сте с до два сантиметра по-нис­ки, отколкото сутрин.

Лежането разтоварва гръбначния стълб. При това междупрешленните дискове поглъщат течност от обграждащите тъкани и отново набъбват. Вие си отпочивате толкова по-цялостно, колкото по-отпуснат е гръбначният стълб. С напредване на възрастта намалява спо­собността на междупрешленните дискове за ре­генерация.

 

Болки в гърба и кръста

Синдром на шийните прешлени, синдром на гръдните прешлени, синдром на поясните преш­лени – това не са заболявания, а обозначения на лекарите за болезнените сегменти на гръбнач­ния стълб.

Причини

Обикновено болките в гърба са проява на един омагьосан кръг: мускулите се напрягат по-силно, отколкото им понася, и болят. Болките означа­ват допълнително напрежение, в резултат на което междупрешленните дискове не могат по­вече достатъчно да си отпочиват. Разрушава се взаимодействието между прешлените. Муску­лите се опитват да балансират това посред­ством още по-напрегната дейност.

Обикновено подобно мускулно натоварване е израз на нарушен вътрешен баланс между напря­гане и отпускане .

Двустранният смисъл на думата „държане“ из­разява нещо повече: вътрешната нагласа и външната стойка на тялото взаимно си влияят. Измененията в стойката на тялото се отразя­ват върху душевността и обратно.

Риск от заболяване

Най-бързо се изхабяват много подвижните и но­сещите части на гръбначния стълб. С напредва­не на възрастта гръбначният стълб на всеки чо­век показва признаци на амортизиране. Това обаче не е непременно болестно състояние. Хората, които продължително време живеят и работят при „напрягане на всички сили“, се на­товарват особено силно.

Възможни последици и усложнения

Увредените междупрешленни дискове могат да притискат нервите.

Неправилното натоварване и пренатоварване­то на малките стави между прешлените означа­ва по-бързото им износване, по отношение на гръбначния стълб се нарича прешленна артроза. Сухожилията, нервите и кръвоносните съдове, тясно свързани с муску­лите, могат да проводят болката от напрягане­то в по-далечни части на тялото. Така се получават главоболие, болки в подлакътницата и подбедрицата, зрителни и слухови смущения, нарушения на равновесието.

Половината от всички преждевременни заявле­ния за пенсиониране се обосновават с оплаква­ния в областта на гръбначния стълб.

Легнали по гръб – ръцете поставени под главата. Главата и раменете се повдигат. Горната част на тялото се извърта и лакътят идва над тялото.

Профилактика

Гръбначният стълб се крепи не само от гръбна- та мускулатура, но и от стегнатия корем. На­товарването на гръбначния стълб е толкова по-голямо, колкото по-отпуснати са коремните мускули. Ето защо профилактиката означава ук­репване на коремната мускулатура и разтягане на мускулите на гърба.

Упражненията за укрепване на коремните муску­ли и разтягане на мускулите на гърба трябва да се изпълняват бавно и под контрол. При това внимавайте гръбначният стълб да е винаги из­правен в долната си поясна част. Така коремна­та мускулатура се изопва автоматично и се из­бягва секване в кръста.

-правилна височина на масата и стола при всич­кидейности. „Правилно“ означава коленните, тазобедрените и лакътните стави да бъдат прегънати под прав ъгъл

-ако е необходимо, преустройте работното си място, евентуално с помощта на ерготерапевт

-колкото е възможно по-често лежете по ко­рем, например при четене или гледане на теле­визия

-спете на плътен матрак с твърда основа без дебела възглавница

-не носете нищо, което бихте могли да търка­ляте или бутате

-разпределяйте товарите равномерно между двете ръце

-при вдигане на тежки предмети клекнете, вместо да дърпате с изопнати ръце и крака отдолу нагоре;

-някои клиники предлагат т.нар. „Курсове за гърба“, в които можете да се научите как да заздравите гърба си и да го щадите през ежед­невието си;

Всякакъв вид разтоварване предпазва от болки в гърба, същевременно помага и на останалата част от тялото, ако се научите по този начин да устройвате живота си по-балансирано.

Нужда от лекарска помощ

Когато болките продължават по-дълго време и не сте в състояние да ги облекчите достатъчно с помощта на упражнения за разтоварване и самолечение.

Масаж с хавлиена кърпа при болки в областта на шийните прешлени:

Кърпата за изтриване се сгъва като шал. Пос­тавя се около врата и здраво се хваща отпред в краищата. Кърпата се дърпа от двете стра­ни, така че да остане да стои на врата. Не трийте силно с нея.

Продължителност: Първоначално няколко пъ­ти на ден по десет минути; след това два-три пъти дневно.

Самолечение

-режим на легло или позите, описани при ишиас

-топлолечение или противоревматич­ни мехлеми

-за болките в областта на шийните прешлени: вратовръзка от санитарния магазин, за да се обездвижи временно шийната част на гръб­начния стълб и да се подкрепи

-гумени токове за омекчаване на походката по твърд под

-плуване

-упражнения за разтоварване

Лечение

Физиотерапия

-лечебната гимнастика е най-важното лечение на болките в гърба. Най-напред тя цели да отпусне мускулите и след това да ги укрепи

-масаж

-акупунктурата отбелязва забележителни ре­зултати при болки в гърба

неврална терапия

Медикаменти

Обезболяващите лекарства отпускат и мускулното напрежение. Ако действието им е недостатъчно, лекарят може за кратко време да назначи допълнително диазепам (Valium, Gewacalm). Най-често предписваният в Германия мускулоотпускащ медикамент, който съдържа само една активна субстанция (Musarif), има по-слабо действие от диазепама. Не се пре­поръчва прилагането на комбинирани „мускулни релаксанти“.

Не се препоръчват: мускулоотпускащите медикаменти

DoloVisano, Mydocalm, MuskelTrancopa (comp.) Norgesic, cumcodeino, Trancopal.

Упражненията за балансиране също се отразя­ват добре:

-застанете на един крак, като същевременно силно движите едната си ръка или извършва­те движения с другия крак, например изписва­те някакво име във въздуха (колкото по-бързи са движенията, толкова по-ефикасно е упражнението). Йога-системата познава много уп­ражнения за балансиране, например упражнени­ето за равновесие „дърво“;

-ходете или се изкачвайте по стълбите с мал­ка торбичка пясък или книга на главата. За тре­ниране на гръбначния стълб трябва два пъти дневно по 20 минути да носите товари по то­зи ориенталски начин;

-ходете във вода до раменете, плувайте стил кроул;

-стойте и правете упражнения за балансиране на люлееща се дъска;

-често сменяйте различни дейности.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *