Как да прочистим гърлото при хроничен тонзилит?

Проблемните сливици! Кой не е страдал от възпаленията, които започват уж невинно – а не е ясно в какво ще се трансформират! Досадното дращене в гърлото, трудното преглъщане, температурата – познато ви е, нали?

inhalЕто няколко съвета как да си помогнем, ако тези проблеми са хронични. Народните практики, описани от web-zdrav.ru, не отменят посещението при лекар, ако очакваният резултат не идва.

При хронични заболявания на гърлото лечението с билки – гаргара, инхалации, отвари – трябва да отчита, че една билка не бива да се използва по-дълго от месец. Лечебните треви или комбинациите от тях трябва да се сменят – добри са лайка, невен, подходящо е редуване с гаргара със солена и содена вода.

Ако болестта е в обострена фаза, през първите дни се прави гаргара 5-6 пъти на ден с топла запарка от лечебни треви. Много добре се отразяват в такива случаи инхалациите – за жалост малко лекари ги препоръчват, а ефектът от тях е доста добър.

Вижте тази работеща рецепта за инхалация: в тенджера се загрява един литър вода, в която пускаме 2-3 измити картофа с кожата. Поставяме във врящата вода и емайлирано канче, в което сме сложили един грам прополис. Когато водата заври, при прополиса сипваме шепа сухи билки; към споменатите може да се добави жълт кантарион, липа, мащерка, по 1-2 капки евкалиптово или ментово масло. Щом започне да се вдига ароматна пара, завиваме глава с хавлиена кърпа и заставаме над съда. Дишаме бавно и дълбоко 10-15 минути. Такива инхалации се правят 3-4 пъти на ден.

Друг вариант е лимонът: изяждаме един лимон с ципите, като дъвчем бавно и един час след това нито ядем, нито пием. Така киселината на лимона и ефирното му масло прочистват сливиците и гърлото. Процедурата се повтаря след три часа.

Някои народни лечители препоръчват три пъти на ден промивки на носа и да се прави гаргара с разтвор в следния състав: на 200 милилитра хладка вода се добавят по половин чаена лъжичка сол и сода и 1-2 капки йод. Помага и дишането на счукани чеснови скилидки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как да прочистим гърлото при хроничен тонзилит?

  1. петър каза:

    Аз правя гъргара със ябълков оцет и хлебна сода за носъ спирт 95 лимон чесън пристоява една седмица и капвам по 4 капки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *