Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Глътнахте дъвката? Спокойно…

Въпреки че дъвката е измислена да се дъвче, а не да се гълта, по принцип не е вредна при поглъщане.

Народни приказки разказват, че дъвката може да седи в стомаха ти седем години преди да се усвои. Това не е вярно! Ако погълнете дъвка, вярно е, че стомахът не може да я смила. Но тя не се задържа в стомаха. Тя преминава сравнително непокътната през храносмилателната ви система и се отделя в изпражненията. В редки случаи поглъщането на големи количества дъвка в съчетание със запек могат да бъдат причина за запушване на червата при деца, като в такива случаи се прилага подходящо лечение. Поради това трябва да се внимава децата да не поглъщат често дъвка. Дори въобще не се препоръчва малки деца да дъвчат дъвка, тъй като те не разбират, че това не са бонбони и трябва да се дъвчат, а не да се гълтат.

Какво точно се случва с дъвката? Тя се състои от естествени или синтетични материали (растителна смола), консерванти, ароматизатори и подсладители. Организмът може да абсорбира подсладителите, като захарта които добавят много калории към храненето ви, ако дъвчете много сладки дъвки. Но човешката храносмилателна система не може да осмисли растителната смола. Когато започнете да дъвчете дъвка, тялото „мисли”, че ще се храни и започва да се подготвя за храносмилане. Слюнчените жлези се стимулират, освобождават слюнка в устата и започват да смилат разтворимите съставки на дъвката. Дъвченето също ускорява перисталтиката, така че да може да „измете”  храната от единия край на червата до другия. Така несмилаемите остатъци от дъвката свършват пътуването си в тоалетната.

За предпочитане е да давате на децата бонбони, които съдържат витамини. Ако все пак детето иска дъвка и вече е поне на 5 години, вземете дъвка без захар и допълнителни аромати. Разрешете му най-много две дъвки на ден и го научете, когато свърши дъвкането да я изплюе, а не да я погълне.

 

Дъвка вместо паста за зъби!?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *