При варицела вземете парацетамол, а не аспирин!

Варицелата отшумява само за 1-2 седмици, но те може да ви се сторят цяла вечност.

varicellaАко сърбежът е нетърпим, опитайте с хладки вани и антихистаминови медикаменти. Камфоровият спирт също е подходящ. През зимата намалете отоплението, през лятото използвайте вентилатор. Топлината стимулира кръвоснабдяването на повърхностния кожен слой и по този начин засилва сърбежа.

Ако имате вана, напълнете я с хладка вода и разтворете 1 чаша сода бикарбонат. При упорит сърбеж наложете кожата със студен влажен компрес. Разчесването може да доведе до инфекция или да причини разраняване с трайни белези. Ако детето ви е болно от варицела, поддържайте ноктите му подрязани и преди сън му слагайте ръкавици.

При повишена температура и главоболие приемайте парацетамол или ибупрофен. Ако лекувате дете, изберете сироп с подходяща концентрация за възрастта му. Следвайте указанията на опаковката.

При сърбеж можете да използвате антихистаминови препарати, както за орален прием така и във вид на крем. Към тези препарати спадат лекарствата Клемастин, Тавежил, Фенистил, Кларитин, Алергозан, Зиртек и други. Някои от тези лекарства не са подходящи за деца под 2 години, така че нека личният лекар на детето да ви даде съвет какво да ползвате.

Спете с чиста памучна пижама. В сравнение с останалите тъкани памукът най-малко дразни кожата. При малки деца избирайте пижамки с дълги ръкави и крачоли, за да предотвратите разчесването.

Понякога варицелата засяга и устната лигавица. В подобни случаи най-ефективното средство срещу лезиите е гаргарата със солена вода. Трудно ще убедите детето си да се подложи на подобна терапия, но си заслужава. Можете да постигнете облекчение и с ледени близалки. Хранете се с мека или полутечна храна – овесена каша, варен ориз, кремове, супи, банани.

Заболяването задължително се диагностицира от лекар и при липса на усложнения се назначава домашно лечение, като болният се слага „под карантина”, за да се избягва разпространението на заразата.

 

 

Аспиринът помага и в бита

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *