Какви са страничните ефекти от процедури с хиалуронова киселина?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хиалуроновата киселина е биосъвместим продукт, който има множество приложения. Но какви са страничните ефекти?

Напоследък навсякъде се говори за страничните ефекти на хиалуроновата киселина. Това е така, защото е един от най-ценените продукти за регенерация на кожата. Това вещество придава обем на тези области, където някои тъкани са станали твърде тънки.

Лицето, което получава веществото, трябва да е наясно с определени насоки, за да избегне нежелани реакции и да получи оптимални резултати.

Странични ефекти

След прилагане на хиалуронова киселина трябва да следвате редица показания, за да избегнете странични ефекти. Тези реакции не винаги са пряка последица от продукта, но се появяват и когато пациентът не следва професионалните инструкции.

Зачервяване на областта

Еритемата, страничен ефект на хиалуроновата киселина, се причинява от същата травма като локалните инжекции. Все пак зависи и от свойствата на използвания продукт. Този симптом се проявява като временно зачервяване с леко възпаление.

Обикновено трае от часове до 2 дни, но можете да ускорите лечебния процес и да използвате специални кремове след сесията, за да стимулирате заздравяването.

Синини

Това обикновено се очаква заедно с известно възпаление и не трябва да продължава повече от няколко дни. Приложете силен натиск и компреси с лед преди, след или по време на сесията, за да сведете до минимум и двата неблагоприятни ефекта.

Прекратете употребата на ненужни антикоагулантни лекарства или продукти, които може да консумирате. Според проучване, публикувано в The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, честотата на синини след дермални филъри е между 19 и 24%.

Асиметрия

Количеството хиалуронова киселина може да доведе до асиметрия. Това е моментно несъответствие в обема на лицето от всяка страна на носа – едната област е по-голяма от другата.

Алергични реакции и свръхчувствителност

Тези реакции са редки, тъй като хиалуроновата киселина е биосъвместим продукт – тялото я усвоява, без да я идентифицира като външен агент. Това е така, защото неговите компоненти са подобни на естествените вещества на тялото. Всички алергии биха се проявили като локално дразнене.

Некроза на кожата

Кожната некроза, дължаща се на компресия или запушване на кръвоносен съд, е рядко усложнение. Мястото с най-голям риск това да се случи е между веждите. Това е така, защото този регион се захранва от супратрохлеарната артерия, която няма силна колатерална циркулация. Така то не може да получи кръв от друго място. Пластичната и реконструктивна хирургия препоръчва аспирация с игла с постоянно движение напред-назад преди инжектиране на филъра. Това може да предотврати този вид усложнения.

Краткосрочни странични ефекти хиалуроновите процедури

Някои странични ефекти на хиалуроновата киселина, като тези, споменати по-горе, се появяват в краткосрочен план, но не веднага. Това означава, че те се проявяват няколко дни след приложението.

Осезаеми или видими възли

Възлите и бучките са често срещани усложнения, които са резултат от използването на дермални филъри. Те са класифицирани като възпалителни или невъзпалителни. Възлите с късна поява, които продължават от 4 седмици до 1 година или повече, често са възпалителни имунни отговори към хиалуроновата киселина.

Хиалуроновата киселина активира вируса на херпес симплекс

При интервенция в областта на устните на хора с херпес, отговорният техник трябва да направи профилактично антихерпесно лечение. Това е така, защото един от страничните ефекти на хиалуроновата киселина е активирането на тази инфекция, обикновено заседнала в нервите на лицето.

Дългосрочни странични ефекти на хиалуроновата киселина

Възможно е да има дългосрочни усложнения месеци или години след приложението на хиалуронова киселина. Въпреки това, те обикновено се диагностицират погрешно поради междинното време. Поради това е трудно да се използват по отношение на този вид лечение.

Допитайте се до професионалист

Нежеланите реакции са редки, когато се използва правилната техника на инжектиране. Хората обаче трябва да са наясно, че могат да възникнат непредвидени неблагоприятни последствия. Така че, информирайте се и следвайте указанията преди и след някоя от тези процедури.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *