Октомври: Най-благоприятният за здравето период за ваксиниране срещу грип и КОВИД

Ваксинирането е безплатно, личните лекари съставят списъци на желаещите да си осигурят тази защита

През последните дни личните лекари отчитат значително увеличаване на броя на пациентите с респираторни инфекции. Но това все още не е поредният сезонен грип, подчертават медиците.

Увеличението на респираторните оплаквания се дължи на захлаждането на времето, при което все повече хора се заседяват продължително в затворени  помещения. Особено уязвими на инфекции са местата, където поради естеството на заниманията им на едно място се струпват повече хора. Затова лекарите им препоръчват да се ваксинират и така да си осигурят възможно най-добрата защита срещу сезонните инфекции.

Има разлика между сегашните респираторни оплаквания и грипа

При инфектиране от грип се наблюдава повишаване на температурата, втрисане, главоболие. А най-сериозното усложнение, което причинява, е бактериалната пневмония. При обичайния грип обикновено се заразява около 10 % от населението. Докато при пандемия – до 40 и повече на сто, показва медицинската статистика.

Сега пациентите при желание могат да си поставят едновременно две ваксини

– срещу коронавирус и срещу грип. Те сами трябва да решат кои точно две ваксини искат. Ваксините се поставят в един и същи ден на различни места. Лекарите за пореден път призовават да се ваксинират по-уязвимите на зарази хора, макар да подчертават, че доставените за този сезон ваксини са подходящи за всички.

Препоръчително е да се ваксинират страдащите от хронични болести, от сърдечно-съдови проблеми, от диабет. Както и такива, чийто имунитет е понижен. Но припомнят, че ваксините трябва да се поставят навреме.

Имайте пред вид, че след ваксинацията имунитетът срещу грип и КОВИД се развива не веднага, а след 1-2 седмици. И защитава ефикасно най-малко половини година след това.

Министерството на здравеопазването препоръчва

Здравните власти препоръчват да се ваксинират всички по уязвими големи групи хора – полицаи, военни, транспортни работници, заетите в социалните и здравните заведения.

Внесени са близо 85 хиляди ваксини срещу КОВИД, чийто производител е Pfizer. 4000 от тях са заделени за деца на възраст от 6 месеца до 11 години.

Кои са ваксините срещу сезонния грип, които ще се поставят през този сезон?

На пазара вече са доставени три ваксини срещу предстоящия грип, които са в наличност. Двете от тях Vaxigrip Tetra и Influvac Tetra, са интерактивни, поставят се инжекционно. Предназначени са за деца над половин година и възрастни.

Третата налична антигрипна ваксина Fluenz Tetra е назална жива ваксина срещу грип. Тя е предназначена за деца над две години и младежи до 18 годишна възраст. Във формата на спрей за нос е. Но децата, които никога не са били ваксинирани срещу грип, се препоръчва приложението на две дози да бъде с интервал най-малко един месец.

Ваксините срещу грип и ковид могат да причинят и нежелани странични реакции

Най- разпространената е болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора. При малките деца са наблюдавани зачервяване на мястото на приложение на ваксината, оток, болка, умора миалгия. А също така повишена температура, раздразнителност, диария, гадене, загуба на апетит, повръщане, сънливост, изпотяване, главоболие.

Нежеланите странични реакции при назалната ваксина  са общо неразположение, намаляване на апетита, повишена секреция от носната лигавица.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *