Мелид – помага за контрола на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Медикаментът Мелид се прилага за лечение на диабет тип 2 при възрастни пациенти. Това е инсулинозависимия захарен диабет. Лекарството се предписва в случаите, когато въпреки физическата активност и диетата, както и прилагането на други препарати, диабетът не може да бъде контролиран. Активните вещества в медикамента са метформин и вилдаглиптин. Те спомагат за контролиране нивата на кръвната захар.

При какви други здравословни проблеми НЕ трябва да се лекувате с медикамента Мелид?

  • Ако имате алергия към посочените активни вещества или към някоя от помощните съставки в това лекарство (вижте ги подробно описани по-долу).
  • Ако сте с хипергликемия, повръщане, гадене, диария, лактозна ацидоза, ако бързо губите тегло, с учестено дълбоко дишане сте, с болки в стомаха, с необичаен плодов мирис на дъха ви, сънливост.
  • Ако наскоро сте преживели сърдечен удар.
  • Ако страдате от сърдечна недостатъчност.
  • Ако имате сериозни проблеми с кръвообращението.
  • Ако сте с затруднено дишане.
  • Ако страдате от силно намалена функция на бъбреците.
  • Ако сте с продължително обезводняване.
  • Ако имате инфекция.
  • Ако ви предстои изследване на рентген с контрастно вещество.
  • Ако страдате от чернодробни проблеми.
  • Ако имате проблеми с панкреаса.
  • Ако приемате прекомерни количества алкохол.
  • Ако сте кърмачка.

НЕ забравяйте да споделите с лекуващия ви лекар какви други лекарства приемате, в това число и за такива, които се продават свободно в аптеките. Това лекарство НЕ се препоръчва на лица под 18 години.

Внимание! Медикаментът Мелид може да причини нежелани странични реакции, някои от които са изключително опасни. Особено – лактатната ацидоза, която изисква незабавна помощ и лечение в болница.  Запознайте се много внимателно с тях. Описани са подробно в листовката, приложена във фабричната опаковка на това лекарство.

Имайте пред вид, че медикаментът Мелид не е подходящ за терапия на диабет тип 1 – той не замества инсулина.

Бременните и кърмещите жени НЕ трябва да се лекуват с Мелид, задължително трябва да се консултират с лекар. Прекомерната употреба на алкохол трябва да се избягва. В случай на замайване по време на лечението – не работете с машини и не шофирайте.

Какви вещества съдържа медикаментът Мелид с марката STADA?

Вилдаглиптин и метформин хидрохлорид – съответно по 50 мг и 850мг, са активните вещества в това лекарство, които са еквивалентни на 660 мг метформин. Сърцевината на таблетката съдържа още коповидон, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, лактоза монохидрат.

Отделно филмовото покритие на таблетката сдържа Е-тата: хипромелоза, титанов диоксид, талк, жълт железен оксид.

Начин на приемане на медикамента Мелид

Дозировката зависи от състоянието на пациента и се определя от лекуващия лекар. Спазвайте стриктно указанията му.  Препоръчителната доза е по 1 таблетка два пъти на ден сутрин и вечер или веднага след хранене. Таблетката се приема с пълна чаша вода. Лечението се спира само след консултация с лекуващия лекар.

Съхранение: На място далече от достъпа на деца, във фабричната опаковка, която го предпазва от влага. Следете кога изтича срокът на годност.

Носител на разрешението за употреба: STADA Arzneimittel AG  – Германия

Производител: Hemopharm GmbH – Германия

Средна цена в аптеките 42-43 лева

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *