Какво да направя ако детето ми няма апетит?

Първо, уверете се, че липсата на апетит на детето ви не се дължи на здрадвен проблем

Дете с лош апетит може да бъде източник на постоянна тревога за родителите си. Не само защото не ядат достатъчно, но и защото обикновено не искат да опитват нови храни.

Наистина, някои деца, освен че не ядат достатъчно, не обичат да опитват нови текстури. Други намират определени аромати за неприятни. Всичко това води до огромен проблем. Възможностите за хранене стават все по-ограничени и времето за хранене е битка.

Така че, ако детето ви ще пие само от шише и ще яде каша, пюрета и пудинги, трябва да му помогнете да приеме нови вкусове, текстури и дори миризми и цветове, за да може да бъде добре хранено и здраво. как можеш да го направиш Нека разберем.

Апетитът на децата е променлив

Енергийните нужди на децата варират в зависимост от етапа на растеж. Ето защо тяхното желание за ядене и количествата, които ядат, се променят с времето.

Испанската асоциация по педиатрия предполага, че е важно да се спазват тези фази и да не се насилва детето да яде. Храненето на малки количества не трябва да е проблем, ако тяхното развитие и растеж не са компрометирани и следват прогресивна скорост.

Поради тази причина, ако има някакви съмнения, трябва да говорите със здравен специалист. Те ще могат да открият дали има проблем и да ви помогнат да го разрешите.

Защо детето няма апетит

В зависимост от детето и причината(ите), проблемът може да бъде разрешен за кратко време или може да отнеме повече време. Както споменахме по-рано, има специфични ситуации, в които загубата на апетит е нормална, и други, в които не е.

 

Трябва също така да се има предвид, че често, въпреки че причината за загубата на апетит е нещо просто (например неприязънта към определени миризми), това не означава, че всяко решение трябва да се приема леко или да се прилага твърде строго.

За да разрешите правилно проблема, трябва да работите върху него на етапи, постоянно. За това в определени случаи може да е необходима помощта на професионалист. Ключът е да не бързате.

Предприемането на драстични мерки може да бъде контрапродуктивно. Например, ако едно дете е принудено да преяжда, здравето му може да бъде застрашено в дългосрочен план.

Какви са възможностите за проблема?

Хранителни непоносимости. В някои случаи, когато детето има само малък апетит за някои храни, то може да има известна непоносимост към тях, както предполага това проучване, проведено от Националния институт по педиатрия на Мексико. Може да се случи с мляко, брашно или ядки, например. Това трябва да се има предвид, ако детето има някакви проблеми с храносмилането.

анемия Дефицитът на желязо може да е причина за лошия апетит на детето. В този случай те трябва да имат пълноценна и балансирана диета. Също така ще бъде полезно да се увеличи количеството богати на желязо храни в диетата им.

Чревни паразити. Те са наистина често срещани при децата, тъй като те често поставят ръцете си в устата си. Симптомите им обаче могат да останат незабелязани или да бъдат объркани с други заболявания. Нервност, разширени зеници и сърбеж на върха на носа или ануса са други симптоми на паразитоза.

Емоционални проблеми. Емоционалните разстройства никога не трябва да се изключват като причина за всяко заболяване. В случай на лош апетит причината може да е сложна семейна ситуация или някакъв проблем в обкръжението на детето. Това се потвърждава от проучване, проведено от университета в Чили.

Други заболявания. Ако загубата на апетит е продължителна или прекомерна, трябва да се консултирате с лекар, за да може да извърши необходимите медицински изследвания. Те ще могат да изключат болестта като причина.

Какво да направим като родители

След като сте посетили педиатъра и той е поставил диагноза, трябва да следвате инструкциите му. Не само по отношение на приема на лекарства (ако предписват такива), но и по отношение на диетата и хидратацията.

Трябва също така да се консултирате с вашия педиатър относно използването на определени естествени средства за допълване на лечението. Например, ако кажат, че детето ви може да яде мед, можете да го използвате спокойно.

Хранителна мая

Хранителната мая е богата на витамини, минерали и аминокиселини. Това е отлично естествено средство за стимулиране на апетита. В допълнение, това е идеална добавка за насърчаване на доброто физическо и умствено развитие.

Оригинални рецепти

Един съвет, за да помогнете на детето си да започне да яде повече, е да изпробвате нови рецепти, които са визуално привлекателни. Можете дори да направите оригинални форми или рисунки с храната в чинията им, така че да им изглежда по-интересно и да ги насърчите да опитат.

Например, ако детето ви не иска да яде бобови растения, риба или зеленчуци, опитайте се да направите пълнеж или тесто с тези съставки. Добър начин да ядат бобови растения е брашното от нахут.

Помощ в кухнята

Някои специалисти препоръчват да се насърчават децата да участват в приготвянето на храната, за да се стимулира апетита им. Идеята не е да ги помолите да готвят сами, а да им дадете малки задачи (според възрастта им), които да ги разсейват и да им помогнат да започнат да възприемат храната като нещо приятно.

 

Освен това и в зависимост от възрастта си те могат да участват в избора на ястия, които са част от седмичното ви меню. Те също могат да участват в закупуването на съставките.

Спорт

Въпреки че това може да изглежда контрапродуктивно, в действителност не е така. За да помогнете на детето си да яде повече, трябва да го насърчавате да се занимава със спорт или дейност, която му харесва. Чрез упражнения и изразходване на енергия собственото им тяло ще ги насърчи да търсят храна.

Източници:  https://www.verywellhealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *