Може ли да се пие бира докато кърмите?

Дали бирата наистина има лошо влияние върху кърмата?

Пиенето на бира по време на кърмене е спорен въпрос. Някои хора смятат, че няма никакъв риск, а други че не е добре да се приема никакъв алкохол в този период.

Факт е, че алкохолът във всякакви количества преминава в кърмата и съответно достига до бебето. В момента няма изследвания, които да показват, че пиенето на бира по време на кърмене засяга бебето, но няма и изследвания, които да отричат ​​това.

Въпреки че този тип напитки са с ниско алкохолно съдържание, фактът е, че няма съгласие, нито убедителни доказателства за количеството алкохол, което може да бъде рисково. Затова е разумно да сте много внимателни, когато пиете бира, докато кърмите.

Някои специалисти смятат, че е най-добре да пиете бира по време на кърмене в много малки количества. Според тях е препоръчително да не се пият повече от 12 унции от тази напитка на ден, стига да не е с концентрация над 10 градуса или 5% алкохол.

Това е еквивалентно на 8 унции малцов ликьор със 7%, 5 унции вино с 12% или 1,5 унции всякакъв алкохол с 40%. Във всички тези случаи има 0,6 унции чист алкохол. Привържениците на идеята изобщо да не се ограничава консумацията на алкохол смятат, че важното е да не се кърми в рамките на два часа след пиенето.

Няма доказателства, че дори ниската консумация на алкохол представлява „нулев“ риск за бебето. В тази връзка има два проблемни въпроса. Първият е, че информацията за количеството алкохол в напитката не винаги е точна. Второто е, че здравословният статус и състоянието на всяко бебе са различни.

Безопасност

Алкохолът преминава директно в кърмата. Нивата на това вещество са най-високи през първите 30 до 60 минути след приема. Въпреки това, в някои случаи, той присъства до два до три часа след консумацията.

Въпреки това, колкото по-голямо е количеството консумиран алкохол, толкова по-дълго той остава в тялото и следователно е по-вероятно да присъства в кърмата за повече часове. В момента няма съобщения, че пиенето на 5% бира причинява вреда на кърмачето.

Факторите, които влияят върху устойчивостта на алкохола в тялото, са освен количеството, скоростта, с която се приема, теглото на майката и дали се консумира с храна или не. Всички тези фактори трябва да се вземат предвид при пиенето на бира по време на кърмене.

От друга страна, важно е да се вземе предвид, че консумацията на алкохол може да повлияе на преценката на лицето, което се грижи за бебето. Това може да изложи на риск безопасността на малкото дете.

Рискове и предпазни мерки

Няма доказателства, че пиенето на бира по време на кърмене увеличава производството на мляко.

Най-добре е всяка майка да се консултира с лекаря си относно целесъобразността на пиенето на бира по време на кърмене. Това може да бъде рисковано или дори опасно при недоносено или уязвимо от медицинска гледна точка бебе.

Важно е да имате предвид, че нивото на алкохол в кръвта на майката е същото като това в кърмата. Ако все пак майката реши да пие бира по време на кърмене, препоръчително е да вземете предвид някои препоръки:

  • Умерено пиене. Препоръчително е да не пиете повече от една бира на ден или неин еквивалент, както беше обяснено в началото.
  • Изчакайте два часа. Препоръчително е да кърмите преди да изпиете бира или два часа след това. В противен случай може да възникнат ненужни рискове.
  • Теглото на майката. По-тежките майки трябва да изчакат два и половина до три часа, за да кърмят бебето си. Колкото по-тежък е човекът, толкова повече време отнема алкохолът да се елиминира от тялото.
  • Избягвайте съвместния сън. Не споделяйте леглото с бебето си, след като сте пили алкохол. Това се свързва със синдрома на внезапна детска смърт.
  • Изцедете млякото предварително. Добър вариант за пиене на бира по време на кърмене е изцеждането на мляко преди пиене. По този начин изцеденото мляко може да бъде нахранено на бебето, докато алкохолът напусне тялото на майката и тя може да кърми отново.
  • Алкохолът не се отделя при изцеждане на мляко. Има поверие, че изцеждането на мляко след прием на алкохол ще понижи нивото на алкохол в организма. Това не е правилно. Винаги чакайте два до три часа.
  • Дискомфортът от пълни гърди. Ако изпитвате дискомфорт в гърдите и трябва да изцедите мляко преди препоръчителното време за изчакване след алкохол, тогава правилното нещо, което трябва да направите, е да го изхвърлите и да не го давате на бебето.
  • Алтернативен болногледач. Разумно е да изберете някой, който може да се грижи за бебето, ако майката не е на разположение, защото е решила да пие бира, докато кърми.

Източници: https://www.besthealthmag.ca/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *