Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Продържителният прием на кортикостероиди води до синдром на Кушинг

Кортикостероидите са вид стероиди. Стероидите са хормони, които се произвеждат в тялото, а изкуствените стероиди се използват за лечение на редица заболявания. Някои от кортикостероидите се използват за лечение на възпаления, други за лечение на кожни проблеми и дерматити. Някои кортикостероиди може да бъдат дадени чрез инхалатор за лечение на възпалителни състояния като астма или сенна хрема. Инжекциите с кортикостероиди пък може да се използват за лечение на остеоартроза или ревматоиден артрит. Те може да се използват като се инжектират в мускулите, сухожилията или около сухожилията за да се помогне за намаляване на различни болки и възпаления.Други състояния при които може да се използва този вид стероиди са:болестта на Корн, бъбечни заболявания, системен лупус, някои видове рак на кръвта или лимфната система.Кортикостероидите може да бъдат използвани за да предотвратят организма ви да изхвърли присадени чрез трансплантация органи.

Има различни видове кортикостероиди включително и:

  • Инхалаторни – като спрейове или инхалаторни перорално приложими кортикостероиди, които се поглъщат като хапчета.
  • Локални кортикостероиди – те са като капки за очи, кремове или мехлеми, които се прилагат директно.

Човешкото тяло произвежда кортикостероидни хормони за да се поддържа нивото на захар в кръвта в правилната норма, както и да се поддържа баланса на солите и водата в тялото. Те помагат като контролират имунната система и по този начин се намалява подуването и другите симптоми на възпаление. Кортикостероидите се приемат за различни заболявания, но е важно да знаете, че ако сте ги приемали повече от три седмици, трябва да ги намалите постепенно. Приемът на кортикостероиди за по-дълго време може да изложи организма ви на риск от развитие на ифекции, особено варицела, морбили и херпес зостер. Инжектирането им пък може да намали действието на инсулина, затова хора с диабет трябва да се консултират преди да ги приемат.

Прием на перорални кортикостероиди по-дълго време може да доведе до синдром на Кушинг. Това е състояние, което може да доведе до появата на акне, увеличаване на мазнините в горната част на гърба или стомаха, мускулна слабост или подпухнало лице. Ако използвате кортикостероиди за по-дълъг период от време върху кожата си това може да я направи по тънка и да доведе до появата на стрии. Възможно е да развиете и алергична реакция към някои от съставките на локалните стероиди, но това се случва много рядко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *