Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Меркола: Има 7 вида кашлици. За какви болести подсказват? Рецепти

Кашлицата е често срещан симптом, който позволява на тялото да се отърве от чужди тела, слуз от белите дробове и дихателните пътища. 

Сред основните причини за кашлицата са постназално капене, астма, гастроезофагеалната рефлуксна болест – или ГЕРБ, лекарства, тютюнопушене и др.

Как можете да се отървете от болезнената кашлица?

Кашлицата е симптом, а не заболяване и често показва за съществуващо заболяване. Кашлицата може да придружава например настинка, алергия, проблем с белите дробове или дори стомашно-чревния тракт. Въпреки че причините варират, тялото ви се нуждае от кашлица, за да се отърве от чужди материали или слуз от белите дробове и горните дихателни пътища. Това е един от защитните механизми на тялото ви, за да ви улесни дишането. Понякога е лесно да разберете защо кашляте, но понякога това може да бъде истинска загадка.

7 често срещани причини за кашлица

Като обръщате внимание на детайлите – като звука на кашлица заедно със съпътстващите симптоми често можете да определите причината. Това е важно, за да поемете по пътя към възстановяването. По-долу са посочени седем често срещани причини за кашлица и какво да правите при появата им.

1.Постназално капене. Когато имате настинка или алергия, слузта от носа може да се стича в гърлото ви. Тази постназална капка може да докосне нервни окончания, причинявайки мокра или суха кашлица. Кашлицата, причинена от постназално капене, обикновено е по-лоша през нощта, може да има усещане за гъделичкане или дращене в задната част на гърлото. Ако постназалното изтичане е причинено от алергии, може също да имате сърбящи очи и кихане.

Ако получите постназално капене със запушен нос, усетите натиск върху лицето, симптоми на настинка, продължаващи повече от 10 дни и гъста зелена или жълта слуз, може да имате инфекция на синусите. В този случай оросяването им може да помогне.

В публикация от 2007 г. на изследователи от здравната система на университета в Мичиган съобщават, че оросяването с физиологичен разтвор облекчава назалната конгестия по-ефективно от спрейовете с физиологичен разтвор. Изглежда, че разрежда слузта, намалява подуването на носните проходи и премахва отломки, бактерии, алергени и възпалителни вещества от носа, като по този начин намалява подуването, което затруднява дишането.

Направете си солен разтвор без консерванти

Просто добавете една чаена лъжичка хималайска или морска сол към половин литър дестилирана вода. Уверете се, че използвате физиологичен разтвор, който не съдържа бензалкониум – това е консервант, който може да наруши функцията на носа и да причини усещане за парене.

  1. Астма. Суха кашлица, съчетана с хрипове, често е признак на астма.При това състояние дихателните ви пътища се възпаляват, което води до хрипове, кашлица и затруднено дишане.Кашлицата, дължаща се на астма, обикновено се влошава през нощта или по време на тренировка.Това може да бъде придружено от стягане в гърдите, задух и умора.

Ако имате астма, предлагам да използвате метода на Бутейко, който ще ви научи как да върнете обема на дишане към нормалното. Или с други думи, да обърнете това, което се нарича хронична хипервентилация или прекомерно дишане.

Когато дишате нормално, насищането на тъканите и органите с кислород се подобрява. Оптимизирането както на здравето на червата, така и на нивата на витамин D, също трябва да бъде в горната част на списъка ви, ако страдате от астма.

  1. ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). След като храната премине през хранопровода в стомаха, мускулна клапа, наречена долен езофагеален сфинктер (LES), се затваря, предотвратявайки връщането на храна или киселина нагоре. ГЕРБ, понякога наричан киселинен рефлукс, възниква, когато LES се отпусне неподходящо, позволявайки на киселината от стомаха да се върне обратно в хранопровода.

ГЕРБ може да причини суха, спазматична кашлица

Всъщност ГЕРБ е втората най-честа причина за хронична кашлица.

Според GI Motility: „Гастроезофагеалният рефлукс… може да засегне белите дробове и е причина за подостра и хронична кашлица. Хранопроводът и белите дробове имат общ ембрионален произход от предната част на храносмилателния тракт и инервацията на блуждаещия нерв. Кашлицата, свързана с ГЕРБ, може да се влоши, когато лежите или ядете. Тя може да бъде свързана с други симптоми на ГЕРБ, като киселини, но в 75% от случаите хроничната кашлица е единственият симптом.

Обикновено се смята, че ГЕРБ се причинява от твърде много киселина в стомаха, така че обикновено се предписват или препоръчват лекарства, блокиращи киселината. Въпреки това ГЕРБ е симптом, по-често свързван с хиатална херния и/или инфекция с Helicobacter pylori. Проблемът обикновено възниква и поради твърде малко киселина в стомаха, така че лекарства като инхибитори на протонната помпа (PPI) обикновено влошават проблема и влошават ГЕРБ.

В крайна сметка, решението за киселините и лошото храносмилане е възстановяването на естествения стомашен баланс и функция. Яденето на много преработени храни и захар е сигурен начин за влошаване на ГЕРБ, тъй като нарушава баланса на бактериите в стомаха и червата.

Вместо това яжте много зеленчуци и други висококачествени, в идеалния случай органични, непреработени храни. Освен това елиминирайте основните причини за хранителните проблеми от вашата диета. След това трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно полезни бактерии от вашата диета. Това ще ви помогне да балансирате чревната си флора, което ще помогне за елиминирането на Хеликобактер по естествен път, без да прибягвате до антибиотици. Това също така ще ви помогне да смилате и усвоявате храната правилно.

В идеалния случай пробиотиците трябва да се набавят от ферментирали храни

Ако не ядете ферментирали храни, вероятно ще трябва редовно да приемате пробиотични хранителни добавки.

Друг вариант, ако имате твърде малко стомашна киселина, е да вземете добавка бетаин солна киселина, която може да бъде закупена без рецепта в магазините за здравословни храни. Вземайте я толкова дълго, колкото е необходимо, докато почувствате леко парене, след което намалете дозата с една капсула. Това ще помогне на тялото ви да смила по-добре храната и също така ще помогне за унищожаването на H. pylori и нормализиране на симптомите.

  1. Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако имате хронична кашлица и отделяте много слуз (особено сутрин), кашлицата ви може да е причинена от ХОББ.Обикновено кашлицата се влошава сутрин и се подобрява през деня.Може също да почувствате задух (особено при физическа активност), хрипове, умора и стягане в гърдите.

Пушенето на цигари е основната причина за ХОББ

Тази болест включва както емфизем, така и хроничен бронхит. При емфизем алвеолите в белите дробове губят своята еластичност с течение на времето и започват да се влошават. Хроничният бронхит възниква, когато лигавицата на белите дробове се подуе и дишането се затрудни.

  1. Кашлица, причинена от лекарства. Лекарствата, известни като АСЕ инхибитори, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, могат да причинят суха кашлица при около 20 процента от пациентите. Ако забележите кашлица няколко седмици след започване на такова лекарство, това може да е причината. Въпреки че не трябва да спирате приема на лекарства за кръвно налягане без съвет от вашия лекар, важно е да знаете, че високото кръвно налягане често може да се лекува с промени в начина на живот.

Ако сте били диагностицирани с високо кръвно налягане, стратегиите за промяна на диетата ще бъдат от решаващо значение за контролиране на вашите нива.

Една от основните причини за високо кръвно налягане се дължи на това, че тялото ви произвежда твърде много инсулин и лептин в отговор на диета с високо съдържание на въглехидрати (т.е. високо съдържание на захар) и преработени храни. Моята препоръка номер едно е да избягвате преработените храни, ако имате високо кръвно налягане. Цялостната фитнес програма е друга стратегия, която може да подобри вашето кръвно налягане и здравето на сърцето, без да прибягвате до лекарства.

  1. Пневмония.

    Пневмонията започва като суха кашлица, но прогресира до мокра кашлица с жълта, зелена или червена слуз. Кашлицата може да бъде придружена от висока температура, втрисане, затруднено дишане или болка при кашляне или дълбоко вдишване.

Всеки път, когато изкашляте излишна слуз или храчки, изплюйте ги, вместо да ги преглъщате, тъй като поглъщането на излишната слуз може да раздразни стомаха ви. Повечето хора с пневмония могат да се възстановят безопасно у дома, ако пият много течности и си почиват. Въпреки това, в тежки случаи при по-възрастни хора или деца, пневмонията може да изисква хоспитализация за течности, лечение на дишането и кислородна терапия.

Пневмонията може да бъде причинена от вирус или бактерия. Въпреки че понякога се предписват антибиотици, те няма да бъдат ефективни при вирусна пневмония.

  1. Коклюш, наречена още магарешка кашлица. Тя причинява силна кашлица, която завършва с шум при вдишване. Ако смятате, че имате магарешка кашлица, трябва

Незабавно! да потърсите медицинска помощ, особено ако се появи при малко дете.

Има обаче някои естествени лечения, които могат да помогнат (със сигурност няма да навредят). Избягвайте слузообразуващи храни като мляко, брашно и яйца, както и захар. Яжте леки храни като зеленчуци, чеснови супи, пийте билкови чайове. Хомеопатичните лекарства за магарешка кашлица включват Coccus cacti и нозод. Пертусин. Медът може да бъде показан при пристъпи на кашлица, последвана от затруднено дишане или изтощение. Пастили от кората на дива череша успокояват гърлото.

Пийте достатъчно вода

Приемайте до 5000 милиграма витамин С на ден в продължение на седем дни. Уверете се, че стаята и домът ви са добре проветрени и без дим. Използвайте топъл овлажнител с етерични масла. Опитайте с босилек, кипър, майорана, мащерка, чаено дърво, камфор, лавандула, лайка, мента или евкалипт. Втрийте етерични масла с носещо масло (например, кокосово масло) върху гърдите или гърба на пациента.

Акупунктурата може да бъде полезна (призната от Световната здравна организация за лечение на магарешка кашлица)

Почивайте и избягвайте натоварващи дейности. Подредете възглавниците така, че болният да може да бъде в по-изправено положение, докато спи. Сварете пресен корен от джинджифил във вода за 20 минути, след което добавете вода във ваната за крака, за да запарите стъпалата за 20 минути.

Сварете вода в тенджера, след което добавете няколко капки масло от мащерка. Помолете болният да вдиша парата от съда (покрийте главата му с кърпа, като внимавате да не го изгорите). Овлажнявайте кожата си, като я масажирате с кокосово масло всеки ден.

Dr.Silver Сребърна вода – унищожава ефективно 650 вида бактерии, вируси, гъбички и вътрешно, и външно

Кашлицата може да продължи повече от две седмици преди да изчезне

Публикация в Annals of Family Medicine, съобщава, че средно кашлицата продължава седем до девет дни при възрастните в Съединените щати. Всъщност средно кашлица продължава около 18 дни. Това несъответствие между очакванията на пациентите относно продължителността на кашлицата често води до посещения при лекар… и искания за антибиотици, ако кашлицата продължава повече от седмица.

Всъщност повечето силни кашлици се причиняват от вирусни заболявания, като настинка и грип, при които антибиотиците не помагат. Когато лекарите предписват антибиотици без да са необходими, възникват няколко негативни последици. Първо, прекомерната употреба на антибиотици насърчава естествената мутация на обикновените бактерии, което в крайна сметка води до създаването на нови резистентни щамове. Освен това имате шанс да получите нежелана реакция всеки път, когато приемате антибиотик, а те също причиняват дисбаланс в чревната ви флора.

Антибиотиците се предписват ненужно по-често, отколкото си мислите. Изглежда, че образованието може да помогне на този проблем. В едно проучване, когато доставчиците на здравни услуги са използвали печатни брошури и плакати или компютъризирани инструкции за неизползване на антибиотици при кашлица, броят на изписаните рецепти е намалял съответно с 12% – 13%.

Какво успокоява кашлицата?

Настинките с най-малко усложнения, които често водят до кашлица, продължават осем до девет дни, но около 25 процента продължават две седмици. А 5 до 10 процента продължават три седмици. Колко бързо ще изчезне настинката зависи до голяма степен от начина ви на живот и състоянието на имунната ви система.

Най-често лекарствата за кашлица и настинка без рецепта НЕ водят до по-бързо възстановяване. Медът, особено суровият, е много по-добър вариант. Световната здравна организация (СЗО) нарича меда успокояващ агент, който облекчава дразненето в устата или гърлото, като образува защитен филм. Изследванията показват, че медът действа по същия начин като декстрометорфан, често срещана съставка в лекарствата за кашлица без рецепта, за успокояване на кашлицата и свързаните с нея проблеми със съня, дължащи се на инфекции на горните дихателни пътища при деца.

Асоциацията на органичните потребители публикува тази проста рецепта за сироп за кашлица с мед и лимон, който е добре да имате под ръка, ако имате мъчителна кашлица. (Родителите се съветват да не дават мед на деца под 1 година, тъй като бебета под тази възраст са изложени на риск от заразяване с ботулизъм от мед.)

Сироп срещу кашлица с мед и лимон

Лимонът насърчава здравето, като бързо алкализира тялото ви, докато медът убива повечето бактерии, успокоявайки гърлото ви.Това е идеален избор за бързо облекчаване на кашлицата.

Подготовка. Поставете половин литър мед в тенджера на МНОГО слаб огън (не кипвайте меда, тъй като това ще промени лечебните му свойства). Вземете цял лимон и го оставете да къкри в малко вода в отделен съд за 2-3 минути, за да омекне лимонът и да убиете всички бактерии, които може да има върху кората. Оставете лимона да изстине, след което го нарежете на филийки и го добавете при водата и меда на котлона. Оставете сместа да къкри за около час.

След това прецедете, като се уверите, че сте отстранили всички лимонови семки. Оставете сместа да изстине, изсипете я в буркан с капак и съхранявайте в хладилник. Този сироп може да се съхранява в хладилник 2 месеца. За да успокоите кашлицата, давайте ½ чаена лъжичка на дете с тегло 25 паунда и 1 чаена лъжичка на дете с тегло 50 паунда, около 4 пъти на ден или според нуждите.

Възрастни могат да приемат по 1 супена лъжица.

Автор: д-р Меркола, russian.mercola.com

ЦАРСКИ БИЛКИ За дихателната система
ЦАРСКИ БИЛКИ за дихателната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *