БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Нова експериментална ваксина срещу рак на панкреаса показва обнадеждаващи резултати

Защо би била толкова ефективна?

 

Ваксините срещу рак са бъдещето на медицината. Но те не работят по същия начин като тези, които вече познаваме.

Ракът на панкреаса в неговата разновидност на дуктален аденокарцином е почти винаги фатален. Смята се, че причинява смърт при 88% от диагностицираните пациенти. В момента това е третата водеща причина за смърт в Съединените щати и седмата в света. Но може да сме изправени пред медицинска революция с разработването на ваксина срещу рак на панкреаса, която може да подобри лечението.

Центърът за изследване на рака на панкреаса Дейвид М. Рубенщайн от Memorial Sloan Kettering публикува изследване в списание Nature, което носи надежда. Изследователите са тествали ваксина, използвайки mRNA технология при 16 пациенти с рак на панкреаса и са постигнали успешен отговор при половината от участниците.

Това означава ли, че вече имаме ваксина за прекратяване на рака на панкреаса? Все още не. Ваксините срещу рак действат различно от класическите имунизации, които вече познаваме. Въпреки това напредъкът на това развитие може да доведе до голяма промяна в процента на смъртност.

Какво представлява ваксината срещу рак?

Ваксините срещу рак се прилагат, когато болестта  вече е открита при пациента. Те не са превантивни, а са предназначени да подобрят реакцията на организма към патологията като

 • За да спре разпространението на тумора в други тъкани.
 • За подпомагане на унищожаването на раковите клетки, които са атакувани от химиотерапия или лъчетерапия.
 • За да се предотврати рецидив през следващите месеци или години.
 • Търсенето на ваксина срещу рак на панкреаса не е единственото продължаващо изследване в тази посока. Различни работни групи разработват имунизации за други неоплазми:

 

 • За метастазирал рак на простатата: Ваксината, наречена sipuleucel-T, се обмисля за пациенти, които вече страдат от разпространение на рак на простатата. Ваксината може да увеличи годините на оцеляване.
 • BCG за ранен рак на пикочния мехур: Известната BCG ваксина срещу туберкулоза може да подобри прогнозата на пациенти с рак на пикочния мехур. Той се влива в органа с катетър и активира имунен отговор, който в крайна сметка атакува злокачествените клетки.
 • Срещу меланом: Тази ваксина е получена от вирус, който е показал способността си сам да унищожава раковите клетки. Ваксината T-VEC се възползва от този вирус, генетично го модифицира и го приготвя във флакон за прилагане на пациенти.
 • Ваксината срещу рак на панкреаса е проектирана с mRNA технология. Това е същата технология, която беше използвана за имунизация срещу COVID-19.

Ваксина срещу рак на панкреаса- как работи?

Според изследователите в изданието Nature, ваксината срещу рак на панкреаса използва информационна РНК или иРНК. Тази молекула участва в производството на вещества вътре в клетките. Това е този, който носи посланието какво трябва или не трябва да се произвежда.

Възползвайки се от тази характеристика, това, което направиха в лабораторията, беше следното:

 • Те изолират някои протеини, присъстващи в тумори, отстранени от пациенти с рак на панкреаса. По-конкретно, те търсят протеини, които са характерни за тези тумори, т.е. такива, които не се срещат другаде.
 • С тази информация беше създадена информационна РНК, която можеше да произвежда подобни протеини, когато се постави в клетка. Новите протеини, които са подобни, но не идентични с тези на тумора, се наричат неоантигени.
 • Ваксината с тази информационна РНК е произведена, като са добавени вещества, които осигуряват стабилността на съединението и неговото пристигане в клетките.
 • След приключване на лабораторната фаза ваксината се прилага на пациентите. В този конкретен случай 16 доброволци са получили, в допълнение към флакона, подход с имуномодулиращи лекарства и химиотерапия след тяхната операция.
 • Какви бяха резултатите? Е, половината от участниците отговориха положително на неоантигените. Тоест клетките на имунната им система бяха стимулирани, станаха по-активни и се пребориха с други злокачествени клетки, които бяха останали. Освен това изглежда, че те предотвратяват рецидив на тумора и рецидив в средносрочен план.

Какво означава това откритие?

 • Ваксина срещу рак на панкреаса би била промяна на посоката в лечението на това заболяване. Както се посочва в официалното изявление на изследователската институция, все още са необходими допълнителни изследвания, тъй като половината от пациентите не са отговорили на неоантигените.
 • Въпреки това, ние сме на път към медицинска революция с техниката на иРНК. Намаляването на рецидивите в онкологията е критично. Много хора преминават през първото лечение успешно, но скоро след това се връщат при лекар със сходни симптоми и отново получават същата диагноза.
 • Това изследване е само във фаза 1 от разработването на ваксината. И тази фаза започна през декември 2019 г. В тази област на науката няма бързи пътища.
 • Междувременно е най-добре да се консултирате с гастроентеролог, ако имате подозрителни симптоми в храносмилателната система. Откриването на рак на панкреаса е трудно, но това навреме променя драстично прогнозата.

Източници: Step To Health – This website publishes free articles on natural remedies, physical and mental health, and how to take care of your body.

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.