Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вреден ли е всекидневният прием на аспирин?

Наистина ли е добра идея редовното пиене на аспирин за хора в средна и напреднала възраст?

аспирин

Всекидневният прием на аспирин за предотвратяване на инсулт или инфаркт е много популярен сред хората на средна и напреднала възраст. Но малко от тях обръщат внимание на страничните ефекти, които може да има той.

Оказва се, че много от хората, които приемат лекарството за продължителен период от време, не са изложени на голям риск от съдови заболявания, а потенциалните странични реакции от хапчето може да надвишават ползите от него.

Новите изследвания в областта разкриват, че приемането на ниски дози аспирин (между 80 и 100 милиграма) за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти не е чак толкова ефективно в превенцията на първи сърдечно-съдов инцидент.

 

Полезно или вредно ли е ежедневното пиене на аспирин?

 

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ не препоръчва редовен прием на лекарството за предотвратяване на първи сърдечен удар или инсулт. Все пак за хората, които са изложени на най-голям риск от тези състояния, заплахата може да надвишава сериозността на страничните ефекти. За тях е препоръчително да вземат аспирин ежедненво.

За хората на възраст 40-59 години, които не са прекарали инсулт или инфаркт, всекидневната употреба на медикамента като превантивна мярка има съвсем минимален ефект.

Преди да се започне редовна употреба на лекарството, е добре да се консултирате с лекар, за да се прецени дали ползите ще си заслужават за сметка на страничните ефекти.

 

Странични ефекти от редовен прием на аспирин:

 

  1. Бъбречна недостатъчност

Изследванията показват, че може да възникне увреждане на бъбреците от редовната употреба на аспирин. То се нарича аналгетична нефропатия. Състоянието е форма на хронична бъбречна недостатъчност, породена от редовното поглъщане на аналгетични лекарства.

 

  1. Чернодробна недостатъчност

Ежедневната употреба на аспирин може да доведе до чернодробно заболяване или недостатъчност. Това е сериозен проблем, защото черният дроб е пречиствателната станция на тялото. Лекарството минава през черния дроб, което може да го доведе до токсично претоварване и да увреди функцията му.

 

  1. Язва

Според Американския колеж по гастроентерология, втората водеща причина за стомашни язви е ежедневната употреба на аспирин. Той води до дразнене на стомашната лигавица и образуване на болезнени рани. А прием на медикамента, когато вече съществува язва в стомаха, води до допълнителни усложнения.

 

  1. Шум в ушите

Шумът в ушите, познат още като тинитус, е заболяване което засяга слуховите възприятия. То може да бъде причинено от прекомерна употреба на аспирин и е установено, че то е ранен признак на токсичност.

 

  1. Хеморагичен инсулт

Хората приемат лекарството ежедневно, за да разредят кръвта си, за да предотвратят инфаркт и инсулт. Но употребата му може да причини повече вреди, отколкото ползи в някои случаи. Понякога инсултите са причинени от кървене в мозъка и когато се използва разреждащ кръвта препарат, той само изостря проблема и може да доведе до трайно увреждане или дори смърт.

 

Естествени алтернативи на аспирина:

 

  1. Джинджифил

Знаете ли, че джинджифилът забавя кървосъсирването? Консумацията на подправката редовно е чудесен начин за предпазване от инфаркт или инсулт.

Но ползите му не свършват дотам. Той също така има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Изследванията показват, че действа благоприятно при дегенеративни състояния като артрит, ревматизъм и сърдечно-съдови проблеми като хипертония и атеросклероза.

 

  1. Куркума

Изследванията показват, че куркумата не отстъпва на противовъзпалителнте, болкоуспокояващите и антикоагулантите, които се предлагат в аптеките. Подправката няма странични ефекти, освен ако не се консумира в изключително големи количества.

Куркуминът, най-полезното съединение в куркумата, притежава антитромботични свойтва и ежедневната му консумация е препоръчитела за хора, изложени на риск от сърдечно-съдови инциденти.

 

  1. Канела

Канелата е мощно противовъзпалително средство и има сърдечно-защитни качества. Проучванията показват, че основната полза за здравето, която носи, е способността й да намалява рискофите фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно и холестерол.

 

Заключение:

    

Важно е да се отбележи, че аспирин може да се пие за предотвратяване на инфаркт и инсулт при възрастни хора, но приемът му не идва без рискове. Медикаментът няма особено голям ефекти при предпазване на хора на средна възраст, които не са имали сърдечно-съдови инциденти. Най-опасните нежелани последствия от лекарството включват: увреждания на бъбреците, увреждане на черния дроб, язва, шум в ушите и хеморагичен инсулт. За щастие природата предлага добри алтернативи на лекарствения продукт, от които може да се възползвате.

Дългосрочната употреба на аспирин може да бъде особено опасна за хора със следните здравословни състояния:

  • Сърдечна недостатъчност
  • Чернодробно или бъбречно заболяване
  • Астма
  • Стомашна язва
  • Нарушено кръвосъсирване
  • Хипертония
  • Диабет

Преди да започнете редовен прием на аспирин, задължително се консултирайте с лекаря си. Вредите от ежедневния прием на лекарството могат да се окажат по-големи от ползите.

Източници: https://draxe.com/; https://www.mayoclinic.org/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *