ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Преждевременното спукване на мехура е известно още като PROM

Околоплодните води на бременната жена трябва да изтекат преди тя да започне да ражда, тъй като разкъсването на амиотичната торбичка означава, че е време бебето да се роди. Има и случай при които мехура се спуква преждевременно. Това преждевременно спукване на мехура е известно още като  PROM. Преждевременно спукване на околоплодния мехур е когато амиотичната мембрана се разкъса в периода между 24 и 37 седмица от бремеността. Преждевременното спукване на околоплодния мехур се среща при 10% от жените. Признаците на спукан околоплоден мехур са излизане на течност примесена с кръв, както и вагинално течение с неприятна миризма.

Въпреки, че съществуват неясноти по отношение на това, защо се случва PROM общоприето е мнението, че то възниква в резултат на инфекция развита по време на бременността. Смята се и че активирането на катаболитните ензими също може да доведат до спукване на мембраната. На най-голям риск от спукване на околоплодния мехур са изложени жени, които пушат, имат лоша хигиена и лошо хранене и такива, които са с нико тегло и имат преждевременно раждане отпреди. Бременните жени с излишък от амниотична течност също са изложени на риск. Бебета, които са разположени седалищно също може да предизвикат  спукване на околоплодния мехур преждевременно. За да се избегне такъв момент е необходимо майката да се въздържа от пушене по време на бременността си, да спазва здравословна диета и да поддържа добра лична хигиена.

Преждевременното спукване на околоплодния мехур може да доведе до спонтанен аборт, увеличаване на инфекцията, както и до преждевременно раждане. Приблизително 34% от преждевременните раждания са поради преждевременно спукване на мехура. Разкъсването на околоплодната мембрана, през първите 24 до 26 седмици от бременността, са особено опасни за плода и може да доведе до белодробни проблеми. Шансът плода да оцелее през този период е по-малък от 20%. Повечето случаи на PROM се третират с антибиотици; голямата част от изследванията са открили, че когато са предписани антибиотици,, бременността се удължава, което води до спад в риска от детската и майчина смърт. Въпреки това някои учени са установили, че антибиотиците увеличават риска от неонатална смъртност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *