ИМАНА / YMANA

Съдържа мемантинов хидрохлорид, силицифицирана микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, титанов диоксид

Предназначение

ИМАНА е лекарство за хора с деменция; помага при болестта на Алцхаймер, като подобрява паметта и предаването на нервни сигнали. Продуктът е подходящ за Алцхаймер в умерена до тежка форма.

Как се приема

Медикаментът се приема по схема, веднъж дневно, по едно и също време – с малко вода, без да се дъвче или стрива; може без или с храна. Препоръчителната доза е 20 мг на ден; тя трябва да бъде постигната плавно, чрез постепенно нарастване от стартовата 5 мг. През първата седмица на лечението дозата от 5 мг се приема всеки ден; през втората тя нараства на 10 мг дневно, през третата – 15 мг на ден, през четвъртата достига 20 мг. Приемът на тази дневна доза е с продължителност, определена от лекуващия.

При пациенти с бъбречно заболяване дневната доза се определя индивидуално; периодично се проследяват показатели на бъбречните функции.

Ако е пропуснат редовен прием, обичайната доза се приема на следващия ден. Не се допуска удвояване с цел компенсация.

Предозирането обикновено не провокира животозастрашаващи състояния, но не бива да се допуска. Ако все пак пациентът е превишил приема на допустимото количество от продукта, той трябва на всяка цена да се консултира с лекуващия, дори в момента да не изпитва необичайни смущения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да провокира странични ефекти, които обикновено са в умерена форма или преходни. Ако обаче се проявят симптоми като мисли за самоубийство или припадъци, приемът се прекратява; необходима е спешна медицинска намеса.

Най-често пациенти споделят за смущения като замайване,сънливост, главоболие; възможни са пристъпи на задух, хипертонични кризи, чернодробни смущения.

В по-редки случаи се коментират сърдечна недостатъчност, умора, обърканост и халюцинации, повръщане; смущения в походката, образуване на венозни тромби.

Има регистрирани и единични реакции с хепатит, панкреатит, психози, гърчове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИМАНА не трябва да се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Някои хронични заболявания налагат предварителна преценка за възможно безопасно прилагане на ИМАНА. В този случай при провеждано лечение са необходими системни наблюдения по определени показатели; отнася се за пациенти с неконтролирана хипертония, преживян инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, анамнеза за епилептични пристъпи, бъбречни увреждания.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Ако пациентът спазва някаква лечебна диета, лекуващият може да внесе корекции в препоръчаната дневна доза ИМАН.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването с други лекарства може да промени ефекта от ИМАНА и/или останалите продукти. Необходимо е внимателно отчитане на взаимодействията и при необходимост – корекция на приеманите дневни дози или замяна на някой от медикаментите.

Отнася се за съчетания с антиконвулсанти, барбитурати, невролептици, антикоагуланти, както и продукти от рода на антихолинергици, циметидин, ранитидин, хинидин и хинин, никотин; амантадин, кетамин, декстраметорфан, дантролен, баклофен, хидрохлоротиазид.

________________________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 15.00 лв за 28 таблетки по 10 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.