ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВИМПАТ / VIMPAT

Съдържа лакозамид, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, колоиден силициев диоксид, кросповидон, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, полиетиленгликол, талк, титанов диоксид, оцветители

Предназначение

ВИМПАТ е противоепилептично лекарство. Назначава се от лекар като средство за намаляване честотата и интензивността на остри пристъпи. Медикаментът е подходящ за възрастни и за деца над 4 години. В зависимост от показанията може да се прилага самостоятелно или като част от комплексна терапия.

Медикаментът може да се приложи под формата на сироп или перорални таблетки по 50, 100, 150, 200 мг.

Как се приема

Медикаментът се приема само по лекарско предписание. Лечението започва с ниска доза, която нараства плавно в рамките на няколко седмици, до постигането на оптимална поддържаща доза. ВИМПАТ е продукт за дългосрочен прием – прекратяването на терапията с него може да става само по преценка на лекуващия.

Дневната доза за конкретен пациент се разделя за два приема – поравно сутрин и вечер. Лекарството се приема с вода, в едни и същи часове, без връзка с храненията. Дозата зависи от възрастта, телесните килограми и повлияването.

При монотерапия за възрастни, както и за деца и подрастващи с тегло над 50 кг, лечението започва с 2х50 мг дневно и може да нараства до 100-300 мг два пъти на ден. Ако ВИМПАТ се взема заедно с други антиепилептични продукти, стартът е с 2х50 мл. Дозата нараства с по 50 мл седмично до постигане на ефективната поддържаща доза за пациента, но не повече от 100-200 мг два пъти дневно. В тази пациентска група лечението може да започне и с една натоварваща начална доза от 100-200 мг, след което се дава стандартната 2х50 мг.

Ако пациентът е дете с тегло под 50 кг, дневната доза се изчислява индивидуално. При малки деца лечението може да започне с медикамента под формата на сироп; преминаването към таблетки е само в случаите, когато детето е в състояние да ги приема.

За пациенти с бъбречни или чернодробни проблеми обикновено се изписват редуцирани дози.

При пропускане на планов прием дозата може да се вземе в рамките на 6 часа след редовното време. Ако закъснението е по-голямо, трябва да се изчака времето за следващата доза и тя да се приеме без увеличаване с цел компенсиране.

При предозиране са възможни смущения от типа на гадене и повръщане, виене на свят или припадъци; необходима е медицинска намеса.

Назначеният медикамент трябва да се взема редовно; самоволното прекратяване може да предизвика влошаване на състоянието с учестени припадъци.

Възможни нежелани ефекти

Най-често споделяните странични ефекти от приема на този продукт са гадене и виене на свят, главоболие, двойно виждане. Много пациенти се оплакват и от проблеми с паметта, тремор и загуба на равновесие, пресъхване на устата, газове, диария, запек, влошена концентрация, трудно изговаряне на думи, слухови смущения от типа шум, звънтене и жужене в ушите; сънливост, влошено качество на съня, депресивни състояния, раздразнителност, умора и слабост, сърбеж и обриви.

По-рядко могат да настъпят манийни състояния , смущения в сърдечната дейност от различен тип, алергични реакции с различна интензивност, мисли или опити за суицид, затруднена координация на движенията, гняв и припадъци, загуба на връзка с реалността.

Има данни и за отделни прояви на конвулсии, тежки алергични реакции с белене на кожата, повишена температура – синдром на Стивън-Джонсън или токсична епидермална некролиза; чернодробни отклонения, грипоподобна симптоматика с увеличени сливици и прилежащи лимфни възли; силно учестено сърцебиене.

Пациентите в детска възраст могат да развият и симптоми като фарингит, хрема, висока температура, отслабване на апетита, сънливост и апатичност, промени в обичайното поведение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИМПАТ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Лекарството е противопоказано при предсърдно-камерен блок от втора или трета степен.

Медикаментът се прилага при оценка на възможните рискове за хора, които са преживели инфаркт, имат сърдечно заболяване или страдат от ритъмни нарушения.

При повтарящи се състояния със замайване и нарушения на равновесието е реална опасността от падания с нараняване.

Не се използва за лечението на деца под четири години.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

ВИМПАТ може да създаде рискови ситуации, ако пациентът шофира или работи с тежки машини – поради вероятността от ефекти като замайване, загуба на концентрация, зрителни затруднения.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинациите на ВИМПАТ с някои медикаменти могат да причинят смущения в сърдечната дейност. Повишено внимание е необходимо при паралелен прием с други продукти за епилептици като ламотрижин, прегабалин или карбамазепин; лекарства за сърдечна недостатъчност, за нарушения на сърдечния ритъм.

Ефектът от приема на ВИМПАТ може да се промени при съвместяване с лекарства за гъбични инфекции, ритонавир за ХИВ-позитивни, някои антибиотици, продукти с жълт кантарион.

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 14 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *