ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОНВУЛЕКС / CONVULEX

Съдържа валпроева киселина, карион 83, глицерол 85%, желатин, титанов диоксид, червен железен оксид, хлороводородна киселина, метакрилова киселина-етилакрилат кополимер (1:1) дисперсия 30%, триетил цитрат, макрогол 6000, глицерол моностеарат 45-55 тип II

Предназначение

КОНВУЛЕКС се назначава за лечение на епилепсия. Прилага се също за предотвратяване на мигренозни остри пристъпи. Подходящ е за профилактика и лечение на манийни състояния в рамките на биполярно разстройство, ако не може да се използва литий.

Как се приема

Капсулите КОНВУЛЕКС се приемат по лекарско назначение. Поглъщат се цели, след хранене, с малко течност – без да се дъвчат или стриват.

При епилепсия лечението започва с ниски дози до постигане на оптималната за конкретния пациент. Обикновено тя е в диапазона 1000 – 2000 мг дневно, но може да бъде повишавана до 2500 мг. Дневната доза се разделя на равни части за два приема – сутрин и вечер. При деца дневната доза зависи от телесното тегло. Изчислява се от лекуващия индивидуално: ако детето е с тегло над 20 кг, по 20 до 35 мг/кг; при тегло под 20 кг формулата е по 20 мг/кг. Дозата за деня седели на две и се взема сутрин и вечер.

При мания и маниакални епизоди у възрастни дневната доза е първоначално 600-900 мг, с възможност за постепенно нарастване до 1500 мг. Възрастни с диагностицирана мания най-често се лекуват с продукта в доза 1000 – 2000 мг на ден.

Ако проблемът е мигрена, първоначално пациентът приема 300 мг дневно, а по-късно дозата може да нараства до 900 мг. На пациенти с бъбречни заболявания при всички случаи се препоръчва редуцирана доза.

Когато е пропуснат прием съответната доза се взема при първа възможност или се изчаква до времето за следващия; не може да се взема двойна доза с цел компенсация.
При предозиране е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ.
Самоволното прекратяване на приема може да провокира рецидиви и да влоши състоянието на пациента.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини някои промени на показатели в кръвната картина и затруднено кръвосъсирване. Чести странични ефекти са сънливост, замайване и обърканост, халюцинации, тремор, двойно виждане, двигателни затруднения, неволеви движения, главоболие, двойно виждане.

Възможни са и смущения от типа мускулно напрежение, обърканост, загуба на съзнание, деменция, гадене, слухови смущения. Всички споменати странични ефекти обикновено се проявяват при по-продължителна употреба на медикамента.

В някои случаи се е стигнало до стомашни смущения, повръщане, болки в корема, панкреатит. Чести последици от приема на КОНВУЛЕКС са промените в телесното тегло – напълняване или отслабване; диария или запек, липса на апетит. Споменават се бъбречни усложнения, косопад и акне, патологично окосмяване, смущения в менструалния цикъл, гинекомастия. Има информация също за отоци, алергични реакции, възпаление на кръвоносни съдове, чернодробно увреждане, порфирия, затлъстяване.

Още: депресивни състояния, хиперактивност, агресивност в редки случаи.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОНВУЛЕКС не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.
Той е противопоказан за пациенти с чернодробни заболявания, порфирия, синдром Alpers-Huttenlocher.

Рискови пациенти трябва да се консултират за безопасно прилагане на медикамента, ако са с бъбречно заболяване, диабет, лупус.

Медикаментът не се дава на деца и подрастващи под 18 години за лечение на мания.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Ако приемът за бременни е наложителен, децата могат да са с вродени дефекти и проблеми на развитието.

Взаимодействие с други медикаменти

КОНВУЛЕКС влиза в лекарствени взаимодействия, които следва да се анализират в случаите на възможно съвместяване. Пациентът трябва да информира лекуващия, ако доскоро е приемал или може да се наложи да взема паралелно медикаменти като антидепресанти, салицилати, антикоагуланти, други противоепилептични продукти, холестирамин при нарушен липиден баланс, циметидин при стомашна язва, някои антибиотици, лекарства за малария, лекарства за ХИВ-позитивни, противоракови.

______
Усреднена цена в аптеките – 9.00 лв за опаковка от 100 капсули по 300 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *