Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МОДИТЕН ДЕПО / MODITEN DEPO

Съдържа флуфеназинов деканоат, бензилов алкохол, рафинирано сусамово масло

Предназначение

МОДИТЕН ДЕПО е антипсихотик (невролептик) – инжекционна форма. Назначава се при психични разстройства с халюцинации, нарушено мислене, неадекватни реакции и немотивирана подозрителност. Помага като част от комплексна терапия за пациенти, които преживяват тревожност и раздразнителност, повишено емоционално напрежение с хиперактивност или агресивност. Приложим в поддържащи програми за манийни състояния.

Как се приема

Медикаментът се инжектира дълбоко интрамускулно в дози и при интервали, определени от лекар в зависимост от заболяването, възрастта и общото състояние на пациента. Изпълнява се от медицинско лице.

Лечението с този медикамент започва със стартова доза от 12.5 – 25 мг. Интервалите между отделните инжекции са в рамките на 15-35 дни; размерът на следващите дози може да нараства плавно при стъпка от 12.5 мг. Пределният размер на еднократната доза не може да е над 100 мг.

Има специфичен лечебен план за пациенти, които вече са били лекувани с фенотиазини. Хора в напреднала възраст и пациенти с бъбречни заболявания се лекуват с редуцирани дози.

Пропускането на поредната инжекция и предозирането са малко вероятни, тъй като процедурите се изпълняват от медицинско лице и под лекарски контрол. Въпреки това при наличието на отклонение пациентът следва да потърси лекуващия за корекция на терапевтичния план или за оказване на помощ. Инжектирането на по-висока доза може да стане причина за скованост, засилени мускулни рефлекси, необичайни движения, кръгови движения с очите, понижено кръвно налягане и телесна температура, сърдечни смущения, тремор, задържане на урина, сънливост, загуба на съзнание.

Възможни нежелани ефекти

Най-често в началната фаза на лечението е възможно да се проявят т.н. екстрапирамидни нарушения – необичайни движения или скованост на мускулите, кръгови движения с очите, тремор. В такива случаи се прибягва до намаляване на дозата или въвеждане на антипаркинсонови медикаменти.

При проява на ритмични неволеви движения на крайниците, цялото тяло, очите или устните лечението с този медикамент се прекратява.

Сред по-рядко споделяните странични ефекти са главоболие, ускорена сърдечна дейност, зрителни смущения, гадене, пресъхване на устата или необичайно обилно отделяне на слюнка, запушен нос, загуба на апетит, често уриниране и незадържане на урина, блокиране на чревната перисталтика.

Възможни са колебания на кръвното, повишено кръвно налягане, нарушения на либидото, гинекомастия, патологична лактация, повишен апетит, наддаване на тегло, смущения в месечния цикъл.

В редки случаи се наблюдават отклонения в сърдечните функции, кожни обриви, кожни възпаления и лющене на кожата; висока температура, затруднени движения, апатия и кома; жълтеница, сънливост и летаргия, болезнена ерекция.

Макар и много рядко се съобщава за тежки алергични реакции, нарушен сърдечен ритъм, тахикардия. Има и единични случаи с образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове на краката; отклонения в кръвни показатели; възбуда или депресия, суицидни мисли. При новородени – синдром на отнемане.

Съобщавано е и за случаи на внезапна смърт.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към някоя от съставките му.
Противопоказан при мозъчна атеросклероза, мозъчни увреждания, нарушения на съзнанието в тежка степен, тумор на надбъбречната жлеза, вапреднала сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

МОДИТЕН ДЕПО не бива да се инжектира, ако пациентът е с остра интоксикация на централната нервна система от сънотворни, антидепресанти, наркотици или алкохол.

Това лекарство не се прилага по време на кърмене. При бременни е допустимо като крайна мярка, но задължително се проследява състоянието на новороденото за симптоми на отнемане.

Задължителна е предварителната оценка на възможен риск при пациенти с епилепсия, заболяване на щитовидната жлеза, глаукома, миастения гравис, проблеми с простатата, заболявания на кръвта, белодробни заболявания; при престой и работа в среда с висока температура или употреба на инсектициди.

Взаимодействие с други медикаменти

МОДИТЕН ДЕПО променя действието на някои медикаменти, което изисква съобразяване на дозите и режима на прием при паралелно лечение. Важно е за съвместяване с антидепресанти, антихистамини, наркотици, противозачатъчни, съдържащите парацетамол, седативни, сънотворни, карбамазепин, рифампицин и др. отнася се също за медикаменти, прилагани при лечението на диабет, епилепсия, антикоагуланти

Не се комбинира с адреналин.

______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за стандартна ампула от 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *