Начало / Здравето от А до Я / ТРОКСИМЕТАЦИН / TROXIMETACIN


ТРОКСИМЕТАЦИН / TROXIMETACIN

Съдържа индометацин, троксерутин, карбомер, динатриев едетат, натриев бензоат, макрогол 400, изопропилов алкохол, диметилсулфоксид, вода

Предназначение

ТРОКСИМЕТАЦИН е гел, чието действие съчетава лечебните ефекти на индометацин и троксерутин. Използването му като продукт за локална външна терапия помага при болезнен оток; обезболява и неутрализира повишената температура на телесни зони с възпалителни огнища. Може да прониква в дълбочина, като тонизира вени и капиляри, оптимизира периферното кръвообращение и спира кървенето.

Заболяванията, при които е уместна употребата му, са хронична венозна недостатъчност – с тежест в краката, оток и болки; тромбофлебит и флебит; хемороиди; ревматични състояния на меките тъкани като периартрит, тендовагинит, фиброзит, бурси.

Използва се и срещу постоперативни отоци, контузии и луксации.

Как се приема

Гелът се нанася с леки масажни движения върху кожата на проблемната зона 3-4 пъти дневно. Еднократната доза е стълбче от тубичка, средно 4-5 см стълбче. Количеството за 24 часа е до 20 см.

Продължителността на терапията не трябва да надвишава 10 дни.

При пропусната апликация се изчаква времето за следващата процедура. Няма опасност от предозиране при локално външно приложение, но трябва да се внимава гелът да не попадне в устата, очите или в открита рана. В такъв случай е необходима медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Прилагането на този медикамент може да провокира оток на лицето и гърлото, затруднен говор и преглъщане – ангиоеадем. Други сериозни странични ефекти са анафилаксия – до шок; астматичен пристъп.

Има данни също за сърбеж, зачервяване на кожата, парене и обриви.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТРОКСИМЕТАЦИН не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към нестероидни противовъзпалителни средства с локално външно приложение.

Медикаментът не се препоръчва за лечение при открити рани; не се полага върху лигавици – не бива да попада в устната кухина или очите.

Не е подходящ за деца под 14-годишна възраст.

Препоръчва се ограничена употреба при пациенти с язва, заболявания на бъбреците или черния дроб.
Ако е необходимо лечение със срок, по-дълъг от 10 дни, задължително се проследяват стойности на левкоцити и тромбоцити.

Избягва се при болни с алергичен ринит, бронхиална астма и свръхчувствителност към медикаменти и храни.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да е наясно с всички медикаменти, които пациентът трябва да приема или прилага заедно с ТРОКСИМЕТАЦИН. Продуктът не бива да се из ползва паралелно с кортикостероиди.

______________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 40 г

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб