ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЗОРНИЧКА / ZORNICHKA

Съдържа хлорталидон, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, повидон (К-30), натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат

Предназначение

ЗОРНИЧКА е диуретик от тиазиден тип: действа обезводняващо, като стимулира бъбреците да отделят урина интензивно. Прилага се при хипертония и безвкусен диабет. Помага за лечение на отоци, причинени от сърдечна недостатъчност в лека до умерена форма; при нарушени функции на бъбреците от различен тип; при чернодробна цироза и асцит.

Как се приема

Приемът на ЗОРНИЧКА трябва да бъде назначен от лекар. Таблетките се поглъщат цели, сутрин, по време на хранене. Дневната доза зависи от диагнозата и общото състояние на пациента. В хода на лечението тя може да бъде повишавана или понижавана от лекуващия. Медикаментът се предлага в две разновидности: 12.5 или 25 мг.

При хипертония и сърдечна недостатъчност лечението на възрастни започва с дневна доза от 25 мг.

При високо кръвно тази доза може да нараства до 50 мг, а при сърдечна недостатъчност – до 200.

Ако пациентът страда от отоци, свързани с чернодробно или бъбречно заболяване, лечението му започва с дневна доза от 50-100 мг дневно или със 100 мг през ден.

Ако диагнозата на пациента е безвкусен диабет, терапията започва с прием на 100 мг ЗОРНИЧКА два пъти дневно, като следва намаляване до 50 мг веднъж на ден.

За пациенти под 18 години се определя индивидуална доза, която следва общата схема, но е съобразена с точната възраст и телесното тегло. Ако пациентът е в напреднала – старческа – възраст, може да му се препоръча редуцирана доза.

При пропуснат прием пациентът следва да изчака времето за следващия и да вземе обичайната доза.

Предозирането може да причини гадене и повръщане, сънливост, прекалено ниско кръвно налягане, нарушения на водно-солевия баланс, ритъмни нарушения и мускулни спазми. Необходима е медицинска помощ с евакуация на стомашното съдържимо и венозни вливания за възстановяване на електролитния баланс – прилагат се глюкозни разтвори и калий.

Възможни нежелани ефекти

При лечение със ЗОРНИЧКА е възможно да се развият симптоми, които са преходни и при коригиране на приеманите дози отшумяват. При високи дози могат да се получат повишени стойности на пикочната киселина, както и на серумните липиди, но ниски на калия. Нерядко се констатират ниски стойности на натрий и магнезий и високи – на кръвна захар. В редки случаи приемът провокира подагра, високи стойности на калция, понижаване на хлора, влошаване на глюкозния толеранс.

Сред нежеланите следствия от приема на този медикамент са фоточувствителност, уртикария, жълтеница, ортостатична хипотония, нарушения на сърдечния ритъм, световъртеж, болки в корема, гадене и повръщане, запек или диария, панкреатит, промени в кръвни показатели. Често ЗОРНИЧКА причинява преходна импотентност; в редки случаи е свързана с нефрит и белодробен оток.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗОРНИЧКА не се назначава, ако са налице данни за алергия към някоя от съставките на медикамента.

Противопоказан при анурия, тежка бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, хипонатриемия и хипокалиемия, хиперкалциемия, при подагра или наличие на уратни бъбречни камъни, при бременност с високо кръвно налягане, при Адисонова болест.

Прилага се по индивидуална преценка – с внимание и при лекарски надзор, при нарушения на водно-електролитния баланс.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Ако приемът на продукта влошава концентрацията и вниманието, променя характера и бързината на реакциите или е свързано със слабост, замайване, пристъпи на хипотония, пациентът не бива да шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

ЗОРНИЧКА не се приема едновременно с литий-съдържащи продукти.

Необходима е индивидуална преценка за възможно безопасно прилагане с лекарства за повишено кръвно налягане; кортикостероиди; метотрексат и други противоракови продукти; лекарства против астма, против инфекции, инсулин и противодиабетни, карбеноксолон против язва; антихолинергици; адренокортикотропен хормон; холестирамин, амантадин, алопуринол, нестероидни противовъзпалителни, витамин D, калциеви соли, циклоспорин.

_
Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки по 12.5 мг, или 7 лв за 30 таблетки по 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *