ЛОДОЗ / LODOZ

Съдържа бисопрололов фумарат, хидрохлоротиазид, магнезиев стеарат, кросповидон, царевично нишесте, прежелатинизирано царевично нишесте, микрокристална целулоза, безводен калциев хидрогенфосфат, полисорбат 80, жълт железен оксид, макрогол 400, титанов диоксид, хипромелоза

Предназначение

ЛОДОЗ е едно от лекарствените средства за контрол върху повишеното артериално налягане. Активната съставка бисопрололов фумарат е бета-блокер, прилаган за понижаване на кръвното. Втората активна съставка – хидрохлоротиазид, е диуретик, действащ хармонично в същата посока чрез насърчаване отделянето на наднормените течности и соли от организма.

Обикновено този медикамент се прилага в леки – до умерено тежки форми на хипертония.

Как се приема

Медикаментът е за дългосрочен прием; дневните дози се определят от лекуващия в зависимост от състоянието на пациента и начина, по който понася терапията с ЛОДОЗ. Продуктът се прилага в три варианта на таблетките: съставката бисопрололов фумарат е в дози 2.5, 5 ил 10 мг, а диуретикът хидрохлоротиазид винаги по 6.25 мг.

Лечението започва с една таблетка от 2.5/6.25 мг дневно. Таблетката се поглъща сутрин цяла, с малко вода. Приемът не е свързан с храненето. Ако очакваната положителна промяна не настъпи, дозата се завишава до таблетка от 5/6.25 мг. При необходимост може да се въведе следващият вариант с таблетка от 10/6.25 мг.
Ако е пропуснат прием таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се търси компенсация чрез увеличаване на приеманото количество. Предозирането може да провокира симптоми като забавяне на сърдечната дейност, чувствително понижаване на кръвното, замайване и сънливост, дихателни проблеми, хипогликемия. Необходима е медицинска помощ.

Самоволно прекратяване на приема е недопустимо заради риск от влошаване на състоянието. Ако това се налага, лекуващият ще определи как точно да се направи.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с ЛОДОЗ най-често причинява състояния със замайване, слабост и главоболие – симптомите са характерни за началната фаза на приема и са преходни. Пациенти съобщават обикновено за смущения в храносмилането, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, диария или запек. Чести смущения са също изтръпване на крайниците и усещане за студ.

С по-малка честота са отбелязвани отклонения в нормалната сърдечна дейност, дихателни затруднения – особено при пациенти с астма и бронхити; депресия и влошено качество на съня, мускулни крампи, промени в показатели на кръвната картина, нарушения на електролитния баланс, високи стойности на кръвната захар, холестерола, пикочната киселина.

В редки случаи са регистрирани алергични реакции, чернодробни смущения, халюцинации и кошмари, еректилна дисфункция, зрителни и слухови отклонения, отклонения в кръвни показатели, загуба на съзнание.

Има и единични данни за състояния с гръдна болка, конюнктивит, алопеция; влошаване на състоянието при пациенти с псориазис или кожен лупус еритематозус; срив на бели кръвни клетки, панкреатит, метаболитна алкалоза. Съобщава се и за неуточнен брой случаи с рак на кожата и на устата.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛОДОЗ не се прилага при следните случаи: алергия към активна съставка или помощно вещество; астма; тумор на надбъбречната жлеза; заболявания на периферната кръвоносна система, на черния дроб или бъбреците; при метаболитна ацидоза; при ниски нива на калий в кръвта, които не могат да се компенсират. Не се препоръчва при диагностициран рак на кожата; при особено ниска честота на сърдечния ритъм, неконтролирана сърдечна недостатъчност и кардиогенен шок.

Препоръчва се предварителна оценка на риска при някои категории пациенти – с болести на бъбреците и черния дроб, проблеми на кръвообращението в крайниците, диабет, бронхиална астма, болести на щитовидната жлеза, псориазис, подагра. Лекуващият следва да бъде информиран, ако на пациента му предстои десензибилизираща терапия, операция с анестезия.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Не се прилага при деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

Някои лекарствени комбинации с ЛОДОЗ могат да се прилагат само с разрешение на лекуващия и под негов контрол: с калциеви антагонисти, някои лекарства за високо кръвно, литий.

Контролът е необходим при съвместяване с антиаритмици, АСЕ-инхибитори, някои антибиотици, дигиталис, инсулин и други противодиабетни продукти, симпатикомиметици и парасимпатикомиметици, капки за очи при глаукома, мефлокин против малария, кортикостероиди.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки по 2.5/6.25 мг; 10 лв за 30 таблетки по 5/6.25 мг; 12 лв за 30 таблетки по 10/6.25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *