АКИМБА / AKIMBA

Съдържа инозин ацедобен димепранол, захароза, глицерол, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, натриев цитрат, малинов аромат, вода

Предназначение

АКИМБА (под формата на сироп или сашети от 500 или 1000 мг ) е лекарствен продукт за укрепване на имунната система. Препоръчва се за деца над една година и възрастни, включително за хора в старческа възраст. Въздейства положително като част от лечението на грип и дихателни инфекции; при вирусни заболявания – включително херпес зостер, херпесни инфекции на половите органи; при инфекциозни заболявания като варицела, заушка, хепатит, морбили, при инфекциозна мононуклеоза.

Подходящ в персонално определени дози при зарази от човешки папилома вирус, цитомегаловирусни инфекции и склерозиращ паненцефалит.

Как се приема

Приемът на АКИМБА е в индивидуално определена от лекар доза; тя зависи от възрастта, телесното тегло и състоянието на пациента. Дневната доза се разпределя за 3-4 приема през равни интервали от време.
При пропуснат прием терапията продължава при първа възможност, без да се компенсира пропускът с по-голяма от обичайната доза. Предозирането може да причини общо неразположение или други необичайни симптоми, за които е необходима медицинска консултация.

Течната форма – сироп АКИМБА, обикновено се прилага при пациенти деца. Лекуващият определя персоналната доза в милилитри. При възрастни по-често се препоръчват разтворимите дозирани прахчета.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с АКИМБА може да предизвика алергични реакции, макар и много рядко. Необходима е незабавна медицинска помощ при симптоми като оток на лицето, устните и езика, затруднено дишане, дишане с хриптене, обриви, сърбеж и зачервяване на кожата, уртикарии.

Сред често съобщаваните странични ефекти са повишени стойности на пикочна киселина в кръвта и урината, гадене и повръщане, стомашен дискомфорт, болки в ставите, главоболие и замайване, отклонения в показатели на кръвната картина.

По-рядко се установяват смущения като нервност, запек или диария, безсъние или сънливост, непривично голямо количество на отделяната урина.

Има данни също и за болки в горната част на коремната кухина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКИМБА не трябва да се приема при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Противопоказано при повишени стойности на пикочната киселина и подагра.

Необходима е индивидуална преценка за безопасността на прилагане при пациенти с бъбречни заболявания, с камъни в бъбреците или пикочния мехур.

Не се прилага при деца под едногодишна възраст.

За бременни и кърмачки се преценява индивидуално дали очакваната полза от приема ще превиши потенциалните рискове.

Взаимодействие с други медикаменти

При комбинирането на АКИМБА с други лекарства е възможно да се отслаби или усили тяхното действие. По тази причина лекуващият следва да бъде информиран за всеки продукт, който пациентът е приемал доскоро или трябва да продължи терапията с него паралелно с АКИМБА. По този начин може навреме да се направи корекция на дневните дози или режима на прием, за да се гарантира необходимият ефект.

Специално внимание е необходимо при комбиниране с диуретици, алопуринол и други лекарства за подагра, имуносупресори след органна трансплантация, азидотимидин за ХИВ-позитивни.

_______

Усреднена цена в аптеките – 26 лв за флакон сироп от 150 мл; 18 лв за 20 сашети от 500 мг; 30 лв за 20 сашети от 1000 мг

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.