Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МЕЛОКС / MELOX

Съдържа мелоксикам, меглумин, гликофурол, полоксамер 188, натриев хлорид, глицин, натриев хидроксид, бутилхидрокситолуен, вода

Предназначение

МЕЛОКС под формата на инжекционен разтвор е лекарство от типа нестероидни противовъзпалителни. Действа болкоуспокояващо, намалява температурата, неутрализира възпалението. Подходящо е като средство за краткосрочно въздействие при възрастни, ако не са в състояние да приемат медикаменти перорално или ректално.

Най-често се третират остри състояния на ревматизъм, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит. Приемът подобрява общото състояние и подвижността на пациента.

Как се приема

МЕЛОКС се инжектира мускулно само от медицински специалист. Разтворът се въвежда бавно в седалищния мускул; ако терапията предвижда повече от една процедура, лекуващият трябва да редува лява и дясна страна.

Обикновено една инжекция дневно е достатъчна за старт и продължаване на лечението, но при необходимост са допустими до три в рамките на 24 часа. Лекуващият може да ограничи обичайните дневни дози, ако пациентът е в напреднала възраст или с бъбречно заболяване.

Ако по някаква причина инжекцията не е поставена в обичайното време, това може да стане и по-късно. Не трябва да се повишава еднократната доза след пропуск с цел компенсиране. Превишената доза причинява странични ефекти като гадене и повръщане, болки в стомаха, сънливост.

Възможни са и по-тежки отклонения като хипертоничен пристъп, понижаване на кръвното, увреждане на бъбреците и черния дроб, дихателни затруднения до спиране на дишането, припадъци и гърчове, тежки алергични реакции, сърдечен арест. При първи прояви на подобни симптоми е необходима бърза медицинска намеса.

  • Медикаментът се предлага и под формата на таблетки.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да стане причина за алергични реакции. Прилагането се прекратява при симптоми като обриви с различна интензивност, петна по кожата, оток на крайниците, на лицето и езика, на устните; затруднен говор и преглъщане, затруднено дишане, пристъпи на задух; пожълтяване на кожата и склерите, симптоми на чернодробни смущения. Необходима е спешна медицинска намеса.

Не са изключени смущения в състоянието и функциите на стомашно-чревния тракт: болезнени спазми, симптоми на вътрешен кръвоизлив, перфорация на язва. Последните симптоми се отнасят до прилагането на медикамента под формата на перорални таблетки.

Сред често съобщаваните странични ефекти са също гадене и повръщане, диария или запек, болки в корема. Възможни са също главоболие, болка и поява на уплътнение в мястото на инжектиране.

В по-редки случаи се описват сънливост и замайване, отклонения в кръвната картина – данни за анемия, бъбречни и чернодробни смущения; хипертоничен пристъп, повишени стойности на калий, задържане на течности, възпаление на стомаха и устната кухина.

Сред редките странични ефекти се споменават шум в ушите, зрителни смущения, потиснатост, кошмари, сърцебиене, възпаление на хранопровода и дебелото черво.

Има и единични случаи на бъбречна недостатъчност, агранулоцитоза, панкреатит, объркване и дезориентация, фоточувствителност – обриви при престой на слънце.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕЛОКС не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и към ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът е противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

МЕЛОКС не бива да се прилага при данни за язва или склонност на пациента към вътрешни кръвоизливи.
Избягва се при тежки чернодробни и бъбречни увреждания, при наскоро преживян мозъчен кръвоизлив, при тежка сърдечна недостатъчност или нарушено кръвосъсирване.

Необходима е индивидуална преценка за безопасно прилагане при рискови пациенти – страдащи от езофагит, сърдечни заболявания, кожни проблеми, диабет, напреднала възраст, при намален обем на кръвта.

Не се препоръчва при кърмене; избягва се през първите 6 месеца на бременността и е забранен през последните три.

Приемът на МЕЛОКС може да забави реакциите или да причини симптоми като замайване, зрителни затруднения, сънливост. При подобен ефект не бива да се шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този медикамент задължително се съобразява с други лекарствени продукти, които пациентът е вземал доскоро или трябва да продължи това паралелно с МЕЛОКС. В някои случаи съвместяването следва да се прецизира, като се променят дневните дози или режимите на прием.

Предупреждението засяга съчетаването на МЕЛОКС с лекарства като кортикостероиди, антикоагуланти, други нестероидни противовъзпалителни, тромболитици, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, диуретици, лекарства за високо кръвно и сърце, циклоспорин и такролимус, метотрексат, литий, холестирамин.

_______
Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка с 5 флакона

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *