Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бергамот и слънце причиняват алергична реакция на кожата

Какви са причините за възникване на фотоконтактен дерматит? Това алергично заболяване ли е и как трябва да се лекува?

Веселина Христозова – Добрич

Попадането на определени веще­ства върху кожата и последващото й излизане на слънце може да причи­ни токсична или алергична реакция, известна като фотоконтактен дерматит. Доказано е, че фототоксичната съставка, която най-често е причинявала пигментация, е ком­понент на маслото от бергамот. Откакто в парфюмерийната индус­трия се намали използването ма естествени съставки, случаите с фотоконтактен дерматит стават по-редки. Заболяването може да се причини от взаимодействието на УВ лъчите и фоточувствителните съставки на някои растения – целина, смокиня, магданоз, пащърнак, бергамот и др. Заболяването обикновено се наблюдава при жени, които използ­ват съдържащи масло от бергамот парфюми, както и при мъже, които използват ароматизирани козме­тични продукти. В клиничната изява на заболяването се открояват две фази: първоначалната фаза на ост­рото възпаление се състои в оток, болка, сърбеж и повишение на кожна: та температура в зоната, която е в близост до фототоксичния агент. Втората фаза е хиперпигментация на лезията.

ВНИМАНИЕ!

При пациентите в началото се от­криват малки зони на зачервяване или пигментация на кожата, най-вече в често изложените на слънце области, например шията. Ако не се лекуват, възпалителните изменения отзвучават в рамките на дни до седмици, но пигментациите могат да се задържат месеци, дори години. При прегледа се откриват пигментирани участъци от двете страни на шията при възрастните жени. По-рядко този дер­матит може да се наблюдава при мъже, които използват афтършейв, съдържащ фототоксичен агент.

Терапията започва с изключване на всички съставки, които съдържат доказания фототоксичен агент. Предписват се обезболяващи и мок­ри компреси в острата фаза. Огра­ничава се до минимум излагането на слънчева светлина, използват се слънцезащитни лосиони с висок фактор.

Хиперпигментациите се повлия­ват с хидрохинон.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бергамот и слънце причиняват алергична реакция на кожата

  1. Pingback: Защо се получават старческите петна? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *