Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕВЕТЕН  /  TEVETEN

Съдържа  епросартан, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, прежелатинирано нишесте, кросповидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, полисорбат 80, , титанов диоксид, вод

Предназначение

ТЕВЕТЕН е един от медикаментите, прилагани при лечение на хипертония. Приемът на продукта потиска действието на компонента ангиотензин – именно той причинява свиване на кръвоносните съдове, затруднено кръвообращение и повишаване на артериалното налягане.  С помощта на коментираното лекарство се постига разширяване на съдовете и нормализиране на кръвното.

Как се приема

Приемът на ТЕВЕТЕН трябва да бъде назначен от лекар. Таблетките трябва да се поглъщат цели, с вода, в един и същи час сутрин.

Обикновено дневната доза е една таблетка от 600 мг. Терапията има ефект, ако лекарството се приема редовно. При пропуснат прием дозата се взема при първа възможност или при по-голямо закъснение се изчаква времето за следващия прием. Не бива да се взема по-голямо количество с идеята – да се компенсира пропускът.

Приемът на високи дози от този медикамент може да причини замайване, гадене и сънливост поради чувствителен спад на артериалното налягане. Необходима е медицинска помощ.

Приемът не бива да се прекратява самоволно поради опасност от усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът се прекратява при  появата на обриви, включително уртикарии; кожни реакции като зачервяване и сърбеж; оток на лицето, устните и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, ангиоедем. При тези алергични реакции е необходима спешна медицинска намеса.

Сред често съобщаваните странични ефекти са главоболие, виене на свят, ринити, обща слабост. Възможни са също състояния с болки в ставите и отклонения в бъбречните функции.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се назначава при алергия към негова съставка.

ТЕВЕТЕН е противопоказан при стеснени кръвоносни съдове на бъбреците, диабет или бъбречно увреждане, лекувано с алискиренови продукти за понижаване на кръвното.

Не се прилага през втори и трети триместър на бременността, както и при кърмене; избягва се в първи триместър на бременността.

Не се дава на деца и подрастващи под 18 години.

При някои пациенти е необходима предварителна преценка за безопасността на това лечение, тъй като могат да приемат специфични медикаменти за хронични заболявания – на черния дроб, бъбреците, при сърдечни страдания, дехидратирани или на безсолна диета, при свръхпродукция на хормона алдостерон, приемащи калий-съхраняващи продукти и пр.

Терапията с ТЕВЕТЕН изисква системна проверка за състоянието на кръвното налягане, водно-солевия баланс и бъбречните функции.

Взаимодействие с други медикаменти

ТЕВЕТЕН може да се приема паралелно с други медикаменти, като при това се отчитат възможни ефекти като усилване или отслабване на въздействията, интензивна проява на странични ефекти и пр.

Предупреждението се отнася за АСЕ-инхибитори, продукти с алискирен, литий, индометацин, препарати с калий или калий-съхраняващи диуретици.

______

Усреднена цена в аптеките – 25 лв за 28 таблетки по 600 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *