ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МОВИКС / MOVIX

Съдържа мелоксикам, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, тринатриев нитрат, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, кросповидон, повидон

Предназначение

МОВИКС блокира продукцията на простагландини, което помага да се преодоляват болка, възпаление и повишена температура. Препоръчва се за продължителен прием при болки в гръбнака, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит и други артропатии; помага при остри състояния на остеоартрит.

Как се приема

Лечението с МОВИКС се назначава от лекар; той определя индивидуалната доза и схема на терапията в зависимост от здравословния проблем и състоянието на пациента. Дневният прием варира от 7.5 до 15 мг дневно; таблетките се поглъщат цели по време на хранене или непосредствено след това.

При ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилоартрит най-често приемът е 15 мг дневно – по една таблетка от 7.5 мг сутрин и вечер. За обострен остеоартрит принципно е достатъчна една таблетка от 7.5 мг дневно, но при слабо повлияване дозата може да се удвои.

За пациенти на възраст над 75 години или с тежки бъбречни заболявания, както и такива на хемодиализа – дневната доза не бива да е по-висока от 7.5 мг дневно.

Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе само обичайната доза. При предозиране е необходима консултация с лекар.

Възможни нежелани ефекти

Най-често при пациенти, лекувани с МОВИКС, се проявяват странични ефекти от рода на коремни болки, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, диария или запек, газове, както и главоболие.

Съобщавано е също и за алергични реакции, виене на свят и сънливост, повишено кръвно налягане, анемия, вътрешни кръвоизливи, гастрит, чернодробни смущения, ангиоедем, нарушен водно-солеви баланс, отоци на долните крайници и пр.

В редки случаи са наблюдавани отклонения в показатели на кръвната картина от различен тип; хепатит, променливо настроение, нощни кошмари, сърцебиене, сърдечна недостатъчност, астма, нестероидни противовъзпалителни, хепатит, булозен дерматит, колит, възпаление на хранопровода. С неизвестна честота могат да са тежките анафилактични реакции, обърканост и дезориентация, фоточувствителност, дихателни затруднения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МОВИКС не се назначава при алергия към съставка на медикамента, както и към ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни.

Противопоказан при минали инциденти от рода на кървене от стомашно-чревния тракт, при язва на стомаха или дванадесетопръстника; при бъбречна недостатъчност без диализа; при чернодробна или сърдечна недостатъчност.

Не се използва за лечението на деца и подрастващи под 16 години.

Не се прилага при бременност или кърмене.

При лечение с този продукт има повишен риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

В стартовия етап от лечението е по-висока вероятността от проява на странични ефекти, засягащи кожата.

Взаимодействие с други медикаменти

МОВИКС не бива да се взема едновременно с противодиабетни лекарства.

Специално внимание и възможни корекции на дневни дози и терапевтични схеми са необходими при съчетаване на продукта с други нестероидни противовъзпалителни, диуретици, антитромботични, циклоспорин, кортикостероиди, литий, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, метотрексат, холестирамин.

Да не се забравя, че лечението с МОВИКС намалява надеждността на вътрематочните спирали.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 20 таблетки по 7.50 мг, или 9.50 лв за 20 таблетки по 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *