ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕСПРИТАЛ  /  ESPRITAL

Съдържа  миртазапин, лактоза монохидрат, нискозаместена хипролоза, царевично нишесте, микрокристална целулоза, разтворимо нишесте, безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, талк, хипромелоза, макрогол 6000, титанов диоксид, жълт или червен железен оксид

Предназначение

ЕСПРИТАЛ е антидепресант. Назначава се в случаи на апатия и склонност към суицид, двигателни нарушения, влошено качество на съня, променливи настроения, загуба на тегло.

Как се приема

Терапията с ЕСПРИТАЛ трябва да бъде назначена от специалист и да се провежда под лекарски контрол. Таблетките в индивидуално определена доза се поглъщат цели веднъж дневно – обикновено вечер. Лечението започва с 15 или 30 мг и при необходимост се прави плавна корекция. Предвиждат се поддържащи дози в диапазона   15-45 мг.

При пациенти в напреднала възраст е възможно назначаване на редуцирани дози.

По преценка на лекуващия може да се предложи разделяне на дневната доза на две – сутрин и вечер, като вечерната доза е по-голяма и се приема непосредствено преди лягане. Положителен ефект може да се очаква най-рано след 1-2 седмици, а трайно подобряване след 2 до 4 седмици.

Лечението е с продължителност до 6 месеца. В рамките на този срок лекуващият може да прави корекции на дневната доза в зависимост от повлияването на медикамента. Спирането на терапията става постепенно и под контрол, за да се избегнат симптомите на отнемане.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не трябва да се удвоява обичайното количество с цел компенсиране. Приемът на високи дози може да причини сънливост и забавяне на реакциите, дезориентация, промени в кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕСПРИТАЛ може да провокира някои странични ефекти, включително да усили симптомите на основното заболяване. Най-често се споменават главоболие и световъртеж, сънливост, отоци, нарастване на теглото и на апетита, отслабване на концентрацията.

По-рядко се коментират смущения от рода на кошмари и халюцинации, потиснатост, крампи и тремор, синдром на неспокойните крака, парестезия, спад на кръвното при изправяне от седнало или легнало положение; чревни спазми и диария, пресъхване на устата, ставни и мускулни болки, променени стойности на чернодробните ензими, отпадналост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕСПРИТАЛ не се прилага при алергия към активното вещество или спомагателни съставки.

Терапията с този медикамент изисква проследяване на кръвните показатели, които търпят промени по време на лечението. Възможен е дефицит на бели кръвни клетки.

Рискови пациенти, за които се изисква преценка за безопасността на приема, са хора с епилепсия, мозъчни увреждания, бъбречна и чернодробна недостатъчност, ниско кръвно налягане, сърдечни заболявания – включително преживян инфаркт на миокарда. Лекарски контрол е наложителен също при пациенти с простатит, глаукома, диабет.

Специално внимание е препоръчително при пациенти на възраст под 25 години и склонни към суицид, с изявени по-рано мисли или опити за самоубийство.

Продуктът не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години, бременни и кърмачки. В случаи на крайна необходимост това е допустимо в условията на неотменен лекарски контрол.

Препоръчително е да не се шофира, да не се изпълняват опасни физически действия заради вероятността от влошена концентрация и бързина на реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕСПРИТАЛ е несъвместим с МАО-инхибитори. Медикаментът усилва ефекта от хипнотици.

Не бива да се приема алкохол по време на терапията с това лекарство.

Допуска се паралелен прием с отчитане на промени в ефектите и предозиране – с литий, противовирусни средства и антимикотици, други антидепресанти от рода на нефазодон, антибиотици, антиконвулсанти и др.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 30 таблетки по 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *