ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕКСЕДРИН / EXCEDRIN

Съдържа ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин, хидроксипропилцелулоза, микрокристална целулоза, стеаринова киселина, хипромелоза, титанов диоксид, пропилен гликол, бензоена киселина, карнаубски восък

Предназначение

ЕКСЕДРИН (ексцедрин) е продукт с три активни съставки – ацетилсалицилова киселина, кофеин и парацетамол. Помага при главоболие и мигрена; действа бързо и благодарение на ацетилсалициловата киселина и парацетамола овладява възпаление и болка. Наличието на кофеин усилва тези ефекти; неутрализира пристъпи на гадене и повишена чувствителност към звуци и светлина.

Как се приема

При главоболие се препоръчва прием на една таблетка ЕКСЕДРИН с чаша вода, и втора 4 до 6 часа след това. Ако главоболието е силно, може да се удвои приеманата доза. този режим е допустим за не повече от 4 дни; при липса на подобрение задължително трябва да се направи консултация с лекар.

При мигрена обикновено се вземат две таблетки при първите симптоми и още две – до 6 часа след първия прием. Максималният прием в рамките на 24 часа е до 6 таблетки.

Пациенти с бъбречни или чернодробни проблеми задължително се консултират с лекар преди приема на това лекарство. Възможно е да получат назначение за редуцирана доза или по-кратък срок на употреба. Ако тези заболявания са в тежка форма, медикаментът е противопоказан.

Приемът трябва да е в рамките на допустимото; предозирането може да бъде опасно. Възможни са смущения от рода на гадене и повръщане, объркване, дихателни затруднения, влошаване на слуха, сърдечни отклонения, безсъние, напрегнатост и тревожност, аритмия, хипергликемия, конвулсии и др.

Възможни нежелани ефекти

Като сериозни се квалифицират реакции от рода на оток на лицето и гърлото, на езика; затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове, пристъпи на задух. Касае се за алергични реакции, които следва да получат спешна медицинска помощ.

Не са изключени още и обриви, лющене на кожата, поява на мехури по лицето.

Описани са и състояния с болки в стомаха, вътрешни кръвоизливи с повръщане на кръв, кръв в изпражненията, черни екскременти. Състоянията със замайване и слабост насочват към понижено кръвно налягане, както и неритмичен пулс. При някои пациенти се наблюдава пожълтяване на кожата и склерите, което се свързва с влошено функциониране на черния дроб или хепатит.

Пациентът следва дапотърси консултация с лекуващия при проява на симптоми като сърцебиене, главоболие и тремор, скованост, гадене и повръщане, шум в ушите, умора. Съобщавано е също за промени на вкуса и апетита, зачервено гърло и увеличено слюноотделяне, затруднена координация и влошаване на паметта, хрема, болки в мускулите и ставите, газове и оригване, тревожност или еуфория, сънливост, мигрена.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕКСЕДРИН не се прилага при алергия към някоя от съставките, както и към други продукти с парацетамол с обезболяващ ефект.

Медикаментът е противопоказан за пациенти с активна язва или ако в миналото са имали този проблем.

Не се препоръчва при заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Медикаментът не е подходящ за пациенти, склонни към вътрешни кръвоизливи.

Не се препоръчва при бременност, особено през третия триместър.

Да не се прилага при лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не се назначава на пациенти с хемофилия или други заболявания на кръвта.

Специална преценка за възможен риск е необходима при пациенти, които са с мигрена в особено тежка форма; главоболието е свързано с травма или напъване при кашлица; при проблеми с кръвотворенето, болестни състояния с вътрешни кръвоизливи, нарушено кръвосъсирване, бронхиална астма, сенна хрема или болести на дихателната система; при подагра, диабет, хипертония, хипертиреоидизъм, болести на черния дроб и бъбреците; при състояния с обезводняване.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява съвместимостта на ЕКСЕДРИН с други медикаменти, като обръща специално внимание на продукти с парацетамол, ацетилсалицилова киселина, болкоуспокояващи, температуропонижаващи.

Важни са комбинациите с антикоагуланти и антиагреганти; кортикостероиди, бензодиазепини, барбитурати, литий, лекарства за лечение на депресия, на диабет, някои видове рак, артрит, псориазис. Предупреждението засяга и възможни комбинации с някои антибиотици, лекарства за регулиране стомашната киселинност, спазмолитици, продукти за СПИН и шизофрения и др.

________

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 10 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *