БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ТЕРЦЕФ / TERCEF

Съдържа цефтриаксон натрий; флаконите за инжекционен разтвор съдържат само 1 или 2 г активен компонент за разреждане непосредствено преди употреба

Предназначение

ТЕРЦЕФ е антибиотик от групата на цефалоспорините. Прилага се под формата на дълбоко мускулни инжекции или венозни вливания; манипулациите се изпълняват само от медицински лица. Действието на лекарството е насочено към унищожаването на патогенни бактерии, които могат да причинят тежки инфекции у деца и възрастни (лекарството се прилага и при новородени).

Препоръчва се при заболявания като менингит, белодробни инфекции, пневмонии и хроничен бронхит; перитонит, отити, сърдечни възпаления, инфекции на кости и стави, инфекциозни заболявания на отделителната система, инфекции на кръвта, кожата и меките тъкани. Медикаментът е подходящ за лечение на болести, предавани по полов път като гонорея и сифилис. Прилага се и в случаи на неутропения – недостиг на бели кръвни клетки при фебрилни състояния, свързани с бактериална инфекция. Използва се при терапия на Лаймска болест след ухапване от кърлеж.

С ТЕРЦЕФ се предотвратяват постоперативни инфекции.

Как се приема

ТЕРЦЕФ се прилага от медицинско лице еднократно дневно – под формата на мускулна инжекция или венозна инфузия. Дозата и продължителността на лечението се определят в зависимост от диагнозата, възрастта и общото състояние на пациента. Отчита се състоянието на бъбреците и черния дроб. Дневни дози над 2 г могат да се прилагат разделени по равно, на 12 часа.

При деца на възраст от 15 дни до 12 години се изчислява индивидуална доза на база телесно тегло, но не повече от 4 г дневно. При тегло над 50 кг се прилагат дозите за възрастни.

Ако по някаква причина е пропуснат прием, съответната доза трябва да бъде въведена при първа възможност или да се изчака времето за следващия в случаите, когато той е твърде скоро. Никога не се удвояват дневни дози с цел компенсиране на пропуснати.

Малка е вероятността от предозиране, но в подобни случаи пациентът следва да бъде наблюдаван и при необходимост да се предприемат адекватни мерки.

Терапията не може да се прекратява самоволно, независимо от възможните симптоми на подобрение.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е лечението с ТЕРЦЕФ да причини алергични реакции – включително сериозни, с тежки обриви, отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане. В подобни случаи е необходима спешна медицинска намеса; така е и при висока температура и отклонения в бъбречните функции.

Обикновено коментираните странични ефекти при лечение с този антибиотик са симптомите на алергични реакции, възпаление на дебелото черво, тремор, кръв или захар в урината.

Съобщавано е също за хемолитична анемия, силно редуциране на белите кръвни клетки, гърчове, виене на свят, вторични инфекции, локални възпаление – стоматит, панкреатит, на езика; възможни са още проблеми с жлъчката, черния дроб – с жълтеница; болки при уриниране и отделяне на малки количества. Лечението с антибиотика може да повлияе върху точността на различни кръвни тестове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕРЦЕФ не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта, както и към пеницилин или други антибиотици.

Повишено внимание при алергия към лидокаин, който се използва при мускулното въвеждане на антибиотика.

Медикаментът не се използва за лечение на недоносени бебета или при новородени с тежка родова жълтеница.

Специално внимание е необходимо при възможно скорошно прилагане на препарати с калций, или ако това вече се е случило неотдавна. Рискови са пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания, камъни в жлъчката, колит или ако пациентът е на диета с ниско съдържание на натрий.

Не се препоръчва по време на кърмене. Бременни се лекуват с този продукт само в краен случай и ако очакваната полза превишава възможния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Избягва се паралелната употреба на медикамента с калций съдържащи препарати. Пациентът задължително съобщава на лекуващия за всички лекарства, които е приемал доскоро или ще продължи да взема по време на лечението с ТЕРЦЕФ. Не се препоръчва паралелен прием с хлорамфеникол и аминогликозиди.

________

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за флакон от 1 грам или 3.95 от 2 грама

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *