Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВИВЕЙС / VIVACE

Съдържа рамиприл, натриев хидрогенкарбонат, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, прежелатинирано нишесте, натриев стеарилфумарат, железни оксиди

Предназначение

ВИВЕЙС с активна съставка рамиприл се прилага при комплексна терапия на сърдечно-съдови заболявания. Приемът действа отпускащо и разширяващо на кръвоносните съдове; това улеснява изпомпването на кръвта и пълноценното снабдяване с кислород на органи и тъкани. Повишеното артериално налягане спада и влиза в нормалните граници.

Използва се при лечението на хипертония, сърдечна недостатъчност, профилактично – при диабетици със сърдечно-рисков фактор; при влошени бъбречни функции вследствие на хронични заболявания; при повишен риск от инсулт и инфаркт на миокарда. Може да се включи в терапия след преживян инфаркт.

Приема се в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от здравословния проблем, състоянието и възрастта на пациента.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско назначение – дозата и продължителността на приема са в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Таблетките се поглъщат цели – без дъвчене, с вода, по едно и също време.

При високо кръвно лечението започва от еднократна дневна доза 1.25 до 2.50 мг; дозата се коригира и може да бъде завишена, но не повече от 10 мг на ден. Ако пациентът приема и диуретици, това трябва да бъде съобразено при определяне дозата на ВИВЕЙС.

За профилактика на сърдечно-съдови заболявания, при преживян инфаркт, при бъбречни проблеми приемът започва от 1.25 до 2.5 мг дневно. Дозата може плавно да се увеличава от лекуващия до 10 мг, като при бъбречни проблеми се приема наведнъж, а в останалите случаи се дели по равно за два приема.

Ако пациентът пропусне прием, той може да вземе лекарството при първа възможност или да изчака следващия – когато той наближава. При пропуск не бива да се удвоява приеманата доза с цел компенсиране.

В случаи на предозиране трябва бързо да се потърси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

ВИВЕЙС може да провокира сериозни алергични реакции с обриви, уртикарии и мехури, оток на лицето и гърлото, дишане с хрипове, затруднено преглъщане и говор, до анафилактичен шок.

Необходима е спешна медицинска намеса при сърцебиене и болки в сърдечната област, при симптоми на инсулт или инфаркт; при кашлица със задух, панкреатит, чернодробни смущения и хепатит, при склонност към кървене, умора, тренска и възпалено гърло.

Често коментирани странични реакции са главоболие и замайване, хипотония, припадъци, дразнеща кашлица, схващане и болки в мускулите, повишени стойности на калия, отклонения в показатели на кръвната картина.

В по-редки случаи са възможни случаи с нарушено равновесие, проблеми със съня, тревожност, подуване – чревен ангиоедем, запушен нос и астма, запек, киселини, пресъхване на устата. Коментират се също и симптоми като болки в ставите, зрителни затруднения, отслабване на либидото; промяна в състоянието и функционирането на черния дроб, бъбреците, панкреаса.

Рядко може да има прояви като обърканост и несигурност, зрителни и слухови проблеми, слабост, петна по кожата, червен и подут език, проблеми с ноктите и пр.

Много редки симптоми или симптоми с неизвестна честота са фоточувствителност, мускулни крампи с обърканост и припадъци, смущения в уринирането, затруднена концентрация, косопад, сензорни смущения, отклонения в кръвните показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИВЕЙС не се прилага при алергия към рамиприл или други АСЕ-инхибитори.

Медикаментът е противопоказан при пациенти на диализа, с болни бъбреци, при необичайно ниско или нестабилно кръвно.

Необходима е индивидуална оценка за безопасно лечение при пациенти със заболявания на сърцето и бъбреците; дехидратирани, чувствителни към ужилване от пчели; при повишен калий в кръвта.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият да прецени как се комбинира ВИВЕЙС с други лекарства, ако те променят ефекта от въздействането му. То отслабва при съчетание с нестероидни противовъзпалителни, с продукти за ниско кръвно, шок, астма, алергии и пр. Има вероятност от активна проява на странични ефекти при паралелен прием с нестероидни противовъзпалителни, лекарства за химиотерапия, против отхвърляне на трансплантирани органи, диуретици, калий-съдържащи, стероидни, алопуринол, лекарства за ритъмни нарушения.

Възможни са взаимни влияния с лекарства против рак, литий, такролимус, лекарства за диабет.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *