БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ЦИЛОСТАЗОЛ / CILOSTAZOL

Съдържа цилостазол, царевично нишесте, микрокристална целулоза, кармелоза калций, хипромелоза, магнезиев стеарат

Предназначение

зилостазолЦИЛОСТАЗОЛ е медикамент от типа “инхибитори на фосфодиестераза тип 3”. Приемът му разширява определени групи кръвоносни съдове; подобрява кръвообращението в долните крайници и предотвратява образуването на тромби в периферната мрежа.

Продуктът се препоръчва при т.н. интермитентно клаудикацио. Това е болестно отклонение, при което пациентът изпитва спастична болка и ходенето му е затруднено поради влошено оросяване на долните крайници. Медикаментозната терапия в тези случаи е следваща стъпка, когато промените в начина на живот не са дали резултат: спиране на тютюнопушенето, подходяща физическа активност и пр.

Как се приема

Приемът на този медикамент е по лекарско назначение. Обичайната доза е две таблетки по 100 мг дневно – вземат се половин час преди закуска и вечеря, с вода. Ефектът от лечението може да настъпи в рамките на 4 до 12 седмици след първия прием.

След тримесечно лечение лекуващият прави контролни изследвания; ако състоянието на пациента не се повлиява според очакванията, терапията трябва да се преосмисли.

При пропуснат прием пациентът изчаква времето за следващия и приема обичайната доза. Ако по някаква причина се предозира, възможните последици са диария, главоболие, нарушения на сърдечния ритъм, спад на кръвното налягане. Наложителна е бърза медицинска помощ.

Не се препоръчва самоволно спиране на приема, защото болестната симптоматика ще
рецидивира и състоянието може да се утежни.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЦИЛОСТАЗОЛ може да причини сериозни странични ефекти, които изискват брза медицинска намеса. Потърсете я в случай че приемът причини алергична реакция, инсулт, сърдечен удар, кръвонасядания, нарушения на нормалния сърдечен ритъм, тежки обриви с мехури по очите, устата и гениталиите; чернодробни проблеми, разпознаваеми по развиваща се жълтеница; треска и възпалено гърло.

Сред често съобщаваните странични ефекти са главоболие, диария, промени в цвета и консистенцията на екскрементите, както и ускорен пулс и сърцебиене, болки в гърдите, замайване, ринит, възпаление и болки в гърлото, гадене и повръщане, анорексия, отоци на лицето и крайниците, прекомерно оригване и газове; кръвоизливи, обриви и промяна във вида на кожата, и др.

По-рядко се развиват смущения в сърдечната дейност, склонност към кървене, замайване, промени в някои кръвни показатели, тревожност, смущения на съня, общо неразположение, повишена кръвна захар и диабет, стомашни болки.

В редки случаи се развиват смущения във функциите на бъбреците, склонност към кървене, увеличаване броя на тромбоцитите в кръвта.

Има информация още за промени в артериалното налягане, затруднени движения, дихателни проблеми, горещи вълни, кожни смущения – включително екзема; конюнктивит, слухови смущения, хепатит и други чернодробни проблеми, горещи вълни, промени в отделянето на урина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките на продукта.

ЦИЛОСТАЗОЛ не бива да се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност, преживелите сърдечен удар, оперативни интервенции, нарушения на сърдечната честота.

Продуктът не е подходящ за пациенти, склонни към вътрешни кръвоизливи, преживелите инсулт, неконтролирана хипертония, диабетици със зрителни проблеми. Не се прилага при хора с бъбречни и чернодробни заболявания в тежка форма.

Рисковите пациенти следва да обсъдят с лекуващия възможността за безопасен прием; става дума за хора с тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, проблеми с кръвното налягане.

Продуктът не може да се приема по време на бременност; да се избягва от кърмачки.

Взаимодействие с други медикаменти

Терапията с ЦИЛОСТАЗОЛ налага предварителен анализ на възможното съвместяване с други лекарства, които пациентът е приемал или ще продължи да приема. На първо място това са противосъсирващи и продукти против възпаления на ставите и мускулите като варфарин, хепарини, клопидогрел, ацетилсалицилова киселина.

Повишено внимание е задължително при съвместяване с антибиотици, противогъбични, противовирусни, антиациди, някои продукти за регулиране стойностите на холестерола, лекарства за високо кръвно, антипсихотици, продукти с мораво рогче и жълт кантарион, препарати против гърчове. При неправилно дозиране или неспазване на режим на прием е възможно интензивно проявление на странични ефекти.

Подобно предупреждение валидно и за лекарствата, използвани при дългосрочно лечение на хипертония като диуретици, АСЕ-инхибитори, блокери на калциевите канали, бета-блкери.

_______

Усреднена цена в аптеките – 46 лв за 60 таблетки от 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *