БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да поддържате хормоните си под контрол? Ето 5 лесни стъпки как да го направите

Естрогенът, тестостеронът, адреналинът, инсулинът са изключително важни хормони, които влияят върху цялостното здраве на човек

хормонален дисбаланс

Хормоните се отделят от различни жлези и органи, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, яйчниците, тестисите, панкреаса. Цялата ендокринна система работи заедно, за да контролира нивата на хормоните, които циркулират в организма ни. Ако един или повече от тях са дори леко небалансирани, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

ендокринна система
Ендокринната система при мъжете и жените

Традиционните лечения при хормонален дисбаланс обикновено включват синтетични хормонални заместителни терапии, противозачатъчни, инсулинови инжекции, лекарства за щитовидната жлеза и други. За съжаление, за пo-голямата част от хората, тези методи на лечение предизвикват следните 3 неща:
–Карат хората да бъдат зависими към лекарствата с рецепта докрая на живота си, за да поддържат симптомите под контрол.
–Просто прикриват симптомите на пациента, но не ги излекуват. Това означава, че пациентът може да продължи да развива аномалии в други части на тялото, докато заболяването се развива.
–Причинява по-голям риск от сериозни странични ефекти като сърдечен удар, остеопороза, депресия, репродуктивни проблеми, рак и други.

Добрата новина е, че има методи как да балансирате хормоните си по напълно естествен начин

Признаци и симптоми на хормоналния дисбаланс:
*безплодие; нередовен менструален цикъл
*загуба на тегло
*депресия; тревожност
*умора
*проблеми със съня
*ниско либидо
*промени в апетита
*косопад; изтъняване на косата

Симптомите на хормоналните дисбаланси могат драстично да варират в зависимост от вида разстройство или заболяване, което те причиняват. Например, високите нива на естроген могат да допринесат за заболявания, например репродуктивни проблеми, докато симптомите на диабета често включват наддаване на тегло, промени в апетита, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

Какви могат да бъдат причините за хормоналния дисбаланс?

*хранителни алергии и проблеми с червата
Редица изследвания показват, че здравето на червата играе съществена роля в регулирането на хормоните
*наднормено тегло
*неподходяща диета
*генетична чувствителност
*токсичност (излагане на токсини, вируси, цигари, прекомерна консумация на алкохол)
*стрес
*липса на сън и почивка

Ето 7-те начина как да регулирате хормоните си по естествен начин:

1 стъпка: Разменете въглехидратите за здравословни мазнини

семена
Може да пречистите организма си с приема на омега-6- шафран, слънчоглед, царевица, памук, рапица, соя, фъстъци и омега-3- риба, ленено семе, семена от чиа, орехи.

Здравословните мазнини имат противоположния ефект на рафинираните въглехидрати, които водят до възпаление и могат да развалят баланса на вашите хормони. Вашето тяло се нуждае от различни видове мазнини, за да произвежда хормони, включително наситени мазнини и холестерол. Тези мазнини са основните „строителни блокове“ за производството на хормони, но също намаляват възпалителните процеси в организма, забързват метаболизма, спомагат за сваляне на телесните килограми.
Представители на този тип мазнини са кокосово масло, авокадо, дива сьомга. Кокосовото масло има естествени антибактериални свойства и помага за отслабването. Авокадото от своя страна подобрява състоянието на сърцето, контролира апетита, осигурява необходимите количества фибри и вещества като калий за организма. Храненето със сьомга също е впечатляващо. Тя е една от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Те са известни със свойството си да намаляват възпалителните процеси.

 

2 стъпка: Чрез билки

ашваганда
Ашваганда– може да бъде много ефикасна при балансирането на хормоните. Тя благоприятства функцията на щитовидната жлеза, тъй като насърчава извличането на свободните радикали, причиняващи клетъчни увреждания.

Адаптогенните билки са уникален клас лечебни растения, които контролират баланса на хормоните и препдазват тялото от широк спектър заболявания, включително и тези, предизвикани от стрес. Как действат те на организма?
–подобряват функцията на щитовидната жлеза
–премахват чувството на тревожност и депресията
–защитават мозъчните клетки
–нормализират нивата на кръвната захар и инсулина
–поддържат функциите на надбъбречните жлези

 

свещен босилек
Свещеният босилек– той помага да се регулират нивата на кортизола, като по този начин действа като естествено средство против тревожност и емоционален стрес. Изследвания показват, че Свещеният босилек може да защити клетките и тъканите от стрес, замърсители, тежки метали.

3 стъпка: Обърнете внимание на емоционалното си състояние

медитация

Според традиционната китайска медицина, вътрешните емоции имат пряко въздействие върху здравето на човек. Как да контролирате емоциите си? Може да го направите като намалите нивата на стрес и отделяте повече време за себе си. Практикуването на медитация или лечителска молитва може да бъде изключително полезно. Може да правите упражнения с дишането, да прекарвате повече време на открито и да тренирате всеки ден. Традиционните китайски медицински терапии препоръчват акупунктура и масаж- те ще ви помогнат да се справите със стреса, да подобрите кръвния поток и да регулирате хормоналния баланс.

4 стъпка: Използвайте етерични масла

За да балансирате хормоните си по естествен начин, е важно да елиминирате токсините в тялото си, като избягвате някои продукти за грижа за тялото, които се правят с потенциално вредни химикали, включително DEA, парабени, пропиленгликол и натриев лаурилсулфат. По-добра алтернатива е да се използват естествени продукти, направени със съставки като етерични масла, кокосово масло, масло от шиа и рициново масло.

5 стъпка: Почивайте си повече

Ако не спите поне 7-8 часа, тялото ви няма да функционира нормално. Липсата на сън или нарушаването на ритъма можеда предизвика нарушения в баланса на хормоните, Как това е възможно? Причината за това е, че хормоните работят по график. Например кортизолът, основният „хормон на стреса“, се регулира в полунощ. Следователно хората, които си лягат късно или изобщо не си лягат, не си почиват пълноценно и стресът се появява. Сънят е много важна част от деня ви- доставя необходимата енергия на организма, подпомага възстановяването, контролира хормоните.

Източник: https://draxe.com

Ти Лайф чай
Билков чай Ти Лайф за здрава щитовидна жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *