Алкализиране на тялото: повече от 20 от най-ефикасните методи и съвети

Алкализиране на организма. Алкализиране със сода. Алкализиране с лимон. Алкализиране с ябълков оцет. Храни за алкализиране. Хранителни добавки за алкализиране. Аюрведа и алкализиране. Дишане за алкализиране. Защо е нужно алкализирането?

Храната има съществена роля за баланса на рН!

Алкализиране на организма! Това е израз, който чуваме все по-често. И въпреки че се смята за нововъведение, от край време всички ние знаем колко важно е поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото. Прекомерно киселото рН е предпоставка за редица здравословни проблеми, които поразяват черния дроб, далака, бъбреците, сърцето и не само. За да се справи с повишената киселинност на средата, тялото изразходва всичките си запаси от минерали, ощетявайки тъканите и костите. Изчерпани в голяма степен са наличните магнезий, натрий, калий, калций, което рефлектира под формата на камъни в бъбреците, загуба на мускулна маса, остеопороза и редица други здравословни смущения.

Със съветите, които ще ви дадем в редовете по-долу, целим да начертаем основните насоки за постигане и поддържане на оптимален киселинно-алкален баланс в организма. Ето какво подбрахме за вас:

Алкализиране със сода

Сода бикарбонат или още натриев бикарбонат е продукт, който крие редица ползи за здравето. Освен всички други приложения, които има, т.нар. сода за хляб се използва и с цел балансиране на киселинността на организма. Тя е естествен, достъпен, евтин и в същото време ефикасен способ за поддържане на нивата на рН.

Когато тялото редовно получава необходимата му доза натриев бикарбонат, то успява да съхрани запасите си от минерали, преобладаващата част от които се откриват в кръвната плазма. Именно тези резерви на тялото са от съществено значение за правилното функциониране на естествените механизми за поддържане на киселинния баланс на средата.

Без да са наясно с тази специфика на веществото с бял цвят, мнозина го използват като средство за неутрализиране на едно от честите проявления на повишената киселинност – стомашните киселини. Намира приложение и при други състояния, пряка последица от нарушеното равновесие, каквито са подагра, киселинен рефлукс, някои бъбречни заболявания и прочие.

Вариантите за приложение на натриевия бикарбонат с цел алкализиране на организма са многобройни. Ще се спрем на някои от най-често споделяните методи за алкализиране на тялото с употребата на сода бикарбонат.

Вариант 1

С помощта на лакмус се определя киселинността на водата. За идеално стойност на рН за питейната вода се смята показател 8 или 9. Като се има предвид, че в натурално състояние водата е 7 по скалата, то необходимо е тя да се алкализира.

За целта към 250 мл вода се добавя 1/8 с.л. сода. Съставките се смесват, като по този начин се повишава алкалното съдържание на водата.

Вариант 2

Алкализиране на организма може да се постигне и чрез ежедневния прием на поне 6 дози, приготвени от ½ ч.л. сода и ½ ч.ч. вода. Ако става дума за лице над 60 години, дозите за 24 часа не бива да надвишават 3 на брой. Приемът на алкалната вода е с продължителност от 2 седмици, като препоръчително е да се консумира между храненията.

Вариант 3

Всяка сутрин на гладно се изпива чаша с вода, в която е разтворена ¼ ч.л. сода. Процедурата се повтаря ежедневно до постигане на оптимален рН баланс на организма.

Вариант 4

Натриевият бикарбонат може да се комбинира и с прясно изцеден сок от лимон. За целта е необходим сокът от ½ лимон и ½ ч.л. сода, които се добавят към 350 мл хладка вода и се изпиват сутрин на гладно. Едва 30 минути по-късно идва ред на закуската.

Вариант 5

Приготвя се комбинация между 2 с.л. органичен ябълков оцет и ¼ с.л. сода за хляб. Добавя се към чаша с вода и се изпива поне 30 минути преди хранене. На ден се приемат поне 2 до 3 дози.

Вариант 6

В количества от ¼ ч.л. лъжица се смесват натриев бикарбонат и калиев бикарбонат. Към тях се добавя сокът от ½ лимон и вода. Получената алкална смес се консумира 2 пъти през деня на празен стомах.

Алкализиране с лимон

Лимоните са идеално средство за алкализиране!

Вече споменахме, че сок от лимон се използва като средство за алкализиране на организма. Освен в комбинация със сода бикарбонат, може да се прилага и самостоятелно.

Сред най-популярните рецепти за използването на лимон с цел алкализиране на организма е приемането всяка сутрин на гладно на чаша хладка вода, към която е добавен сокът от току що изцеден лимон.

Въпреки че лимонът е сред най-киселите храни, за които се сещаме по презумпция, след като попадне в организма и се метаболизира, той има мощно алкални свойства. В състава му влизат освен лимонена киселина, още аскорбинова киселина и други слаби киселини, които лесно се преработват от тялото. В същото време, високото му съдържание на минерали действа алкализращо на кръвта, а оттам – и на целия организъм.

Както за цялостното регулиране на алкално-киселия баланс в организма, лимоновият сок се препоръчва още при гъбични инфекции и при подагра – успешно намалява концентрацията на пикочна киселина, на която се дължат болката и възпалението.

Алкализиране с ябълков оцет

Ако решите да използвате ябълков оцет за алкализиране на организма, като в случая говорим за чист, натурален продукт, то най-добре е да го приложите в рецепта, която се изпълнява непосредствено след ставане сутрин. Причината се крие в това, че в първите часове след събуждане киселинността в организма е най-висока. Неутрализирането й с помощта на подходящ продукт ще има страхотен ефект – ще повиши здравословните показатели на организма през целия ден.

Конкретно ябълковият оцет се прилага под формата на напитка – около 20 мл от него се добавят към чаша с хладка вода и се изпиват сутрин на гладно. Така приготвената напитка има мощен алкализиращ ефект, който ще повлияе в положителна посока средата в целия организъм.

Ако се зачетете по темата, ще откриете и редица други интерпретации в приложението на киселия продукт с цел постигане на балансиране не рН в организма.

Така например, комбинацията между 15 г ябълков оцет, същото количество прясно изцеден сок от лимон и щипка черен пипер, добавена към чаша с вода и изпита рано сутрин, не само ще спомогне за алкализиране на организма, но и ще ще подобри храносмилането. Ако пък черният пипер се замени с щипка лют червен пипер, то положителният ефект ще е директно по отношение на метаболизма.

Ползите си по отношение на алкализирането на тялото ябълковият оцет дължи на оцетната киселина, но и на съдържащият се в него калий в големи дози.

Храни за алкализиране

Когато стане дума за алкализиране, по правило първо се сещаме за храната. И това е, защото преобладаващата част от факторите, които повишават киселинността на организма, са в пряка връзка с начина на хранене.

В същото време, именно чрез храната можем да противодействаме на проблемното рН и да постигнем оптимално и здравословно равновесие.

В тази част от текста ще се спрем на някои от храните, които са си спечелили името на мощни алкализиращи агенти, които неутрализират всички вредни последици от повишената киселинност. По никакъв начин не претендираме, че с тях списъкът с препоръчваните храни се изчерпва. Напротив. Те са само ориентир за това какво е да добре да се консумира на мястото на полуфабрикатите, на тестените, сладки и мазни храни.

Спанак

Смята се, че спанакът заема челна позиция сред храните, които е добре да се приемат редовно при нарушения в средата. Зеленчукът се отличава с високо съдържание на витамини, минерали, още протеини и фибри, които подпомагат дейността на всички органи и системи в човешкото тяло. Допълнително преимущество е и хлорофилът, който наред с всички останали зеленолистни зеленчуци спанакът съдържа. Сам по себе си хлорофилът представлява алкална субстанция, която рефлектира директно върху кръвта и повишава алкалното й съдържание.

Къдраво зеле

Къдравото зеле, което в последно време често се нарича и кейл, е кръстоцветен зеленчук с доказани ползи за здравето. В алтернативната медицина той заема челни позиции по приложение, заради свойството си да детоксикира организма и да неутрализира вредното действие на лошия холестерол. В състава на къдравото зеле се открива цял арсенал от антиоксиданти, които предотвратяват киселинното увреждане и развитието на атипични клетки.

И ако до преди години много рядко къдравото зеле влизаше в класациите за полезни храни, то към днешна дата все по-често за него се говори като за силно алкализиращ продукти.

Краставици

Вкусни и в същото време изключително полезни, краставиците са предпочитан избор сред алкализиращите храни.

На практика зеленчукът представлява 95% вода, но е много богат на полезни вещества. Антиоксидантът лигнани, който се съдържа в тях в големи дози, ги прави подходящо средство за предпазване от хронични болести. А в комбинация с останалите ползи – в съществено звено на всеки хранителен режим, целящ алкализиране на организма.

Броколи

Хлорофил, витамини, минерали, антиоксиданти, протеини и фибри са само част от полезните вещества, които намират място в състава на вкусните броколи. Смята се, че консумацията на 4 порции от тях седмично е достатъчно условие за неутрализиране на прекомерната киселинност на кръвта и поддържане на здравословен баланс.

Авокадо
Авокадото е алкализираща храна!

Авокадото е сред интересните храни, влизащи в групата на алкализиращите. Причината се крие във високото му съдържание на мазнини – над 85% от калориите му са именно с такъв характер.

Но в същото време, мазнините в авокадото принадлежат към т.нар. полезни мазнини. Те по никакъв начин не влияят върху телесното тегло. Напротив, спомагат за урегулиране на нивата на лошия холестерол и повишаване на нивата на наситените липопротеини.

По отношение на киселинния баланс, съществена е ролята на авокадото по отношение на възпалението. Чрез осигуряването на баланс между киселини и алкали се ограничават рисковете от протичане на възпалителни процеси.

Хранителни добавки за алкализиране

Наред с храната, която е основното звено в практиките за алкализиране, място намират и разнообразието от продукти, предлагани в търговската мрежа. Като причини за популярността на този род продукти могат да се изведат не една или две – постига се по-бърз ефект, полагат се по-малко усилия, спазването на режим отнема по-малко време.

И все пак, препоръчително е изборът на хранителна добавка с цел алкализиране на организма да бъде изключително внимателен. Невинаги и не всички продукти са със състав, който на практика намалява киселинността на организма.

Без да правим реклама или антиреклама, просто даваме заръки – бъдете изключително внимателни. Не поверявайте здравето си на продукти със съмнително качество.

И за да не бъдат твърденията ни неподплатени, ще дадем пример за хранителна добавка, която се препоръчва с цел постигане на рН баланс и която е с утвърдено име вече от години.

Става дума за Минесан на производителя Sanct Bernahrd.
Минесан е пример за добавка с алкализиращо действие!

Към днешна дата Минесан се предлага в 2 варианта – под формата на таблетки и в разтворим вариант.

Минесан под формата на таблетки или в разтворим вариант е сред най-успешните продукти на пазара при т.нар. ацидоза или иначе казано при прекомерно подкиселяване на телесните течности, най-вече на кръвта. Добавката помага още при засилено отделяне на стомашна киселина, както и при всички останали форми на нарушена биохимия в организма.

Допълнително преимущество на Минесан е изцяло натуралният състав. Представлява билкова комбинация, обогатена с минерали. Тя успешно преодолява последиците от стреса, нередовното и нездравословно хранене, преумората или с други думи – от основните причини за промяна в средата на организма и за повишена киселинност.

Алказакс Био
Алказакс Био – иновативна добавка за алкализиране на организма!

Още един пример за подходящ избор е българската разработка Алказакс Био. Продуктът, който тепърва навлиза на пазара, вече се радва на значително одобрение и то от страна на доказани експерти в областта на здравословния начин на живот. В състава на хранителната добавка влизат екстракти от артишок, броколи и джинджифил. По уникален начин те се комбинират с калций, магнезий и цинк, още витамини В6 и В12, за да се получи най-комплексният продукт на пазара за алкализиране на организма.

Нещо повече – според всеобщото мнение Алказакс Био тепърва ще печели симпатизанти. Няма как да е иначе, тъй като в състава му влизат топ био продукти с доказани ползи за здравето. Ефектите от взаимодействието им са изключително разнопосочни – помагат при ставни и мускулни болки, при умора и други хронични състояния. Спомагат за цялостната детоксикация на организма, като по този начин облекчават работата на бъбреците и черния дроб.

И не на последно място – чрез понижаване на киселинността подпомагат възстановяването. Това важи с пълна сила дори при онкологични проблеми, за които се знае, че са в пряка връзка с липсващия алкално-киселинен баланс.

 

Аюрведа и алкализиране

Древното източно учение Аюрведа също отделя съществено значение в теорията и практиката си на балансът в организма като ключ за здравето на духа и тялото. В най-голяма степен се търси баланс между киселинна и алкална среда. Обръща се сериозно внимание на това, че повишената киселинност е предпоставка за редица болести, освен това е виновник за ранното остаряване и за проблемите на жлезите с вътрешна секреция.

Интересен момент е този, че според Аюрведа класическите Питта страдания, каквито са стрес, гняв и нетърпение, наред с всички останали познати ни фактори, предизвикват промяна в средата на организма. Правят я по-кисела, а оттам се появяват и симптоми като парене зад гръдната кост, киселинен рефлукс, косопад и още много.

Съветите, които древната наука за здраве дава, са в посока на това да се поддържа Питта равновесие, а оттам и балансирано рН. Сред конкретните способи за постигането на това са следните:

Жабуране с кокосово масло

Лесен и в същото време ефективен метод за балансиране на Питта и за понижаване на киселинността е жабуренето с кокосово масло. Във въпросната необработена мазнина се съдържат ензими в големи дози, които неутрализират и извеждат токсините от устната кухина. По този начин се облекчава работата на имунната система и се ограничават възпаленията.

Самата процедура е изключително лесна. Необходимото количество е 1 с.л. нерафинирано кокосово масло, което се задържа в устата за 15 – 20 минути. След това се изплюва, като заедно с него ще се изхвърлят от организма и множество вредни вещества.

Жабуренето с кокосов масло има и допълнителни преимущества – избелва зъбите, заздравява венците, като в същото време оказва благодатен ефект и върху кожата на лицето – избистря тена и подмладява.

Ограничете кафето

Според принципите на Аюрведа любимото на мнозина кафе е сред продуктите, които в най-голяма степен оказват влияние върху киселинния баланс на организма. Именно поради това то трябва да се изключи от ежедневните навици.

Ако все пак не успеете да се откажете от любимата си напитка сутрин, позволена е до чаша на ден. Действието му обаче трябва да се неутрализира чрез добавянето на млян кардамон. За 1 доза кафе достатъчното количество кардамон е ½ ч.л., което ще неутрализира киселия ефект и ще спомогне за регулиране на рН баланса.

Храната трябва да е алкална

Просто няма как да се пропусне и ролята на храната за поддържа на оптимален баланс в организма. Сред храните, които Аюрведа съветва да се приемат приоритетно, са пресните плодове и зеленчуци, зелен чай, маслини, див ориз. Всички те спомага за намаляване на киселинността на средата.

Храни с противоположно действие са месото, всички тестени и млечни продукти, съдържащите захар, както и алкохолът. Ако тези храни се изключат от менюто по принцип, тялото ще успее чрез собствените си механизма да постигне оптимален баланс на средата.

От билките за алкализиране – куркума

Едва ли ще има изненадат от това, че в Аюрведа се обръща сериозно внимание на свойството на куркумата да алкализира организма. Подправката с характерен жълт цвят се използва традиционно в индийската кухня, като това се дължи не само на вкусовите предпочитания, но и на убеждението, че тя е „подправка на живота”. За употребата й се знае, че носи редица ползи за здравето.

Конкретно по отношение на поддържане на алкално-киселия баланс, приложението й се свързва с прочистването на кръвта и черния дроб и със свойството й на анти-Питта продукт.

Мисленето е от значение

Според Аюрведа постигането на баланс в организма трябва да се осъществи не само на физическо ниво, но и на психическо. Именно заради последното трябва изначално да се промени начинът на мислене. Да се изключат от съзнанието постоянният стремеж към съревнование, гневът и самокритиката, завистта и разрушителните мисли.

Когато умът се пречисти от всички вредни помисли, това ще доведе до неутрализиране на киселинността в тялото.

Като конкретен съвет за постигане на духовно и телесно пречистване се сочи медитацията в комбинация с йогистки дихателни практики. Дълбокото вдишване през различните ноздри, познато като нади шодхана, се смята за най-правилния способ за алкализиране на ума и тялото, за балансиране на биохимията и ограничаване на стреса и тревожността.

Самомасаж

И не на последно място – самомасажът. В Аюрведа се поставя акцент именно на самомасажа като способ за извличане на токсините от организма, което спомага за постигане и поддържане на киселинно-алкалния баланс.

Въпросният самомасаж отпуска тялото и успокоява ума, действа освежаващо върху нервната система. Това, на свой ред, рефлектира върху жлезите с вътрешна секреция – ограничава се производството на стресови хормони, които са в пряка връзка със стойностите на киселинност на организма.

За да изпълните заръката на Аюрведа, необходимо е всяка сутрин да масажирате цялото си тяло. Използва се масажно кокосов олио, което допълва ефекта от терапията. Самите масажни движения се състоят в леки удари по крайниците и кръгове по ставите.

По няколко пъти в седмицата се прави самомасаж и на скалпа. Използва се отново кокосово масло, като самата процедура има успокояващ и ободряващ ефект.

Дишане за алкализиране

От правилното дишане зависи успешното алкализиране!

И не на последно място – дишането и по-точно правилното дишане е от съществено значение за постигане на оптимален алкално-кисел баланс в организма. Става дума за това, че когато дишането е не просто механично поемане на кислород, а осмислен процес, чрез него лесно се постига пречистване на клетките, освобождаване от стреса и понижаване на прекалено високите нива на киселинност в организма.

Трябва да се има предвид, че под правилно дишане не се възприема просто дълбоко вдишване. За да помогнем на тялото си да се освободи от всичко негативно, не трябва да дишаме нито плитко, нито забързано. Когато дишаме прекалено бързо, в много кратки срокове тялото се алкализира драстично, което също не е за препоръчване, защото влияе върху баланса. Плиткото дишане пък е предпоставка за по-висока киселинност.

Като правилно дишане, доставящо на тялото цялото му необходимо количество кислород, се определя вдишване, при което дробовете се изпълват изцяло и последващо издишване, при което въглеродният двуокис се отделя напълно. Не бива това да се случва нито бързо, нито бавно. От съществено значение е добрата стойка. Тялото не бива да е приведено напред, защото при приведен стоеж дробовете и диафрагмата не успяват да се разширят достатъчно.

Защо е нужно алкализиране?

В края на материала ще отговорим на един въпрос от съществено значение, а именно Защо е необходимо да алкализираме организма си? Без да навлизаме в сложна терминология и без да изпадаме в излишни подробности, ще очертаем общата схема на функциониране на човешкия организъм по отношение на кисело-алкалното равновесие.

Всички знаем, че тялото ни е съставено приоритетно от вода. Именно тя е средата, в която протичат всички жизненоважни процеси. В голяма степен това дали са налични нормални условия за биохимичния потенциал на организма ни зависи от това какъв е съставът на течната среда в организма ни. За нормална и благоприятна се смята среда, която има изразен алкален характер и показатели на рН 7,35 – 7,45.

По скалата на водородния потенциал, който означаваме като рН и за който всички сме чували, стойности до 6,9 се смятат за кисели, 7 – за неутрални и над 7 – за алкални.

Ако тялото ни се окаже в ситуация на силно нарушен баланс на рН, то тогава затруднени са основни процеси като пренос на кислород и хранителни вещества чрез кръвта, обмяна на веществата и прочие. Това е предпоставка за влошаване на цялостното здравословно състояние и за развитието на редица заболявания.

Като възможен, но нежелан сценарий при продължително поддържане на прекомерно кисела среда в организма се сочи дори развитието на онкологично заболяване. За туморните клетки, макар да са в състояние да създадат собствена среда за развитие, се смята, че първоначално се раждат в бедна на кислород кисела среда.

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Източници:

https://www.care2.com/greenliving/10-ways-to-alkalize-your-body-today.html

https://www.mindbodygreen.com/0-26542/10-ways-to-alkalize-your-body-improve-your-immunity.html

Оценете статията
Оценка 4.3 от 9 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.