Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТРОМБЕКС / TROMBEX

Съдържа клопидогрел, манитол, хидрогенирано рициново масло, микрокристална целулоза, макрогол 6000, хидроксипропилцелулоза, лактоза, хипромелоза, триацетин, оцветители, карнаубски восък

Предназначение

тромбексТРОМБЕКС предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове на възрастни пациенти. По този начин намалява рискът от нежелани инциденти като инсулт или сърдечен удар. Предотвратяването на тромбозите се дължи на активната съставка клопидогрел.

Медикаментът се препоръчва в случаи с атеросклероза, нестабилна стенокардия, неравномерна сърдечна дейност, инфаркт на миокарда.

Как се приема

Приемът на този антитромбоцитен продукт е само по лекарско предписание. Стандартната доза е 75 мг веднъж дневно, без връзка с храненията – но по едно и също време. Таблетките се поглъщат цели – с вода, без да се дъвчат или стриват. При стенокардичен пристъп или инфаркт лекуващият може да препоръча еднократна ударна доза в рамките до 300 мг, след което терапията продължава в обичайния ред.

Медикаментът трябва да се приема толкова продължително, колкото лекуващият прецени. При пропуснат прием вземете поредната доза при първа възможност или изчакайте времето за следващия прием – зависи колко е закъснението. Ако е налице предозиране, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ – има висок риск от кървене.

Възможни нежелани ефекти

При прояви на алергични реакции от рода на оток на устните и гърлото, обриви и затруднено дишане и преглъщане – приемът се прекратява; трябва да се потърси лекарска помощ.

Възможни отклонения засягат функциите на черния дроб – изразени са в пожълтяване на кожата и склерите, лесна умора, подкожни кръвоизливи.

Най-често като страничен ефект се сочат кръвоизливи – подкожни, вътрешни в стомашно-чревния тракт, кървене на венците, от носа и пр., по-рядко от очите и белия дроб, ставите.

Други често съобщавани странични ефекти са болки в корема, гадене, диария, киселини. Има информация също за главоболие, обриви, запек, сърбеж и замаяност, усещане за мравучкане и изтръпване на крайници.

В редки случаи пациенти се оплакват от световъртеж, болки в гърба, треска, кашлица, стоматит, понижаване на кръвното налягане, халюцинации, болки в мускулите и ставите и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките на продукта.

Не бива да се взема при заболявания, свързани с кървене като язва, кървене в мозъка; при чернодробни заболявания в тежка форма.

Не се препоръчва при наскоро преживени травми и хирургични интервенции.

Рискови пациенти са хората с бъбречно или чернодробно заболяване, както  и понесен исхемичен удар до 7 дни преди това.

Препоръчва се да не вземате този продукт по време на бременност или кърмене. Не е предназначен за лечение на деца.

Медикаментът съдържа лактоза; необходима е предварителна консултация при проблеми с усвояването на компонента.

Взаимодействие с други медикаменти

 

Съчетаването на ТРОМБЕКС с някои медикаменти повишава риска от кървене, затова паралелният прием следва да се обмисли и при необходимост да се коригира. Това се отнася до продукти като перорални антикоагуланти, нестероидни противвъзпалителни, други антитромбоцитни средства, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, инхибитори на протонната помпа, лекарства за гъбични инфекции, антидепресанти, противодиабетни, продукти за лечение на рак, противоепилептични и пр.

______

Усреднена цена в аптеките –   7 лв за 30 таблетки по 75 мг

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *