Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ХЕЛИКС / HELIX

Съдържа пантопразол, манитол, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте царевично, натриев гликолат, натриев карбонат безводен, калциев стеарат, хипромелоза, пропиленгликол, титаниев диоксид, жълт железен оксид, метакрил ацид-метил метакрилат кополимер, полисорбат 80, натриев лаурил сулфат, триетил цитрат

Предназначение

хеликсХЕЛИКС е инхибитор на протонната помпа – лекарствен продукт, чрез чийто прием се намалява производството на киселина в състава на стомашните сокове. Прилага се при болести и болестни състояния, свързани с повишената киселинност в стомаха и дванадесетопръстника. Препоръчван продукт при лечението на гастро-езофагеален рефлукс, инфекции с хеликобактер пилори, язва на стомаха и дванадесетопръстника, синдром на Цьолингер-Елисон.

Как се приема

Приемът на този продукт се назначава от лекар; лекуващият определя дневната доза и продължителността на терапията в зависимост от диагнозата, възрастта, здравословното състояние на пациента.

При лечение на гастро-езофагеален рефлукс и възпаление на хранопровода – деца над 12 години и възрастни приемат една или две таблетки дневно, един час преди хранене. Таблетките от 40 мг се гълтат с малко вода – цели, без стриване или чупене. Лечението продължава от 4 до 8 седмици.

При възпаление, причинено от хеликобактер пилори, приемът на ХЕЛИКС се синхронизира с антибиотична терапия. Инхибиторът на протонната помпа се комбинира с три антибиотика по схема, като само ХЕЛИКС се приема два пъти дневно (2х1) – по един час преди закуска и преди вечеря. Схемата се изпълнява 1-2 седмици, а най-често използваните антибиотици са амоксициклин, кларитромицин, метронидазол.

Язва на стомаха или на дванадесетопръстника се лекува с по една или две таблетки от медикамента дневно; за язва на стомаха продължителността е 4-8 седмици, а за дуоденална – две до четири.

При синдром на Цьолингер-Елисон лечението започва с две таблетки ХЕЛИКС, които се вземат наведнъж един час преди хранене. Тази терапия трябва да е под лекарски контрол; да се следи киселинността на стомашните сокове и при необходимост дозата да се увеличава, като препоръчаната дневна доза се разделя за повече приеми на равни дози. Спирането на приема се разпорежда от лекуващия.

Пациенти с тежки чернодробни увреждания не могат да вземат повече от една таблетка ХЕЛИКС от 40 мг дневно.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия, без да се удвоява дозата с цел компенсиране. Предозирането не води до сериозни негативни последици – въпреки това консултацията с лекуващия е препоръчителна. Спирането на лечението е само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е терапията с този медикамент да причини алергична реакция, изразена в кожни обриви, оток на лицето и гърлото, на езика; затруднен говор, проблеми с дишането, припадък. Необходима е спешна медицинска намеса.

В редки случаи продуктът причинява светкавични обриви с мехури и рани, кървене на лигавиците, повишена фоточувствителност. Съобщавано е за случаи на хепатит, бъбречни възпаления, гадене и повръщане, диария, запек, колики, пресъхване на устата. Има данни също за болки в мускулите и ставите, повишаване на температурата, зрителни нарушения, депресия и дезориентация, главоболие, халюцинации, гърчове. Не са изключени промени във водно-солевия баланс, дефицит на магнезий, ускорен сърдечен ритъм. При лабораторен анализ е възможно да се установят отклонения от показателите на кръвната картина.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ХЕЛИКС не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството. Продуктът не е подходящ и в случаите, когато пациентът е алергичен към други инхибитори на протонната помпа.

При бременност и кърмене се допуска прием на медикамента единствено в краен случай и при условие, че очакваната полза е по-голяма от възможните негативни ефекти.

Таблетките не се използват за лечението на деца под 12-годишна възраст.

ХЕЛИКС е противопоказан при пациенти с бъбречни заболявания и чернодробни страдания в тежка форма.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява съвместяването на ХЕЛИКС с други медикаменти, така че паралелният прием да не повлияе негативно на терапевтичните ефекти. Това се отнася за противогъбични препарати, медикамента ерлотиниб – за лечение на онкологично болни, лекарства за сгъстяване или разреждане на кръвта, лекарства за болни със СПИН.

__

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 28 таблетки по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *