КСИВОЗАН / KSIVOZAN

Съдържа левоцетиризинов дихидрохлорид, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, силициев диоксид, колоиден безводен, хипромелоза, хидроксипропилцелулоза, каприло капринови триглицериди, титанов диоксид, макрогол

Предназначение

ксивозанКСИВОЗАН е антихистаминов продукт с активна съставка левоцетиризинов дихидрохлорид. Препоръчва се при целогодишен алергичен ринит, сенна хрема, зачервяване на кожата, парене и подуване – копривна треска. Медикаментът може да се набавя без рецепта и да се приема по указанията от пациентската листовка, ако потребителят е сигурен, че се касае за алергичен пристъп. Ако приемът на КСИВОЗАН не постигне подобрение на симптоматиката в рамките на три дни, трябва да се направи консултация с лекар.

Как се приема

Приемът на КСИВОЗАН е веднъж дневно – по една таблетка от 5 мг. Таблетката се поглъща цяла, без дъвчене и стриване, с вода, без връзка с храненията. Препоръчва се това да става по едно и също време в рамките на деня.

Ако е пропуснат редовният прием, най-добре е да се изчака времето на следващия. Приема се редовната доза – без удвояване с цел компенсиране на пропуснатото.

При предозиране пациентът може да почувства сънливост и умора, както и някои от страничните ефекти на лекарството в усилена форма. При това положение се налага да бъде потърсена лекарска помощ.

Пациенти с бъбречни заболявания могат по преценка на специалист да се лекуват с този медикамент, но в редуцирани дози. При напреднало развитие на заболяването или бъбречна недостатъчност медикаментът не се прилага.

Продължителният прием на КСИВОЗАН не създава зависимост; лечението обаче не бива да се спира рязко и преждевременно – така ще се подновят първоначалните симптоми на алергията.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от приема на лекарството са сънливост и усещне за умора, главоболие, пресъхване на устата. При някои пациенти се появяват болки в корема.

По-рядко съобщаваните смущения са замаяност и припадъци, замъглено виждане, затруднено уриниране, чернодробни смущения и хепатит, увеличен апетит, гадене.

Въпреки профила на този антихистаминов продукт, самият той може да причини алергични реакции, изразени в обриви, отоци и дихателни затруднения. Този вид реакции могат да са много сериозни и животозастрашаващи, затова още при първите смущения трябва да се търси медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът е противопоказан при алергия към някоя от съставките.

Не се използва за лечението на деца под 6-годишна възраст.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. С ограничена употреба при бъбречни заболявания. При бъбречна недостатъчност медикаментът не се прилага.

Не е желателна едновременната употреба на медикамента и алкохол, възможно е усилване на страничните ефекти – на първо място замаяност и забавени рефлекси. По принцип този страничен ефект е причина за препоръката да не се шофира, ако пациентът приема КСИВОЗАН.

Взаимодействие с други медикаменти

КСИВОЗАН може да се приема едновременно с други медикаменти, но лекуващият следва да прецени терапевтичния режим и потенциалните рискове на съвместяването.

_________

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за 10 таблетки от 5 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.