Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добавки за нервната система: как да изберем подходяща?

Какво представлява нервната система? Болести на нервната система. Добавки за нервната система. Добавки при депресивни състояния. Добавки за памет и концентрация. Добавки за цялостно укрепване на нервната система. Добавки срещу зависимости. Добавки при стрес и сърцебиене. Добавки при психическо изтощение. Добавки при проблеми със съня. Полезни вещества за нервната система.

Кои са подходящите добавки за нервната система?

Какво представлява нервната система и защо са необходими добавки за нервната система?

Ако решите да използвате добавки за нервната система, то изборът е огромен. Става дума не само за състава на съответните продукти, но и за предназначението им. Неслучайно нервната система често се определя като най-сложно устроената система в човешкото тяло. Тя има голям брой функции и от нея зависят всички жизненоважни процеси в организма ни. Въпреки че към днешна дата се знае много за механизмите, чрез които тя функционира, задълбоченото й изучаване е задача на редица изследователи, които ежедневно търсят нови пътища за опознаване на човешкия интелект и възможности.

Без да навлизаме в детайли в устройството й, ще споменем само, че нервната система се разделя на 2 части – централна нервна система и периферна нервна система.

По своята същност централната нервна система е представена от главния и гръбначния мозък, а периферната от нерви, разположени във всички части на човешкото тяло. Самите нерви представляват своеобразна мрежа от приемници, чрез които информацията се предава до главния мозък. Главният мозък дава индикация за обратна връзка, която отново се препредава чрез периферните нерви до ангажираните системи и органи.

Това разделение на задачите е от значение за целите на нашия материал, защото някои от продуктите, които ще разгледаме по-долу, оказват ефект само върху единия или само върху другия й дял. Има и такива, които едновременно регулират всички основни звена в нея.

Болести на нервната система

Както всички останали системи в човешкия организъм, така и нервната система е изложена на риска от редица заболявания. Те могат да засегнат централната, периферната или системата в цялост. Някои състояния, без да влизат в групата на заболяванията, също могат да провокират анатомични или функционални нервни нарушения.

В повечето случаи нарушенията в структурата и физиологията на нервната система се свързват с проблеми при функционирането й и с конкретни клинични изяви.

Заболяванията на нервната система изискват специално внимание!

Добре е да се знае, че болестите на нервната система се проявяват без оглед на възрастта, пола и жизнения стандарт. Все пак при някои заболявания с наследствен характер, при мозъчния инсулт и при някои други може да се говори за доминиращо проявление в конкретна възрастов период.

Най-общо, клиничната картина на нервните заболявания се определя с промяна в рефлексната дейност, развитие на патологични рефлекси, проблеми с двигателните и сетивните възможности, както и с качествени и количествени изменения в съзнанието.

За поставянето на конкретна диагноза е необходимо да се извърши обстоен преглед от нерволог, при необходимост и от друг специалист, да се снеме анамнеза, да се проведат задължителни изследвания. Съществена е ролята на изследването на цереброспиналната течност или още ликворно изследване, на компютърната томография, ядрено-магнитния резонанс.

Лечението често представлява комбинация между разнородни подходи – фармакотерапия, физиотерапия, при необходимост – хирургична намеса, рехабилитация и други. Прогнозата за цялостно възстановяване също е различна, като зависи от редица фактори – същност на заболяването, причини и степен, още съпътстващи заболявания, общо здравословно състояние на пациента, възраст.

Именно тук – при темата за възстановяването – най-често се заговоря за хранителните добавки в помощ на нервната система. Не бива да се пропуска и ролята им при превенцията на този род заболявания, както и за укрепване на здравословното състояние в цялост.

Добавки за нервната система

Добавките се използват за превенция и лечение!

От здравето на нервната система зависят както психическите, така и физическите възможности на организма. Освен всички останали съвети за здравословен живот, трябва да се обърне необходимото внимание и на веществата, от които тя се нуждае, за да функционира пълноценно.

Често ако не е налице сериозен здравословен проблем, се пренебрегват сигналите, че нервната система боледува. Като такива трябва да се възприемат емоционалната нестабилност и прекомерната нервност, честата промяна в настроението, депресивните периоди, необоснованото безпокойство, още тремор, сърцебиене, проблеми със съня.

Почивката, рационалното хранене, приятните емоции са от съществено значение за преодоляване на голяма част от тези оплаквания. Но се оказва, че невинаги са достатъчно условие човек да се възстанови психически и физически. Тук идват на помощ и добавките за нервната система.

В редовете по-долу ще се спрем на някои от най-популярните суплементи, които помагат при една или друга форма на разстройство на нервната система. Ще разгледаме най-честите смущения, които могат да се преодолеят с помощта на хранителни добавки или с добавянето им към продуктите на традиционната медицина.

Това, което даваме като общи насоки, гласи, че с цел профилактика голяма част от препаратите, за които ще говорим по-долу, могат да се приемат по няколко месеца в годината. А ако прибягването към тях е свързано с конкретно здравословно нарушение, добре е приемането им да не спира непосредствено след преодоляване на проблема, а да се даде време на организма да укрепне и да се възстанови в цялост.

Добавки при депресивни състояния

Когато се заговори за депресивни състояния, най-често става дума за специфични промени при емоционалното отреагиране, за смущения в общото ниво на активност и жизненост. Хората в депресия могат да са в продължително тъжно настроение, да гледат песимистично на всичко около себе си, да се обвиняват необосновано. Тя има психически и физически проявления, често продължава със седмици и месеци.

Смущаващо при този проблем е обстоятелството, че той се среща сравнително често. И все пак – при преобладаващата част от случаите състоянието е в лека или умерена форма, не нанася драстични поражения, а по-скоро влошава качеството на живот. Много от пациентите успяват да се възстановят напълно след депресивен период.

Трябва да се има предвид, че депресивните разстройства имат склонността да се проявяват повторно, дори да хронифицират, което често се случва с напредването на възрастта.

Към днешна дата лечението на депресивното разстройство по правило комбинира медикаментозна терапия и психотерапия. Най-често се предписват продукти от групата на антидепресантите, а от терапиите се прилагат когнитивно-поведенческа, психодинамична и други.

Ролята на хранителните добавки при депресивни състояния е по-скоро превантивна или допълваща, тъй като тежките форми изискват задълбочено лечение.

Ако искате да предпазите себе си или ваш близък от пропадане в „дупката” на депресията, можете да заложите на различни добавки, които се препоръчват при подобни състояния.

Ние избрахме да ви представим:

5-Хидрокситриптофан

 

5-HTP помага при депресия!

5-Хидрокситриптофан или още 5-HTP по своята същност е прекусор на серотонина. Серотонинът, на свой ред, е хормонът, отговорен за щастието. 5-HTP е познат и като прекусор на мелатонина, от който пък зависи съня.

Под формата на хранителна добавка 5-Хидрокситриптофан се препоръчва срещу различните аспекти на депресивното разстройство: липса на жизненост, напрежение, безпокойствие, проблеми с храненето, съня, паметта и концентрацията. При много пациенти, при които депресията се изразява с повишен апетит и злоупотреба с храна, 5-HTP регулира този процес и подпомага поддържането на здравословно тегло.

Препоръчителната дневна доза е 1 таблетка по време на хранене.

Добавки за памет и концентрация

Няма универсален продукт или метод, чрез които да се подобрят паметта  и концентрацията при всеки един от нас. От изключително значение е да се задоволяват потребностите на мозъка от полезни вещества. Това може да стане както чрез консумираната храна, така и чрез приема на подходящи натурални продукти.

Ако заложите на първото, то интернет прелива от съвети какво е добре да се яде, за да бъде мозъкът в топ форма. Ето какво четем в популярен форум при питане как по естествен път могат да се подпомогнат паметта и концентрацията:

Ако решите да приемате добавки, хвърлете поглед на тези няколко предложения:

Мемори капс

При отслабена памет, психическа умора и натоварване на мозъка, влошено оросяване на крайниците и проблеми с концентрацията, можете да приемате Мемори капс. Става дума за продукт, който комбинира в състава си натурални елементи, подобряващи функциите на нервната система в цялост – листа от гинко билоба, ниацин, цинк, витамини от група В, фолиева киселина, йод и други.

Добавката на Sanct Bernhard подобрява кръвоснабдяването на мозъка и крайниците, което води до по-добра памет, концентрация и повишено внимание. Спомага за снемане на психическото изтощение и увеличава работоспособността и издръжливостта на организма.

На ден се приема по 1 капсула преди хранене.

Шизандра

Добавката с екзотичното наименование Шизандра е още един продукт, който е незаменим помощник при проблеми с паметта и концентрацията.

По своята същност шизандра е билка, богата на фитоадаптогени, която се използва традиционно в китайската народна медицина. Приемът й има благодатно въздействие върху целия организъм, но се препоръчва главно при смущения на нервната система, в това число при проблеми с паметта и концентрацията. Често е определяна като една от десетте най-полезни билки, познати на човечеството.

Конкретно при проблеми с нервната система, добавката се приема за по-добра памет, концентрация и остър ум. Освен това премахва психическата умора, поддържа настроението, ограничава тревожните мисли. Действа директно върху клетките на мозъка, като подпомага тяхното правилно функциониране.

Гинко актив

Щом става дума за памет и концентрация, няма как да пропуснем и конкретното действие на най-популярното в тази насока растение – гинко билоба. Спираме се върху продукта на Матсан Дойч Гинко актив, който съдържа като основно вещество сух екстракт от гинко билоба.

Гинко актив се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията, както и при влошено кръвооросяване на крайниците или мозъка. При лица в напреднала възраст активната съставка стимулира когнитивните процеси и забавя съдово-мозъчната дегенерация.

Ефектът си добавката дължи на благодатното въздействие, което има върху еластичността на венозните съдове. При по-добра еластичност рискът от застой на кръвта е драстично по-малък. Това на свой ред е предпоставка освен за по-добра памет и концентрация, но и за преодоляване на умората, за психическа бодрост и за цялостен тонус.

Ай Кю Макс

Още един продукт, съдържащ гинко билоба, е Ай Кю Макс на Doctor Nature. Препоръчва се при отслабени памет и концентрация, при влошено крърооросяване и сърдечно-съдови смущения.

Ефектът си дължи отново на полезните свойства на гинко билоба. Билката спомага за подобряване на циркулацията в най-малките кръвоносни съдове, за услужлива памет и завидна концентрация. Не бива обаче да се пренебрегват и ползите за нервната система, които имат останалите компоненти на продукта – радиола, гроздови семки, мента, витамини, минерали и други.

Ефа Бленд

Последният продукт, който ще разгледаме при добавките за по-добра памет и концентрация, е Ефа Бленд. Той се отличава заради своето предназначение – прилага се основно при деца.

Продуктът е специално разработен за деца над 5-годишна възраст. Действа благоприятно върху зрителната и нервната система. В състава му влизат незаменими мастни киселини, които най-малките трудно си доставят чрез храната: линоленова, докозахексаенова, ейкозапентаеновата, витамин Е.

Може да се прилага при Синдром на свръхактивност, за по-добро зрение, за тонус и настроение, за по-лесно запаметяване.

Добавки за цялостно укрепване на нервната система

Следващата група добавки, която ще разгледаме, е предназначена за цялостно укрепване на нервната система. От една страна, подобен род продукти се препоръчват при моменти на силен психически и физически стрес, при периоди на продължително натоварване, при емоционален срив и други състояния, които биха нанесли поражения върху нервната система.

От друга, добавките от тази група са част от лечението на пациенти, страдащи от неврологично заболяване, преживели мозъчен удар и други.

Добре е конкретен продукт да се избере след изучаване на съставките и начина му на действие, защото вече стана дума – от здравето на нервната система зависи здравето на целия организъм.

Неврохелт
Неврохелт има доказан ефект при нервологични смущения!

Сред хранителните добавки от тази своеобразна група, които се радват на най-голям брой положителни коментари, е Неврохелт. Става дума за продукт, дължащ ефекта си на доказаните качества на лековити гъби – шийтаке, херициум, копринус, рейши.

По своята същност той е подходящ и за двете ситуации, които разгледахме по-горе. Може да се прилага като средство за укрепване на нервната система в моменти на емоционално, психическо или мозъчно натоварване. Със същия успех се включва като част от възстановителната терапия при хора, страдащи от нервологично заболяване или опитващи се да преодолеят последиците от такова.

Повечето от опиталите Неврохелт не съжаляват:

Рейши

Ако решите да приложите самостоятелна терапия, т.е. да заложите само на един лечебен елемент, можете отново да опитате някоя от лековитите гъби. Например Рейши на Nature’s way.

Често гъбата рейши е наричана „гъба на безсмъртието”, защото тя има доказани ползи за правилното функциониране на редица органи и системи в човешкото тяло. В това число – и нервната система.

Едно от основните й предназначения е имуностимулиращо – насърчава работата на имунната система и повишава чувствителността към вируси и бактерии. В същото време цялостно детоксикира организма, забавя процесите на стареене, подобрява кръвооросяването.

Дива сьомга

Доста по-различен вариант за укрепване на нервната система е приемът на дива сьомга под формата на хранителна добавка. Няма да се изненадате, когато кажем, че тя съдържа изобилие от полезни мастни киселини.

Мозъкът, на свой ред, е изграден в по-голямата си част от мазнини. Именно поради това набавянето им е от изключително значение за правилното му функциониране и за всички процеси, които зависят от него.

Доказано е, че приемът на масло от сьомга под формата на добавка повишава настроението, спомага за добрата памет, по-лесното фокусиране, като в същото време елиминира симптоматиката на редица неврологични заболявания, в това число и на болестта на Алцхаймер.

Крил масло

Друг вариант за набавяне на ценните за мозъка ненаситени мастни киселини е т.нар. крил масло. Става дума за продукт, произведен на основата на вид морски ракоообразни и съдържащ каротеноид в големи дози. Въпросното вещество се смята за един от най-мощните антиоксиданти в природата.

Специално Крил масло на Nature’s way съдържа и холин, насърчаващ умствените процеси по естествен път.

Добавки срещу зависимости

Специално място сред т.нар. добавки за нервната система заемат и добавките срещу зависимости. Без да навлизаме в подробности относно това какво представляват зависимостите и какъв е техният произход (по всяка вероятност проблемът е познат за мнозина), ще се спрем върху няколко продукта с конкретно действие.

Алкогард

 

Алкогард действа срещу зависимости!

Алкогард е хранителна добавка, която спомага за преодоляване на зависимостта от алкохола. Съдържа екстракти от кудзу корен, овес, салеп, червена боровинка, ехинацея и витамин В6. Комбинацията от изофлавони, гликозиди, ензими и други биологично активни вещества в състава й спомага за по-добрата работа на черния дроб и организма в цялост. Редовният й прием намалява желанието за консумация на високоградусови напитки, кат регулира по естествен път процесите в организма. Позволяваме си да споделим част от мнението на потребил, изразено в друго електронно издание:

„Ако смятате, че с Алкогард ще върнете някой от оня свят (разбирай от алкохолния делириум), малко трудно ще стане. Но с повече постоянство, упоритост и желание нещата се получават.
Аз мога да кажа, че вече съм бивш алкохолик. След няколко години, през който загубих работата, семейството и доброто си име, сега поне не ме е срам да изляза на улицата. Не и без помощта на Алкогард, затова и реших да пиша…”

Кудзу

Стана дума, че в състава на разгледаната по-горе добавка влиза и екстракт от кудзу корен. Това не е случайно.

В цял свят растението кудзу е познато като натурално средство за преодоляване на зависимостта към алкохола и цигарите.

Може да се приема и под формата на самостоятелен продукт. Такъв предлага производителят Nature’s way. Самото растение е известно с изобилието си от полезни качества по отношение на зависимостта. Не само че намалява желанието за консумация на алкохол и за тютюнопушене, но още повишава устойчивостта на организма при интоксиксация и ускорява възстановяването му.

Като основни ползи за здравето при употребата на кудзу корен могат да се изведат следните:

  • намалява нуждата на тялото от алкохол и никотин;
  • прекратява чисто физическата зависимост;
  • спомага за нормалното функциониране на нервна система;
  • подпомага дейността на черния дроб;
  • действа антиоксидантно;
  • ограничава състоянията на депресия и тревожност.
Алкофитал

Алкофитал е още един натурален продукт, който се препоръчва при пациенти с алкохолна зависимост. Ефектът от него е тотално отвращение от алкохола. Допълнително преимущество е обстоятелството, че укрепва имунната система в цялост.

Продуктът е с изцяло натурален състав. Съдържа екстракти от зелен овес и шизандра и се препоръчва без значение от стадия на пристрастеността към алкохола.

Добавки при стрес и сърцебиене

Голяма част от добавките за нервната система са конкретно насочени към състояния на силен стрес, който се свързват със сърцебиене и сродни оплаквания.

Соев лецитин

Един от популярните продукти е Соев лецитин, предлаган от различни компании, в това число и от Equilibra. Конкретно в този продукт соевият лецитин се комбинира с витамин В1 с цел цялостно укрепване на нервната и сърдечносъдовата система.

Приемът на добавката се препоръчва при редица смущения, появили се в резултат на силен стрес, в това число сърцебиене, нервност, влошена памет, бавна мисъл и други.

Антистрес формула

Антистрес формула на Natural Factors също намира място сред продуктите, които се препоръчват при сърцебиене, породено от стресова ситуация. Добавката помага още при безсъние, депресия, хронична умора и други характерни оплаквания, свързани със срив на нервната система.

В състава на иновативния продукт влизат полезни растения с доказан ефект – ашваганда, лавандула, сибирски женшен.

Препоръчителната доза е по 2 таблетки 2 пъти дневно.

Жълт кантарион

Сред билките с доказан успокояващ ефект е жълтият кантарион. Именно поради под формата на хранителна добавка растението също се радва на популярност. Препоръчва се при стресови ситуации, съпроводени с характерни оплаквания.

 Добавки при психическо изтощение

Психическото изтощение често е състояние, което се пренебрегва или се възприема като друг проблем. В случая става дума за оплакване, съпроводено с типични емоционални и поведенчески отклонения. Най-характерните сред тях са чувство за безпомощност, за провал, съмнения в собствените възможности, загуба на мотивация.

Тези и съпътстващите ги признаци за психическо изтощение не бива да се бъркат с депресия, например. Към тях трябва да се подходи с нужното разбиране и да се предприеме адекватна терапия за възстановяване.

Ашваганда
Ашваганда се смята за чудодейна билка!

Позната като индийски женшен, билката Ашваганда е основна съставка в аюрведичната медицина. Използва се при редица заболявания, като спомага и за преодоляване на основните признаци за психическо изтощение. Възстановя жизнените сили, намалява усещанията за тревожност и депресивните помисли, спомага за цялостното укрепване на имунната система.

Добавки при проблеми със съня

Голяма част от добавките за нервната система имат като основен или съпътстващ ефект подобряване на качеството на съня.

Проблемите със съня са сред най-често срещаните признаци за смущения в нервната система. Именно поради това голямо е и разнообразието от познатите и използвани съставки в продуктите за спокоен и продължителен сън.

Сред популярните са следните:

  • Мелатонин – добавката спомага за по-бързото заспиване, като подобрява и качеството на съня. По своята същност мелатонинът е естествен хормон, който се секретира от тялото през нощта и спомага за регулиране на цикъла сън-събуждане;
  • Релаксиращ чай при нестабилен сън – продуктът на Equilibra спомага за преодоляване на напрегнатост, стрес, невроза и други състояния, които водят до трудно заспиване и неспокоен сън. Съдържа глог, лайм, пасифлора, сладък корен и валериана и се приема под формата на топла напитка всяка вечер;
  • Билков сироп Спокоен сън – това е продуктът на Maxivita, който съдържа билкови екстракти за възстановяване на нервната система и за подобряване на качеството на съня. В същото време, влизащите в състава му екстракти от мента, мащерка, жълт кантарион и валериана, имат цялостен укрепващ ефект върху психиката, ограничават негативите от стреса и стимулират естествените защитни сили на организма.

Полезни вещества за нервната система

Не на последно място, ще посочим, че при проблеми с нервната система благодатно въздействие имат и някои традиционно полезни вещества.

В тази група, например, влиза витамин В12, от който в голяма степен зависи доброто здраве на нервната система, на сърцето и мозъка. При дефицит на витамин В12 налице е хронична умора, лошо настроение, проблеми с паметта и концентрацията, депресивни мисли. При продължителна липса може да се стигне дори до увреждане на клетките на мозъка и до развитието на неврологични заболявания като деменция, болестта на Алцхаймер и други.

Източници:

https://lekuva.net/ (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *